Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přišel čas vzít si naši zemi zpátky, řekl Klaus. Představil hnutí Trikolóra

  13:58aktualizováno  15:42
Poslanec Václav Klaus mladší představil nové hnutí Trikolóra, které zakládá poté, co ho vyloučila ODS. „Přišel čas vzít si naši zemi zpátky,“ zdůraznil syn bývalého prezidenta. Českou republiku by si podle něj měli vzít zpátky lidé, kteří pracují, vychovávají děti a platí daně. „Chceme bránit konzervativní hodnoty a zdravý rozum,“ řekl Klaus.

„Rodina, která se skládá z táty, mámy a dětí, je ta rodina, kterou chceme hájit ,“ doplnila Klause mladšího poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková, která opustila ODS a přidala se k novému hnutí.

Ctíme evropské, neafrické a nearabské hodnoty, řekl Klaus

„Skutečně nás zajímá mnohem víc Jaroslav Novák z Pelhřimova než lachtan na Antarktidě. Co se týče Evropské unie, já jenom řeknu jednu věc: my naprosto ctíme evropské hodnoty ve smyslu neafrické a nearabské,“ uvedl také Klaus mladší, s nímž se ODS rozešla.

Popsal, co je podle něj obrana normálního světa. „Například si nemyslíme, že savci mají 27 pohlaví podle toho, jak se cítí, a že máme takové bludy učit děti ve školách. Nemyslíme si, že evropskou potažmo světovou průmyslovou politiku má určovat šestnáctiletá puberťačka ze Švédska s nějakými diagnostikovanými psychickými poruchami,“ řekl s narážkou na švédskou ekologickou aktivistku Gretu Thunbergovou.

Moderátor, herec Marek Vašut, přečetl zdravici dvou senátorů - Jaroslava Zemana zvoleného za ODS na Jablonecku a senátory Iva Valenty, majitele sázkového holdingu Synot, který byl do horní komory parlamentu zvolen na Uherskohradišťsku.

Václav Klaus mladší odpověděl vyhýbavě na otázky iDNES.cz, zda bude jeho hnutí kandidovat už příští rok v krajských volbách, i se kterými stranami chce spolupracovat a se kterými naopak spolupráci vylučuje.

Soustředit se chce na volby do Sněmovny, které by se měly konat na podzim 2021. O kandidatuře v krajských volbách rozhodne nové hnutí na podzim. „Náš vztah ke krajům je negativní. Myslíme si, že jsou to jenom průtokové ohřívače peněz daňových poplatníků a nemají žádný smysl,“ prohlásil Klaus mladší.

Trikolóra je pro českou korunu a pro výjimku z přijetí eura

Nové hnutí Trikolóra chce, aby si Česká republika vyjednala s Evropskou unií trvalou výjimku z eura a zachovalo si českou korunu. 

Klaus mladší byl z ODS vyloučen v polovině března. „Václav Klaus mladší svým jednáním a vystupováním dlouhodobě poškozuje dobré jméno ODS a dělá to i přesto, že byl několikrát varován, poté co dostal něco, co jsme nazvali žlutou kartou,“ řekl po jednání výkonné rady šéf strany Petr Fiala.

Vyčetl Klausovi mladšímu, že otevřeně podporuje vystoupení České republiky z Evropské unie nebo to, že zpochybňuje účast vojáků Armády České republiky ve vojenských misích a že podporoval kandidáta SPD Ladislava Jakla v loňských senátních volbách.

Majerová Zahradníková, která rovněž stojí u zrodu nového hnutí, ukončila členství v ODS na vlastní žádost. Před tím nepodpořila, když se občanští demokraté rozhodli dostat Klause z čela školského výboru. To se jim podařilo až napodruhé, když Sněmovna Klause na žádost ODS zcela odvolala z výboru.

Poslanec potvrdil, že jeho otec, exprezident Václav Klaus, má být  „garantem pro oblast zahraničí“. Spolupracovat s hnutím Trikolóra mají podle informací MF DNES i například kardiochirurg Jan Pirk, lékař a bývalý poslanec ODS Boris Šťastný, ekonomka Markéta Šichtařová či šéf Madety Jan Teplý starší. 

Minulý týden občanští demokraté v Šestajovicích u Prahy rozpustili stranickou buňku s tím, že chtějí pokračovat v Klausově nové straně. Podle tiskové zprávy přivedla členy místního sdružení k tomuto kroku dlouhodobá nespokojenost s tím, že se ODS pod vedením Fialy podle nich posouvá do politického středu.

Na představení projektu Klause mladšího dorazili například právník a bývalý poslanec Zdeněk Koudelka, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása či bývalý ředitel Institutu sv. Josefa Michal Semín, který se angažuje v ultrakonzervativním uskupení Akce D.O.S.T a nyní se ve Sněmovně uchází o pozici v Radě ČTK. „Učili jsme spolu na gymnáziu, jsme kamarádi a mezi Akcí D.O.S.T a Václavem Klausem mladším je dlouhodobá spolupráce a názorová blízkost,“ řekl iDNES.cz Semín.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové při smrtícím útoku na Oděsu zničili i „zámek Harryho Pottera“

30. dubna 2024  10:15

Sledujeme online Na pět vzrostl počet obětí pondělního ruského útoku na jihoukrajinskou Oděsu, jeden ze 32 zraněných...

Předsednictvo TOP 09 podpořilo Tuleju. Pozice ve vládě ho zajímá

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  10:15

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

ANALÝZA: Cesta na Západ. Jak se Česko proměnilo za dvacet let v Evropské unii

30. dubna 2024

Premium Česká republika ve středu oslaví 20 let členství v Evropské unii. Na začátku při vstupu panovala...

Z politiky se vytrácí obsah, mluví do ní natřásající se tetky, říká Decroix

30. dubna 2024

Vysíláme Poslankyně a nová místopředsedkyně ODS Eva Decroix chce zjednodušit rozvody. Spolu s ministerstvem...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...