Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Občas si mě pletou s rabínovou manželkou, být ženou je i výhoda, říká rabínka

  18:50
Kamila Kopřivová vyrůstala v rodině bez víry. Během studia na univerzitě se začala hlouběji zajímat o židovství, až se nakonec rozhodla konvertovat. Později nastoupila do rabínského semináře a stala se první českou rabínkou. „Židovství mi zkrátka dávalo smysl,“ říká o své cestě. V rozhovoru pro iDNES.cz dále vysvětluje, s jakými stereotypy se setkává a jak Češi vnímají židovství.
Rabínka Kamila Kopřivová

Rabínka Kamila Kopřivová | foto: Vladimír Šigut

Říká se, že pokud chce někdo konvertovat k židovství, musí třikrát přijít za rabínem a třikrát se nechat odmítnout, aby dokázal, že své rozhodnutí myslí vážně. Také jste se nechala třikrát odmítnout od rabína?
Nenechala. Nebylo to tak, že bych třikrát klepala na vrátka synagogy a třikrát byla odmítnuta. Proces konverze nicméně opravdu není jednoduchý. Prvotní rozhovory se nesou v tom duchu, že rabín nebo rabínka, za kterými přijdete, a řeknete, že byste chtěla konvertovat, se vás snaží tak trochu odradit.

Ptá se, jestli je to opravdu to, co chcete, protože jde o velký závazek, který přináší spoustu životních omezení. Člověk kvůli tomu opravdu musí změnit svůj život. Odmítání má zajistit, že si to člověk dobře rozmyslel a že nejde o rozhodnutí, kterého bude za dvacet let litovat, protože se nedá vzít zpátky.

Čím vás židovství tak nadchlo, že jste se rozhodla tento náročný proces podstoupit?
Židovství mi zkrátka dávalo smysl. Moje cesta v němu byla velice pozvolná a postupovala jsem krůček po krůčku.

Na začátku jsem opravdu byla nevěřícím člověkem. Tedy, tehdy jsem si myslela, že jsem nevěřící. Teď zpětně, když se na to dívám, tak jsem věřící vždycky byla, jenom jsem to neuměla pojmenovat. Možná jsem se i bála to pojmenovat, protože přece jenom být věřící je u nás pořád trochu stigma.

Kamila Kopřivová

Kamila Kopřivová

  • Studovala na na Husitské teologické fakultě Univerzity Karlovy, kde úspěšně dokončila i doktorandské studium.
  • Má za sebou roční studium na ješivě (židovské škole) v Jeruzalémě.
  • V srpnu 2023 dokončila rabínský seminář a stala se oficiálně rabínkou.
  • Nyní žije v Londýně, kde působí v synagoze ve Westminsteru.
  • Je autorkou knihy Rabínka v zácviku: Neortodoxně o židovství, kde se stejně jako na svém twitterovém účtu snaží popularizovat judaismus.

Být věřící je jedna věc. Vy jste se ale rozhodla posunout se ještě o kousek dál a stala jste se rabínkou...
Stejně jako moje cesta k židovství byla pozvolná, tak i moje cesta k rabínství byla krůček po krůčku. Postupně jsem se zapojovala do naší komunity v Praze. Tam jsem si vyzkoušela práci s naším dětským programem, pomáhala při organizování bohoslužeb a podobně.

Moje rozhodnutí přihlásit se na rabínský seminář také nebylo ze dne na den. Řekla jsem si, že to půjdu vyzkoušet a zjistím, jestli je to pro mě a co to všechno obnáší.

Inspirativní ženy – rozhovory

Slavíková: Žen je v našem oboru málo. Diskriminaci ale necítím, říká úspěšná matematička

