Už pomalu není ani na krmivo. Cirkusy chtějí otevřít v omezeném režimu

  • 47
Cirkusy v Česku jsou připravené v omezeném režimu otevřít své stany divákům. Podle předsedy iniciativy Cirkusy společně Jaromíra Pavlíka zvládnou dodržet přísná hygienická nařízení, takže není potřeba produkci dál odkládat.

Jenom za krmivo pro zvířata platí větší cirkus kolem 10 tisíc korun denně, v celé zemi by podle Pavlíka mohlo jít o šest milionů korun měsíčně.

„Poslali jsme ministerstvům dopisy, že jsme připraveni v omezeném provozu otevřít,“ uvedl Pavlík. Podle něj nemá smysl omezovat počet návštěvníků 50 lidmi, jak s tím vláda počítá od 8. června, kdy by měly dostat první kulturní zařízení možnost otevřít. 

Majitelé cirkusů nabízejí cestu snížením maximální kapacity sálu. „Je rozdíl, když uděláte akci pro 100 lidí v místnosti pro 100 lidí a akci pro 100 lidí v sále pro 300,“ dodal. V případě snížení kapacity na třetinu by tak diváci seděli ob dvě sedačky. „Jsme schopni zajistit dostatečné rozestupy, hygienu, vydezinfikování prostor,“ dodal.

Souhlasíte s otevřením cirkusů?

celkem hlasů: 622
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 27. dubna 2020. Anketa je uzavřena.

Cirkusy jsou podle něj připravené fungovat přesně tak, jak to vláda vyžaduje po obchodech. „Neshledáváme jediný důvod k tomu, aby zákaz platilo v současné chvíli dál. Jinak musí vláda přijmout odpovědnost...a náležitě kompenzovat to, o co přicházíme,“ řekl Pavlík. Podle něj by cirkusy nechtěly kompenzovat zisk, ale alespoň pokrýt náklady.

Cirkusy také předložily výzvu Nejsme děti a uvedli, že kolegové z kulturní a sportovní branže se k ní můžou připojit. 

Vše o koronaviru

Speciální příloha iDNES.cz.

  • příznaky nemoci
  • zpravodajství a rozhovory
  • kontakty a pomoc

„Přestaňte nás strašit prodlužováním svých omezení. Nejsme malé děti, abychom potřebovali vychovávat! Vládní omezení přece nemohou sloužit jako forma trestu. Zrušte zbytečné zákazy a zachovejte pouze ta funkční opatření, která mají prokazatelný smysl,“ vyzývají vládu. Pod iniciativou je kromě Pavlíka za Cirkusy společně podepsaný ředitel Cirkusu Humberto Hynek Navrátil.

Cirkusy podle něj už oslovilo ministerstvo zemědělství, se kterým konzultovaly případnou pomoc pro zvířata. Výslednou pomoc ale stát neschválil. Bezúročné půjčky nejsou podle Pavlíka řešením. V Česku je registrovaných zhruba 40 cirkusů.

O zvířata ze zoologických zahrad se stát částečně stará, ministerstvo životního prostředí na konci března informovalo, že jim poskytne peníze na nákup krmiva co nejrychleji po podání žádosti. 

Koronavirus v Česku

Odběr biologických vzorků k vyšetření na nemoc covid-19 na Vítězném náměstí v...
Lidé na kolech a kolečkových bruslích na cyklostezce v Praze. (18. dubna 2020)
Dezinfikování zázemí a šaten fotbalistů pražské Slavie. (20. dubna 2020)
,

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video