Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Odmění zdravotníky v první linii i v krajích? Některé tvrdí, že na to nemají

  13:37
Nemocnice patřící pod ministerstvo zdravotnictví mají kvůli šíření koronaviru zaměstnancům zvýšit odměny. V dopise pro vedení jednotlivých zdravotnických zařízení to napsal šéf resortu Adam Vojtěch. Jde většinou o fakultní nemocnice, krajských a soukromých se výzva netýká. Tam řeší odměny rozdílně, podle svých finančních možností.

Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 1.LF UK ve Všeobecné fakultní nemocnici na Karlově náměstí v Praze, kde probíhá léčba pacientů s těžkým průběhem onemocnění covid-19. (7. dubna 2020) | foto: Petr TopičMAFRA

Zdravotnický personál v čele se zdravotními sestrami je základním článkem pro zvládnutí koronavirové krize. Zaměstnanců je ovšem málo a v některých částech republiky jsou také nedostatečně finančně ohodnoceni. Proto v současném zápřahu nařídil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch nemocnicím vyplatit personálu zvláštní odměny. Týká se to přímo řízených organizací ministerstvem zdravotnictví, tedy především fakultních nemocnic. 

Koronavirus v Česku

Pracovníci zdravotnické záchranné služby se chystají na odběr vzorku pro test...
V centrální laboratoři Nemocnice Na Bulovce probíhá testování vzorků pacientů s...
Výdejní okénko hostince v příměstské části Zborná, nedaleko krajského města...

„Mimořádné odměny se týkají všech zaměstnanců, kteří se významně podílí na zvládnutí situace související s pandemií nemoci covid-19, především při poskytování zdravotní péče. Odměna přepočtená na hodinu pracovního výkonu by se měla pohybovat v rozmezí 100 až 500 korun, v závislosti na náročnosti práce a míře rizika,“ napsal ministr Vojtěch v dopise ředitelům přímo řízených nemocnic. 

Krajská a soukromá zařízení odměny řeší podle svých možností. Jelikož je výzva adresovaná právě ministerským zařízením, kraje na ni reagovat nemusí. Většina z nich se ale odměnami pro zdravotníky zabývá. V Pardubickém kraji podle radního pro zdravotnictví Ladislava Valtra i dlouhodobě. 

„Mimořádné odměňování pro naše zdravotníky se v nemocnicích i na záchrance z velké části už děje a musí se dít i bez takové výzvy, byť prozatím často formou mimořádné měsíční odměny, ne úpravou hodinových tarifů,“ vysvětlil Valtr. Jestliže se nějaká nemocnice ocitne kvůli koronaviru v úzkých, peníze pošle kraj z rozpočtu.

Peníze v rozpočtech krajů chybí

Zlínský kraj chce výplaty zaměstnanců svých nemocnic mít srovnatelné, jako je tomu u pracovníků fakultních nemocnic. Podle hejtmana Jiřího Čunka na to ale potřebují více peněz, které by do rozpočtu mělo doplnit ministerstvo.

„Všechny ztráty nemocnic zřizovaných státem, tedy nemocnic fakultních, hradí stát, neboli ministerstvo. Není totiž možné, abychom odměňovali jinak naše lidi, než je odměňuje stát. To by si pak stát mohl vzít, platit a řídit všechny nemocnice. Není možné, aby stát vytvářel takovou nerovnost,“ řekl Čunek. 

Vše o koronaviru

Speciální příloha iDNES.cz.

  • příznaky nemoci
  • zpravodajství a rozhovory
  • kontakty a pomoc

Některé kraje se o mimořádných odměnách chtějí bavit až příští týden, většina jich pak nechává rozhodování na ředitelích jednotlivých nemocnic, jako je tomu například na severu Čech. Vedení libereckého kraje, kterému patří českolipská nemocnice a také část Krajské nemocnice Liberec, upozorňuje mimo jiné na omezené možnosti špitálů. 

„Je to věcí managementu nemocnic a závisí na jejich ekonomických možnostech. Byl bych rád, kdyby zdravotníci dostali nějakou korunu navíc, ale i když je to mnohými vnímáno jako extrémní situace, tak pořád jen dělají svoji práci. Navíc jediným zdrojem peněz příjmu nemocnic jsou platby od pojišťoven a tam je to momentálně velmi napjaté, panuje nervozita,“ řekl náměstek hejtmana Libereckého kraje Přemysl Sobotka s tím, že je na sliby ještě brzy. 

Soukromé nemocnice se liší podle zřizovatele

Jednu z největších sítí soukromých zdravotnických zařízení má firma AGEL, která provozuje nemocnice například v Lounech, Říčanech, Prostějově, několik nemocnic v Olomouckém kraji a řadu dalších. Podle mluvčí společnosti Radky Miloševské odměny spojené s šířením nákazy zdravotníci dostávají. 

„V nemocnicích skupiny AGEL mají zdravotníci pečující o pacienty s onemocněním covid-19 také odměny. Vyplaceny byly okamžitě již za měsíc březen,“ řekla mluvčí Radka Miloševská. 

