MEX: Je tu konec Fidela Castra

MEX: Je tu konec Fidela Castra | foto: AP - Jorge Rey

Je tu konec Fidela Castra

Havana - Éra třetího nejdéle sloužícího vládce na světě končí. Fidel Castro, který téměř půlstoletí rozhodoval o všech aspektech života na Kubě a který je kritizován za porušování lidských práv, oznámil, že už neusiluje o post kubánského prezidenta. „Nebudu se ucházet ani nepřijmu funkci předsedy státní rady a vrchního velitele ozbrojených sil,“ napsal jedenaosmdesátiletý diktátor v internetovém vydání oficiálního listu kubánských komunistů Granma. Jako důvod odchodu z vrcholných funkcí vůdce „ostrova svobody“ uvedl vážný zdravotní stav. Kvůli nemoci Castro už více než rok a půl žádnou mocenskou funkci nevykonává a všechny jeho pravomoci přebral bratr Raúl. Právě toho také nyní Fidel doporučuje jako svého nástupce. Světoví vůdci v prvních reakcích na Castrovo oznámení doufají, že na ostrově dojde k demokratickým změnám.
Česká diplomacie po rezignaci Castra radikální obrat na Kubě neočekává. Otázkou zůstává, co bude s „ostrovem svobody“ po odchodu vůdce, který byl ztělesněním studené války, přežil nepřátelství Spojených států a jejich deset prezidentů, několik pokusů o atentát i krach sovětského komunismu. On sám tvrdí, že chce „psychologicky i politicky připravit lid na dobu své nepřítomnosti po tolika letech bojů.“ V realitě kubánské politiky dojde v neděli k tomu, že se parlament sejde na ustavující schůzi, z níž vzejde státní rada. Vzhledem ke Castrově prohlášení budou muset poslanci do jejího čela zvolit někoho jiného.

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video