Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo ovládne Senát? Jde i o příštího prezidenta, ČSSD o reparát za nezdar

  11:05aktualizováno  13:25
Blíží se další vrchol "supervolebního roku" a strany už vědí, koho nasadí do senátních i komunálních voleb. Právě dnes je uzávěrka pro podání kandidátek. Pro šéfa Senátu Přemysla Sobotku, který obhajuje post na Liberecku, jsou volby důležité, protože má ambici být prezidentem. ODS jde zase o to, zda zastaví nástup TOP 09 a ČSSD zkusí reparát za zpackané červnové volby.

Šéf Senátu Přemysl Sobotka, který se netají prezidentskými ambicemi, bude na podzim obhajovat své křeslo. Vyzve ho například liberecký hejtman Stanislav Eichler či zpěvák Milan Drobný. | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Sociální demokraté skončili ve sněmovních volbách sice první, ale prakticky bez koaličního potenciálu a mimo vládu. Senátní volby, které se odehrají v 27 volebních obvodech, nyní slibují řadu zajímavých soubojů.

Třeba proti předsedovi horní parlamentní komory Sobotkovi postavila ČSSD libereckého hejtmana Stanislava Eichlera a v tomto obvodě kandiduje například i zpěvák Milan Drobný (s podporou SPOZ).

I když se strany vládní koalice ODS, TOP 09 a Věci veřejné v koaliční smlouvě domluvily na tom, že prosadí přímou volbu prezidenta, na její podobě nejsou vůbec dohodnuty. Je tak možné, že i v roce 2013 zvolí nástupce Václava Klause parlament. To by význam letošních senátních voleb výrazně zvýšilo.

Kandidují bývalí členové vlády: Špidla, Zieleniec, Moldan či Julínek

Vladimír Špidla při rozhovoru s Barborou TachecíKandidovat v nich bude i několik bývalých ministrů, včetně expremiéra Vladimíra Špidly, který na Českokrumlovsku změří síly se současným senátorem za ODS Tomášem Jirsou. Věci veřejné zkoušejí dostat zpět do vysoké politiky exministra zahraničí Josefa Zieleniece (kandiduje na Praze 11).

Za TOP 09 obhajuje křeslo v Senátu bývalý ministr životního prostředí Bedřich Moldan na Praze 6. Jeho soupeři budou i exposlanec ODS Petr Bratský či Jan Kohout, ministr zahraničí ve vládě Jana Fischera, kterého nominovala sociální demokracie.

V okrese Brno-venkov se pokusí obhájit křeslo v Senátu Tomáš Julínek, ministr zdravotnictví ve vládě Mirka Topolánka, kterého vyzve mimo jiné lékař Jan Žaloudík (za ČSSD), další lékař, komunista Vojtěch Adam, či starosta Tišnova František Svoboda za KDU-ČSL. Pro lidovce jsou senátní volby jednou z posledních šancí na přežití v celostátní politice, mají už jen čtyři senátory.

Kandidují za ně třeba bývalý místopředseda Sněmovny Jan Kasal na Vysočině či v Brně bývalý jihomoravský hejtman Stanislav Juránek. Předsednictvo lidovců schválilo v úterý kandidaturu šéfky strany Michaely Šojdrové v Kutné Hoře, kde se utká třeba s manželkou bývalého premiéra Topolánka Lucií Talmanovou či dřívějšími poslankyněmi Janou Volfovou (za Suverenitu) a Olgou Zubovou, která byla dříve u zelených.

ČSSD a Věci veřejné mohou v Senátu jenom získat

Ve výhodné pozici jdou do podzimních voleb sociální demokraté a nováček ve Sněmovně Věci veřejné. ČSSD neobhajuje žádné křeslo, Věci veřejné také zatím zástupce v horní komoře nemají, a tak obě strany mohou jen získat. Když ČSSD vyhraje alespoň ve 12 volebních obvodech z 27, bude mít sama absolutní většinu v Senátu, při spolupráci s komunisty stačí levici uspět v deseti obvodech. (ČSSD zkusí ovládnout Senát. Do boje poslala expremiéra Špidlu i tři hejtmany)

"Chceme uspět ve dvanácti obvodech, minimum je sedm," vyhlásil už úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, který stranu prozatím vede po rezignaci Jiřího Paroubka po červnových volbách. ODS má situaci těžší, obhajuje 19 křesel z 27. Strany vládní koalice mají jistotu, že budou mít po podzimních volbách dvacet křesel, aby měly i v horní komoře parlamentu většinu, potřebují vyhrát v 21 obvodech.

V polovině října se budou také po celé zemi konat komunální volby. Před čtyřmi lety usilovalo o zvolení přes 201 tisíc kandidátů a bylo zvoleno přes 62 tisíc zastupitelů. Velkou pozornost přitáhnou volby v hlavním městě, kde ODS reálně hrozí, že poprvé prohraje.

V Praze může poprvé prohrát ODS, nahoru se tlačí TOP 09

Zdeněk Tůma nakonec nabídku TOP 09 přijal.Z pozice lídra pravice se jí snaží vytlačit TOP 09, která na primátora nominovala bývalého šéfa České národní banky Zdeňka Tůmu. ODS, která v Praze s TOP 09 prohrála už ve volbách do Sněmovny, zatím jako jediná z významných stran kandidáta na primátora nepředstavila, na soupisku svých lídrů do voleb jen doplnila tři nepolitické osobnosti - hudebníka Jana Kalouska, bývalého hokejového reprezentanta a manažera hokejové Sparty Petra Břízu i dřívějšího šéfa České lékařské komory Bohuslava Svobodu. (ODS posílá proti Tůmovi do voleb Kalouska. Kandiduje i hokejista Bříza)

Suverénní primátorka Bobošíková

Kandidátkou Suverenity na pražskou primátorku je celostátní lídryně strany Jana Bobošíková. V Praze chce zlepšit dopravní infrastrukturu a odpadové hospodářství. Zaměří se také na územní rozvoj a řešení problému stárnutí populace. "V domech s pečovatelskou službou v Praze chybějí lůžka pro seniory," řekla pro ČTK.

Kandidátem do zastupitelstva v jednom z pražských obvodů bude také bývalý hokejista a exposlanec Augustin Bubník, který zároveň kandiduje do Senátu za SNK ED. O místo primátorky Brna bude za Suverenitu bojovat bývalá trojskokanka Šárka Kašpárková.

V komunálních volbách jsou zejména v menších obcích tradičně úspěšní nezávislí kandidáti, z politických stran před čtyřmi lety nejvíce uspěla ODS, která má přes 7 tisíc místních zastupitelů. Lidovci jich mají přes 5 tisíc, je ale otázka, nakolik vyklidí letos pozice - po odchodu části svých členů do TOP 09 a debaklu ve volbách do Sněmovny.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...