Březovská: Pařížskou dohodu psali muži. Pohled žen chybí

Kubala Havrdová: Netrápím se věcmi, které nezměním

Kalistová: Společnost se ještě nevyrovnala s ambiciózními ženami

Bělková: Ženy a muži jsou skoro stejní

Valdrová: „Baba“ je často silnější než chlap. Jazyk společnost mění

Täubelová: Prababičce všechno vzali. Ke kvalitním lůžkovinám jsem se prospala

Šprincová: Jde nám o systém. Podporujeme všechny ženy v politice

Hosprová: Koncertovala jsem tři měsíce po porodu, předsudky neřeším

Tarasovičová: Máma se s vrtulníkem smířila. Na výcvik padlo spoření

Ptáčková: Bojové sporty nejsou o násilí, vybudujete si tak respekt

Vlčková: Každý nemocný mě ovlivní, v umírání je bolest i krása

Falk: Rebelství proti stereotypům mě nakoplo k hvězdné kariéře

Valkárová: Dnes už se vědci nehodnotí jen podle počtu publikací

Sama jste říkala, že konverze je náročný proces. Pochybovala jste v nějakém momentě o svém rozhodnutí?
Nevybavuji si žádný strašně silný moment pochybnosti. Myslím si, že každý člověk občas pochybuje o tom, co dělá, jestli je to pro mě opravdu správné – je to opravdu to, co mám dělat? Nemám všechno vzdát a jít někam pást ovce? To jsou podle mě pochybnosti, které má asi každý.

Následně jste nastoupila do rabínského semináře. Překvapilo vás něco během studia?
Ne, určitě ne.

Nyní jste dokončila zácvik a stala se rabínkou. Vnímáte nějaký rozdíl v přístupu nebo tématech, se kterými za vámi lidé chodí, kvůli tomu, že jste žena?
To, že jsem žena, není velkou překážkou, ale někdy to věci trochu komplikuje. Nikdy se mi nestalo, že by mi někdo řekl: Nejdu k vám, protože jste žena. Nechci, abyste řešila můj problém nebo dělala moji ceremonii, protože jste žena.

Někdy se ale stává, že jsou lidé překvapeni. Přijdou do synagogy s tím, že chtějí mluvit s rabínem a ve dveřích se objevím já.

Někdy si mě pletou s rabínovou asistentkou nebo manželkou, ale většinou to velmi rychle vyjasním. Je to nicméně krok navíc, bez kterého bych se v životě klidně obešla.

Může to být naopak i výhodou?
Ano, některým lidem se naopak líbí, že jsem žena. Spousta žen mě přímo vyhledává. Dále také mladé dívky, které chtějí projít rituálem bat micva (náboženský obřad, během kterého židovská dívka vstupuje do období dospělosti, pozn. redakce) a je jim příjemnější, když se na něj mohou připravovat se ženou, protože se před mužem stydí. Dívkám je dvanáct let, tak jsme si zatím blíž i věkově.

Je pro vás výhodou i zkušenost s konvertováním k víře?
Určitě. Když ke mně přichází lidé s tím, že by chtěli konvertovat, tak v okamžiku, kdy se dozví, že jsem také konvertitka a že to jde, tak jim to často přináší úlevu. Vidí, že se to dá zvládnout, a dokonce je možné se stát i rabínkou.

Češi znají vtipy o Roubíčkovi, o židech moc neví

Potkat rabínku není úplně běžné. Jak reagují lidé, se kterými se setkáte poprvé, když řeknete, co je vaše povolání?
Lidé jsou hodně překvapení. Setkávám se spíš s dvěma typy reakcí. Když se bavím s někým v Česku, tak lidé vůbec neví, co to znamená, když je někdo rabínka. Občas tuší, kdo je rabín, ale už to pak nedokážou překlopit v to, že funkci může vykonávat i žena. Takže jim to musím vysvětlit.

Druhá reakce potom je, a s tou se setkávám častěji, že dotyčný ví, kdo je to rabín, a chápe, že rabínkami mohou být i ženy. Ale stejně je to něco, co lidi zajímá a co je pro ně velmi zajímavé. Potom se konverzace točí hlavně kolem toho, proč jsem se tak rozhodla.

Musím říct, že když jsem někde, kde nikdo neví, co dělám, tak někdy ani nemám úplně chuť to lidem říkat, protože přesně vím, že bude následovat stejná konverzace – jak je to možné? Proč?

Říkala jste, že lidi v Čechách kolikrát úplně neví, co si představit pod pojmem rabín, natož rabínka. Vnímáte, že lidé v Česku mají velké mezery ve znalostech judaismu?
Myslím si, že v nejširší české společnosti by povědomí o židovství mohlo být větší. Lidé často znají pár vtipů o Roubíčkovi a Kohnovi nebo něco, co viděli někde v televizi.

V sobotu nerozsvěcíme. Košer musí být i nádobí, říká ortodoxní židovka

Nyní žijete v Londýně. Vnímáte rozdíl mezi tím, jak je židovská komunita jako taková přijímaná v Londýně a jak v Čechách?
Asi bych si dovolila velice opatrně říct, že tady v Londýně židovství není vnímáno tak exoticky jako v Česku.

