Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

KOMENTÁŘ: Fučík, okupace, „práskačská“ aféra. Zhrzený a lhostejný Kundera

  14:12
Jaký byl Milan Kundera jako člověk? Proč se stal světově proslulým spisovatelem? Proč se po roce 1989 nevrátil do vlasti? A jaký vliv měla na jeho život údajná „práskačská“ aféra z padesátých let? V komentáři se na tyto otázky pokouší odpovědět moderátor Rozstřelu, ale také učitel literatury a politologie Vladimír Vokál.
Milan Kundera v Paříži (2010)

Milan Kundera v Paříži (2010) | foto: Profimedia.cz

Ještě v éře osmdesátkové totality jsme ve škole probírali osobnost Julia Fučíka. Naše češtinářka mi tehdy zadala domácí úkol, abych připravil o tomto významném představiteli meziválečné komunistické novinařiny krátký referát. V dětské naivitě jsem k tomu přistoupil s řemeslnou důkladností a připravil si stručný životopis s ukázkami z jeho slavné „Reportáže psané na oprátce“.

Osobní vzpomínka

V závěru jsem chtěl být v duchu tehdejší doby oslavně poetický. Někde jsem doma vyštrachal Kunderův „Poslední máj“, tedy poému na Fučíka z padesátých let, a zarecitoval z něj pár veršů. Vlastně jsem si tehdy zděšeného výrazu naší češtinářky nevšiml. Až po třídních schůzkách, kde to mému otci učitelka veřejně vyčetla, mi bylo doma důrazně vysvětleno, že na Milana Kunderu, zakázaného autora „na indexu“, mám rychle zapomenout.

Kundera je zrcadlem 20. století. Stejně jako tato pohnutá doba, je i jeho osud plný zvratů, složitých životních osudů, důležitých křižovatek, šťastných i tragických rozhodnutí, literárního rozpuku i tvůrčích krizí.

Osobně mi je líto, že ho mí francouzští přátelé považují spíše za svého „pařížského“ než za českého spisovatele. Podle mě jen málokdo dokázal zachytit atmosféru pohnuté poválečné doby lépe než on. Mám ho raději než Hrabala nebo Škvoreckého. A to i s vědomím, jak hluboké rozpory se v jeho díle i životě skrývají.

Zemřel Milan Kundera, český spisovatel světového významu. Bylo mu 94 let

Kundera byl komunista. Proč to neříct rovnou. S krátkou přestávkou v nepřehledných padesátých letech byl až do roku 1970 členem KSČ, prominentním spisovatelem, jehož díla byla součástí oficiální tvorby. Ačkoliv on sám o své stalinistické éře stydlivě mlčel, stala se navždy jeho součástí.

Po svém se s ní vypořádal v románu „Žert“, ale dodnes je krajně sporná jeho účast v „práskačské aféře“, kdy měl v roce 1950, ještě jako student, nahlásit údajného západního agenta Miroslava Dvořáčka, který pak strávil 13 let ve vězení.

Budovatelská padesátá léta

Bez ohledu na tuto stále ještě nedořešenou „nejasnost“ v jeho životě lze Kunderu označit jako velkého literáta. Málokterý český autor si získal tolik čtenářů po celém světě. Srovnatelný je snad pouze Hašek, možná Čapek s Havlem.

Začínal jako básník socialistického realismu. Oslavoval Fučíka, o němž sepsal vychvalovanou poému „Poslední máj“. Podobného „oficiálního“ ražení byla i jeho sbírka „Člověk zahrada širá“. Už tehdy však musel tušit, že verše pro něj nepředstavují budoucnost. Nepsal s nezvalovskou lehkostí, byl mnohem analytičtější, lépe se vyjadřoval v próze.

Bartoška čte Kunderu: Nesnesitelná lehkost bytí v audioknize s 50% slevou

V uměleckém prostředí, zvláště po slavném Chruščovově projevu z roku 1956, v němž vůdce sovětských komunistů na 20. sjezdu bolševické strany v Moskvě odhalil kult Stalinovy osobnosti, navíc přičichl k reformnímu společenskému proudu.

Přesedlal nejprve na drama, později se stal povídkářem a nakonec i bravurním romanopiscem. Psal jasně, srozumitelně a hlavně kriticky, přesně tak, jak progresivní šedesátá léta žádala. Trefil se do vkusu československých čtenářů a stal se slavným.

Bylo jen logické, že to za kritický pohled na poválečnou minulost po okupaci v srpnu 1968 kariérně odnese. Sice nepatřil k těm nemnoha statečným, kteří se stali součástí ilegální opozice a netransformoval se do pozice statečného disidenta, ale bylo více než očividné, že se dostane „na index“.

Klíčové rozhodnutí

Bylo jasné, že autor, který má „co říct“, ale nemůže své pocity zprostředkovat čtenářům, musí učinit klíčové životní rozhodnutí. Měl zůstat v Československu, být šikanovaný, odposlouchávaný tajnými službami, případně se přizpůsobit novým „mocipánům“? Nebo měl raději odejít a začít s čistým štítem jinde?