Pod VAMED Mediterra spadají například nemocnice v Mělníku, Sedlčanech či Tanvaldu. „K otázkám odměn ve zdravotnictví a v našich nemocnicích se v tuto chvíli vyjadřovat nebudeme,“ odepsala za společnost na dotaz iDNES.cz Petra Plutnarová z oddělení marketingu a komunikace.

Další významná síť soukromých zdravotnických zařízení patří pod holding AKESO, kde je předsedou představenstva a vlastníkem Sotirios Zavalianis. Jde o ambulance, Multiscan Pardubice, kde se léčí onkologičtí pacienti, nebo nemocnici Hořovice, ve které zvláštní odměny zaměstnanci už dostávají. 

„Odměny jsme již vyplatili za předchozí měsíc a hodláme v nich pokračovat. Zaměstnanci pracovali na svých pozicích od počátku nouzového stavu i přes to, že se obávali o své zdraví i zdraví svých nejbližších. Proto jsme tuto enormní zátěž ocenili nad rámec běžného ohodnocení,“ řekla mluvčí nemocnice Hořovice Petra Horáková. 

Protože jde ale o soukromou síť nemocnic, nedostali pro odměny žádné dotace od státu a finance čerpají z prostředků, které měly do budoucna sloužit k jiným účelům. Především na rozvoj nemocnice. 