Potkat někoho židovského vyznání je v Česku pro většinu lidí něco extra. Nemyslím tím v negativním smyslu, ale myslím tím, že to vzbuzuje zájem. Je to něco, co lidé neznají. Je to zajímavé, spousta lidí je tím fascinována, zatímco tady mám pocit, že být židovkou je součástí normálního života.

Je nějaký stereotyp, se kterým se v Česku opakovaně setkáváte?
Často si všímám například toho, že pokud je v televizi reportáž spojená s židovstvím, tak je v ní záběr na Západní zeď, jak se tam modlí muži v černých dlouhých kaftanech a v kloboucích.

Myslím si, že tento vizuální stereotyp ukazuje jen velmi úzký výsek židovství. Kdyby v té hypotetické televizní relaci chtěli opravdu ukázat židovství, tak ukážou, jaké je v Praze, v Londýně nebo v Los Angeles.

Mrzí vás, že tento vizuální stereotyp, jak vy říkáte muži v černých kaftanech, může zastiňovat duchovní stránku židovství jako takového?
Bojím se, že představa o židovství u spousty lidí pravděpodobně už asi nejde dál za tento obraz. Někomu se může líbit a připadat mu atraktivní a vzbuzovat zájem, pro někoho bude tento obraz naopak nezajímavý. Židovství je přitom velmi pestré.

S oddáváním LGBTQ+ párů nemáme problém

Říkala jste, že je vaše komunita otevřená pro všechny. V Česku se nyní vedou diskuze o LGBTQ+ komunitě a o manželství pro všechny. Do toho se zapojují i hlasy z křesťanských komunit, které se ke sňatkům vyjadřují odmítavě. Jak se k ní staví judaismus?
V tomto případě nemůžeme mluvit o židovství obecně. Máme několik proudů a každý k této otázce přistupuje jinak. Já patřím do progresivního proudu židovství a my přijímáme všechny takové, jací jsou.

Pokud jde o sňatky stejnopohlavních párů, tak tam se samozřejmě musíme v první řadě řídit legislativou daného státu, kde žijeme. Co se týče náboženského obřadu, tak jsme v podstatě schopní udělat náboženský obřad i pro stejnopohlavní pár a nevidíme v tom žádný problém.

Evangelický farář: Bible nehovoří o homosexualitě jako o hříchu, gayům žehnáme

Mluvíte v množném čísle a říkáte my. Předpokládám, že tím myslíte vaši londýnskou komunitu. Jak byste ji popsala?
Já naši komunitu tady v Londýně opravdu miluji od první chvíle, kdy jsem sem přišla. Spousta lidí, kteří přijdou k nám do budovy, to tak také okamžitě říkají.

Popisují pocit otevřenosti a toho, jak jsou u nás vítáni a přijímání. Je to opravdu hmatatelné a jako komunita si velmi zakládáme na tom, aby se všichni, kdo k nám přijdou, okamžitě cítili jako doma.

A to se potom přenáší v podstatě na všechny další věci, které tady děláme, ať už jsou to bohoslužby nebo nějaké kulturní události. Opravdu se tady cítíme hezky a snažíme se k sobě tak hlavně chovat.

Vydala jste knihu Rabínka v zácviku: Neortodoxně o židovství. Má i ona pomáhat bořit zažité stereotypy?
Rozhodně. Já bych byla ráda, aby kniha právě trošku pootevřela dvířka do židovství, a pomohla lidem uvědomit si, že židovství je velice pestré náboženství, které je plné nejrůznějších lidí a každý z nich má svůj přístup. Židovství není monolit, který můžeme nějak zaškatulovat.

Inspirativní ženy

Seriál iDNES.cz

Inspirativní ženy, které se rozhodl představit projekt portálu iDNES.cz, jsou silné, pevné v názorech a jdou si za svým. Jsou vidět a slyšet ve veřejném prostoru nebo se dokázaly prosadit bez větší mediální pozornosti. Mají ale dostatek možností všechny?

Ptáme se na témata, která o úspěchu mohou rozhodovat – píle, platové podmínky, rodina, ale i diskriminace, sexuální obtěžování stejně tak jako férovost a rovnost.

Otevřené rozhovory jsou základem našeho projektu. Statistika je neúprosná, pořád je jen zlomek rodin, ve kterých jde na rodičovskou dovolenou muž. Tedy je rodina v dnešní době překážkou a jak skloubit děti a kariéru, kterou muž většinou přerušit nemusí? Každý si musí najít odpověď sám, ale pevně věříme, že vás Inspirativní ženy bez ohledu na pohlaví zaujmou.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...