Posvátná stvůra literatury oslovila generace. Česko i svět se loučí s Kunderou

Kundera emigroval a jednou provždy se rozloučil se svým starým domovem. Nespokojený, zhrzený, odhodlaný ukázat staré vlasti, že se prosadí i jinde. A to se mu povedlo. Stal se světovým spisovatelem, začal psát francouzsky a proslavil se. Kniha smíchu a zapomnění, Nesnesitelná lehkost bytí, Nesmrtelnost, Pomalost, Totožnost… Je jedno, který z románů je lepší.

„Život je jinde“ je podle Guardianu jedním ze stovky nejvýznamnějších děl všech dob. A „Nesnesitelná lehkost bytí“ mu zase svou neotřelostí získala přízeň západních čtenářů, dodnes byla přeložena do více než čtyřiceti jazyků a byl podle ní natočen i divácky úspěšný film.

Imagologie a Nesmrtelnost

Osobně mám možná raději „Nesmrtelnost“, která je podle mě mistrovskou kombinací románu a filozofických úvah a kde se z Kundery – romanopisce stal také Kundera – vizionář. Do knihy totiž vklínil esej o „imagologii“. Ta podle mě geniálně charakterizovala vyprázdněnost západní politiky, které přestalo jít o „ideje“ a uchýlila se k pouhému paběrkování průzkumů veřejného mínění.

Kundera přímo píše: „Ideologie byly jako obrovská kola v zákulisí, která se točila a uváděla do pohybu války, revoluce, reformy. Imagologická kola se otáčejí a na historii to nemá žádný vliv. Ideologie válčily jedna s druhou a každá z nich byla s to naplnit svým myšlením celou epochu. Imagologie organizuje sama mírumilovné střídání svých systémů ve svižném rytmu sezón... Ideologie patřily historii, kdežto vláda imagologie začíná tam, kde historie končí.“

Kundera prý nikdy na svou vlast nezapomněl. V emigraci nadále sledoval dění na české politické scéně. Ale nevyjadřoval se k ní, neměl to zapotřebí, nestálo mu to za to. Nebyl to nezájem, snad jen rezignace. Kdo doufal, že se po roce 1989 vrátí do Prahy a naváže na své slavné kořeny před sovětskou invazí, šeredně se mýlil.

Lhostejnost? Zhrzenost?

Svá nová díla vydával už jen francouzsky a s českými překlady dlouho vyčkával. Dokonce je ani sám netvořil, pouze na ně dohlížel. Byl unavený? Nebo pouze lhostejný ke starému domovu, kde navíc po revoluci neustávaly dohady o jeho sporných osudech v padesátých letech?

Asi těžko lze z díla Milana Kundery vybrat pasáž, která se stala globálně nesmrtelnou. Každý si v jeho textech najde to své. Osobně mě nejvíce zasáhla ta z knihy, která má „Nesmrtelnost“ přímo v názvu.

V části o smrti Agnesina otce Kundera píše: „A poznávala již hlas blížící se otcovy smrti: bylo to ticho mlčících ptáků ve vrcholcích stromů. Po jeho smrti se opravdu rozhostilo ticho a to ticho bylo v její duši a bylo krásné; řeknu to ještě jednou: bylo to ticho mlčících ptáků ve vrcholcích stromů.“

Četl jsem před téměř dvaceti lety „Nesmrtelnost“ asi potřetí a pár dní před tím mi zemřel táta. A já se tehdy cítil jako Agnes. Slyšel jsem to krásné, i když trýznivě nesnesitelné ticho ptáků ve vrcholcích stromů.

Kdo chce, slyší ticho i dnes: po smrti spisovatele, kterého můžete milovat i nenávidět, ale který vás rozhodně nikdy nenechá lhostejnými.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Historik: Metro mělo původně vést středem magistrály a jezdit přes mosty

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Muž ve Francii se pokusil podpálit synagogu, policisté ho zastřelili

17. května 2024  9:50,  aktualizováno  15:37

Policie v Rouenu na severu Francie v pátek ráno zastřelila muže, který se pokoušel podpálit...

Vztahy s Českem jsou podle Posselta blízké. Na sjezdu varoval před nacionalisty

17. května 2024  6:15,  aktualizováno  15:10

Sudetští Němci si v příštích dvou letech chtějí společně s Českem připomenout 80. výročí konce...

Aktivisté si spletli lodě. Ta s municí pro Česko nakonec ve Španělsku nezakotví

17. května 2024  15:04

Protesty aktivistů a levicových stran proti vylodění lodi Borkum ve španělské Cartageně jsou zřejmě...

Policie řeší schvalování atentátu na Fica. V zahraničí vyhrožují státníkům

17. května 2024  14:33,  aktualizováno  14:57

Čeští policisté se budou dále zabývat dvěma z internetových příspěvků schvalujících středeční útok...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...