Jednotlivé kraje a odměny pro zdravotníky

  1. Praha: Hlavní město nemá nemocnici řízenou magistrátem, vlastní má pouze Praha 1, která zřizuje Nemocnici na Františku. „Od 1. dubna, kdy jsme zahájili provoz oddělení s pacienty nakaženými koronavirem, jsme zavedli příplatky na směnu pro zdravotnický personál. Příplatky jsou rozdělené podle kategorií podle toho, zda se jedná o lékaře, sestry, nebo sanitáře. Návrhem ministra zdravotnictví se budeme zabývat v následujících dnech,“ řekla mluvčí Lucie Krausová.
  2. Středočeský: „V případě našich oblastních nemocnic o výši mzdy, jakož i případných příplatků, rozhoduje ze zákona její vedení, které je schopno nejlépe posoudit tuto otázku a to zejména vzhledem ke svým ekonomickým možnostem. Míra rizika, kterému jsou jednotliví zaměstnanci našich oblastních nemocnic v různé míře vystaveni, je ale již delší dobu zohledněna v rámci jejich mzdového ohodnocení,“ řekl Robert Bezděk, radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví.
  3. Ústecký: „Kraj o ničem takovém v tuto chvíli neuvažuje – záleží to na jednotlivých poskytovatelích dané služby. Neuvažuje o tom ani v případě Zdravotnické záchranné služby kraje, ani zařízení poskytující sociální služby (domovy pro seniory), protože MPSV by mělo pracovat na vyhlášce ve věci příspěvku za ztížené pracovní podmínky/prostředí,“ řekl Martin Volf, vedoucího krajského oddělení mediální komunikace Krajského úřadu Ústeckého kraje.
  4. Liberecký: „Podle mě není pan ministr ministrem zdravotnictví, ale spíš ministrem fakultních nemocnic. Místo, aby řešil, jak bude vypadat systém veřejného zdravotního pojištění a jak se budou účtovat platby za březen, duben a květen, tak tu dělá prohlášení, která vypadají hezky v televizi, ale ekonomicky jsou nepodložená. Chápu, že v momentě, kdy si vláda může nechat natisknout téměř libovolné množství ničím nekrytých peněz, se panu ministrovi Vojtěchovi dobře slibuje téměř cokoliv. My takovou věc udělat nemůžeme, protože ani nemáme jasné stanovisko VZP, ani ministerstva zdravotnictví k financování zdravotní péče. Až tu informaci budeme mít, tak určitě budeme diskutovat s řediteli nemocnic a záchranky, jakým způsobem zdravotníky odměnit. Ale rozhodně ne plošně, ale přímo konkrétní lidi, kteří se přímo podíleli na zvládnutí této situace a kteří si to rozhodně zaslouží,“ řekl hejtman Martin Půta.
  5. Plzeňský: „Vedení nemocnic rizikové příplatky svým určeným zaměstnancům chtějí poskytnout také. V tuto chvíli však není k dispozici zdroj financování rizikových příplatků. Čekáme, že vše bude vyřešeno celostátně a profinancováno ze systému zdravotního pojištění,“ uvedl Marek Kýhos, předseda představenstva Nemocnic Plzeňského kraje.
  6. Karlovarský: „Představenstvo Karlovarské krajské nemocnice samo rozhoduje o oceňování svých zaměstnanců. Samozřejmě se v této době její vedení snaží i ocenit zaměstnance za jejich práci v rámci pandemie. Jsou proto nastavené odměny ve výši 1 500 Kč za směnu v odběrových a triagových stanech a 1 200 Kč za směnu pro personál přímo pečující o „covid pacienty“, což odpovídá aktuálním finančním možnostem Karlovarské krajské nemocnice. V případě Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje bylo nastaveno odměňování sester z odběrové sanity taktéž na 1500 Kč za směnu. V pobytových zařízeních sociálních služeb zřizovaných Karlovarským krajem se naštěstí zatím nákaza ani u klientů, ani u zaměstnanců neprokázala, v případě, že by péče o pacienty s koronavirem byla aktuální, budou to jednotlivá zařízení řešit např. formou rizikových příplatků,“ řekla mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková.
  7. Jihočeský: „O odměnách zdravotníků, kteří pečují o pacienty s covid-19, se budou ředitelé jihočeských nemocnic bavit na poradě příští týden ve středu. Ti, co s nimi pracují, budou odměněni, ale zatím jsme se nebavili o konkrétní částce. Záleží také na tom, jestli se podaří dosáhnout změny úhradové vyhlášky, abychom na to měli peníze,“ řekl Michal Čarvaš z holdingu Jihočeské nemocnice a ředitel prachatické nemocnice.
  8. Moravskoslezský: Kraj rozdělování a výši odměn nechává na vedení jednotlivých zařízení - ředitelích nemocnic, domovů seniorů. Radní Ostravy ale před pár dny schválili mimořádné odměny pro zaměstnance v sociální oblasti v zařízeních zřízených městem. Mají náležet lidem, kteří pracují na odděleních, kde jsou klienti v karanténě kvůli onemocnění covid-19. „Odměny budou vypláceny zpětně ode dne uzavření oddělení a činí tisíc korun za odpracovanou směnu,“ řekla mluvčí Ostravy Andrea Vojkovská.
  9. Jihomoravský: „Ohodnocení pracovníků v první linii je v tuto chvíli věcí jednotlivých organizací, tedy nemocnic, záchranné služby, zařízení sociálních služeb. Jejich vedení tyto zaměstnance odměňují na základě vzájemné dohody. Jihomoravský kraj v současné době zpracovává přehled finančních dopadů současné krize, ať už jde o personální a materiální vícenáklady, nebo o ztráty z nerealizovaných výkonů. Systémové rozhodnutí ve věci odměn bude možno učinit až na základě těchto dat a příslušných úprav v rozpočtu Jihomoravského kraje i rozpočtů jednotlivých organizací,“ říká krajský radní pro zdravotnictví Milan Vojta. 
  10. Olomoucký: „Lidé, kteří pracují v první linii, si odměnu v každém případě zaslouží. V současné době se naplno zabýváme především zvládnutím nouzového stavu, zamezením šíření koronavirové nákazy a dalšími akutními činnostmi, které souvisí s epidemií. Určitě se ale jejich oceněním budeme zabývat,“ řekl hejtman Ladislav Okleštěk. 
  11. Zlínský: „Já chci po našich ředitelích, aby našim pracovníkům dávali stejné peníze (jako ve fakultních nemocnicích, pozn. red.). Po panu ministrovi zase chci, aby nám tyto peníze do systému doplnil, protože všechny ztráty nemocnic zřizovaných státem, tedy nemocnic fakultních, hradí stát, neboli ministerstvo. Není totiž možné, abychom odměňovali jinak naše lidi, než je odměňuje stát. To by si pak stát mohl vzít, platit a řídit všechny nemocnice. Není možné, aby stát vytvářel takovou nerovnost. Jsem přesvědčen, že pan ministr ví, že my budeme platit naše lidi stejně. Všechny peníze, které tak máme dávat navíc, budeme chtít od státu, protože fakultním nemocnicím, které jsou ve ztrátě, tuto ztrátu zaplatí stát,“ říká hejtman Jiří Čunek.
  12. Vysočina: „Odměňování zaměstnanců je v kompetenci ředitele organizace. Pokud jde o postoj zřizovatele, budeme se této otázce určitě věnovat, jakmile nám to situace dovolí. Na své lidi v první linii nezapomínáme, teď je naším hlavním a prvořadým úkolem udělat vše pro to, abychom je ochránili při jejich práci,“ řekl hejtman Jiří Běhounek.
  13. Královéhradecký: Královéhradecký kraj zavedl ve svých nemocnicích v Náchodě, Trutnově, Jičíně a Dvoře Králové nad Labem covidové příplatky už před třemi týdny. Lékaři, sestry i další personál, který přijde do styku s lidmi s podezřením na nákazu novým koronavirem, dostane k měsíční mzdě od 1 500 do 7 000 korun, podle profese. Jde o sumu odpovídající průměrnému úvazku, která se dál rozpočítává na hodinovou mzdu. „Jsem si vědoma toho, že to nejsou žádné horentní sumy, spíše je to takové drobné poděkování. Samozřejmě, že by si zasloužili více, ale naše rozpočty by to neunesly, už tak jsou vzhledem k uzávěře plánované péče velmi napjaté,“ říká Ivana Urešová, předsedkyně představenstva Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje, pod který všechny krajské nemocnice patří.
  14. Pardubický: „Jako kraj i tyto mimořádné výdaje a oprávněné nároky našich nemocnic a záchranářů průběžně vyhodnocujeme a konkrétní opatření pro zmírňování těchto dopadů včetně případných subvencí z úrovně kraje budou přicházet v závislosti na dalším vývoji situace a potřebách našich zdravotnických zařízení,“ řekl radní pro zdravotnictví Ladislava Valtr.
Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...