Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Za čtyři až pět týdnů vláda projedná důchodovou reformu, uvedl Jurečka

  12:04aktualizováno  15:57
Za čtyři až pět týdnů projedná důchodovou reformu vláda, řekl ministr práce a sociálních věcí a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka po setkání s prezidentem Petrem Pavlem, který se příští týden setká i s opozicí. Jurečka je připraven s opozicí jednat až do druhého čtení důchodové reformy ve Sněmovně.

„Jednání prezidenta a opozice by mělo být dříve, než důchodovou reformu schválí vláda,“ uvedl pro iDNES.cz Jurečka již před cestou na Hrad.

Již dříve ČT informovala, že prezident Petr Pavel chystá na přelom února a března jednání o důchodové reformě s vládou i opozicí. Hlava státu chce, aby důležitý zákon, který má ovlivnit podobu penzijního systému na dlouhá léta dopředu, získal v parlamentu širší podporu.

Na vládu ministr do té doby nepřinese seznam těžkých profesí. Lidé, kteří v nich pracují, mají mít šanci odejít dříve do důchodu, aniž by jim byly kráceny penze. „Vláda to projednávat nebude, a ještě nemůže, v příštích dnech to budeme odesílat na vládu jako součást návrhu celé důchodové reformy. Tedy reálně to ještě bude projednávat legislativní rada vlády a pak vláda,“ uvedl Jurečka. Koho chce mít na seznamu těžkých profesí, zveřejní v pátek na speciální tiskové konferenci.

Jsme z těch odkladů nervózní, řekl Ďurčo

„Jsme z těch průtahů nervózní. Nejdříve říkali, že seznam bude na konci listopadu, potom na přelomu roku, teď už je to zase březen. Jejich komunikace je od začátku jejich volebního období nešťastná. My jsme chtěli, aby to bylo předloženo třeba při nějakém našem společném jednání. Nicméně si myslím, že to bude zase nějaká velkolepá tisková konference, kde to tedy ministr Jurečka národu představí. Jsou tajemní jako hrad v Karpatech,“ kritizuje průtahy předák předák Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo.

„Návrh, který v pondělí na jednání tripartity prezentovali úředníci z ministerstva práce a sociální věci, je hotový. Shoda panovala na té čtvrté kategorii, tedy nejnáročnější. O čem se vedly debaty, byla ta třetí. Jestli v plné šíři nebo ne. Návrh představil, že by se mělo jednat zhruba o něco přes sto tisíc zaměstnanců. Jsou vyjmenovaná některá rizika a jejich typy. Jako například teplo, chlad, prach, hluk a nebezpečné látky. Ale my neumíme specifikovat přímo ty profese, to musí dát dohromady úředníci z ministerstva. V připomínkování dodali ještě postoj zaměstnavatelů, ale já si myslím, že na začátku března už by mělo být jasno,“ doufá Ďurčo.

Co je finančně lepší: předčasné penze, nebo práce na zkrácený úvazek

Odborům vadí „nekonečný“ věk odchodu do penze, zaměstnavatelé ocenili odvahu vlády

Důchodová reforma, včetně dřívějších penzí pro náročné profese, byla jedním z hlavních bodů pondělního jednání tripartity. „Nesouhlasíme s nekonečným věkem odchodu do důchodu,“ řekl šéf odborové centrály ČMKOS Josef Středula.

Označil za nepřijatelné, že podle pravidel, která připravila vláda, by narození v roce 2005 mohli jít do důchodu až v 70 letech.

Zcela jinak to vidí zaměstnavatelé. „Oceňujeme odvahu této vlády podívat se pravdě do očí,“ řekl po jednání prezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj. Systém je podle něj beze změny neufinancovatelný. Považuje za správné postupné posouvání věku odchodu do důchodu podle délky dožití.

26. února 2024

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL minulý týden řekl, že jeho úřad spolu s resortem zdravotnictví dokončuje výčet profesí, jichž se má týkat dřívější důchod bez krácení pobírané částky.

V neděli v televizi Prima uvedl, že tento týden okruh náročných profesí představí a návrh důchodové reformy zároveň předloží vládě. Výčet náročných profesí má vycházet z nynějších čtyř kategorií prací.

Kvůli překračování limitů hluku, prachu a dalších rizikových faktorů jsou ve třetí a čtvrté kategorii potřeba ochranné pomůcky, ve čtvrté kategorii je i při jejich používání vysoké riziko ohrožení zdraví.

Jurečka uvedl, že možnost dřívější penze by mohlo mít všech asi 18 tisíc pracovníků čtvrté kategorie a část ze 450 tisíc lidí z kategorie třetí. Zaměstnavatelé by na ně platili vyšší odvody. Odboráři prosazují, aby se dřívější penze týkala i všech lidí ze třetí kategorie.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Potvrzeno, francouzští vojáci povedou výcvik na Ukrajině. Mají dorazit i F-16

27. května 2024  18:25,  aktualizováno  22:46

Hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj podepsal dokument umožňující...

V církvi jich je opravdu moc. Papež šokoval hanlivým výrazem pro gaye

27. května 2024  21:50

V katolické církvi je už příliš mnoho homosexuálů, a proto by další neměli vstupovat do kněžských...

Jak to Němcům vtlouct do hlavy. Macron rok trénoval, aby jim to řekl po jejich

27. května 2024  21:33

Když v pondělí Emmanuel Macron střídal francouzštinu a němčinu při projevu k evropské mládeži v...

Pavel dorazil do Jordánska, přivezl humanitární pomoc pro civilisty v Gaze

27. května 2024  21:15

Český prezident Petr Pavel v pondělí večer přistál v jordánském Ammánu, kde bude v dalších dnech...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...