Čech unikal v USA dvacet let trestu za křivou výpověď o vraždě, teď sklapla past

  • 32
Po skoro třiceti letech od smyšleného svědectví v případě vraždy byl v pátek do Česka převezen z USA muž odsouzený za křivé obvinění. Ačkoli policisté už zhruba dvacet let přesně věděli, kde se uprchlík nachází, vydání nyní jednapadesátiletého muže do Česka komplikovalo i to, že na útěku získal americké občanství.

Na ojedinělý případ upozornil v pondělí na webu policie mluvčí David Schön. Hledaný muž svědčil v případu vraždy v roce 1994. Na základě jeho věrohodně znějící výpovědi tehdy vyšetřovatel obvinil dva muže, které následně soud poslal do vazby.

Svědek ale své tvrzení po několika měsících písemně odvolal a uprchl do zahraničí. „Křivým obviněním a křivou výpovědí se muž dopustil trestného činu, který výrazně zasáhl do života poškozených,“ uvedl Schön.

Někdejší svědek se tak stal sám obviněným a později, už jako uprchlý, byl odsouzen k několika letům vězení. Mezitím hledaný muž žil na různých místech v USA.

„Čeští policisté měli přesné informace o pobytu uprchlíka po více než 20 let. Ale vzhledem k tomu, že se v průběhu extradičního řízení muž stal občanem USA, celý právní proces se zkomplikoval a trval prakticky dvě desítky let,“ sdělil dnes mluvčí české policie.

Odsouzený se také podle něj v USA několikrát stěhoval a využíval všech legálních možností, jak se vydání zpět do Česka vyhnout. „Po celou dobu jeho útěku se policisté z (českého) Ředitelství pro mezinárodní policejní spolupráci aktivně snažili proces ovlivnit, ať už na úrovni Interpolu, nebo přímo orgánů prosazujících právo v USA, včetně FBI,“ doplnil Schön.

Minulý týden tak nakonec uprchlík přistál za doprovodu policistů v Praze. Okamžitě pak putoval do vězení.

,

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video