Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Podezření ze zničení dalších 32 zpráv Hrad odmítá. Týkaly se Ruska i Ukrajiny

  9:56aktualizováno  13:18
Hrad čelí podezření, že předčasně skartoval dalších 32 dokumentů. Ty se měly mimo jiné týkat i aktivit ruských ozbrojených sil u hranic s Ukrajinou nebo informací NATO k bezpečnostní situaci v Iráku. Podle pravidel měly být dokumenty zničeny nejdříve v roce 2023. Pražský Hrad však tvrdí, že všechny utajované dokumenty zničeny nebyly a že Kancelář prezidenta republiky o tom předloží důkazy.
Vratislav Mynář zveřejnil video, které má dokazovat, že prezident Miloš Zeman...

Vratislav Mynář zveřejnil video, které má dokazovat, že prezident Miloš Zeman podepsal svolání Sněmovny. | foto: Petr TopičMAFRA

Zničení dalších desítek dokumentů vyplývá z takzvaných Jednacích protokolů Pražského hradu, které získali reportéři Radiožurnálu a serveru iRozhlas.cz podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Skartacemi se už zabývá Národní bezpečnostní úřad (NBÚ), případně pochybení předá ministerstvu vnitra, řekl ředitel NBÚ Jaromír Kadlec.

Utajovaná informace z ministerstva zahraničních věcí, která obsahovala důvěrné informace o situaci na Ukrajině a možném riziku konfliktu s Ruskem, dorazila na Pražský hrad podle webu iRozhlas.cz 9. listopadu 2021. Ve stejný den ministerstvo doručilo do prezidentské kanceláře další dvě zprávy, které obsahovaly informace NATO k situaci v Iráku a detaily k debatě, jaký postoj zaujme aliance k Číně. O měsíc později všechny tři zprávy Hrad během mimořádné skartace zničil.

Úřad tak postupoval proti pravidlům, která si ke skartaci sám určil, podle nich totiž mohly být zprávy zničeny nejdříve v roce 2023, píše server. Podle něj Hrad zničil kromě zmíněných tří zpráv dalších 29 dokumentů. I ty mohly být skartovány podle protokolů prezidentské kanceláře nejdříve v roce 2023, některé až v roce 2025.

Kancelář prezidenta republiky tvrdí, že vše bylo podle zákona. „Uvedené utajované dokumenty byly vyřízeny, prošly skartačním řízením, jejich obsah byl posouzen skartační komisí, která stanovila skartační lhůtu, a archivním dozorem. Dokumenty byly skartovány ve stanovené skartační lhůtě. Byla dodržena pravidla ochrany utajovaných informací,“ sdělil Vít Novák z KPR.

„Všechny utajované dokumenty uvedené v textu ze dne 7. 4. 2022 prošly skartačním řízením, byly vyřazeny a určeny ke zničení. To ovšem neznamená, že byly všechny ihned fyzicky zničeny,“ uvedl ve čtvrtek mluvčí hradu Jiří Ovčáček.

„K tomu došlo v rámci skartací, a to pověřenými osobami a na certifikovaných zařízeních, pouze u těch utajovaných dokumentů, u nichž to platné předpisy umožňují. Zbytek uvedených spisů je uschován v trezorech Pražského hradu a bude standardně zničen po uplynutí příslušné lhůty. To se následně projeví také zápisem v jednacích protokolech. KPR o tom předloží důkazy v takové podobě, aby zároveň neohrozila ochranu utajovaných informací,“ dodal.

Narychlo a nezákonně, tvrdí odborníci

Oslovení odborníci se podle serveru shodli na tom, že Hrad dokumenty zničil narychlo a nezákonně. „Neexistuje žádný racionální důvod takto postupovat. Není to skartace, je to nezákonné zničení dokumentů. Za mě je jediné logické vysvětlení to, že se jedná o nesprávný úřední postup a porušení povinností podle archivního zákona i podle zákona o ochraně utajovaných informací,“ uvedl lektor Tomáš Bezouška z Institutu pro správu dokumentů, což je profesní organizace sdružující specialisty na tuto problematiku.

Datum, kdy hradní úředníci dokumenty skartovali, nelze zjistit. V kolonce je pouze napsáno „skartováno“ a číslo jednací, které odpovídá mimořádné skartaci, kterou nařídil vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář.

Ta byla zahájena 29. listopadu 2021 a skartovalo se až do 1. prosince, následně pak ještě 15. prosince 2021. Během skartace Hrad zničil i utajovanou zprávu k Vrběticím, která popisuje možné zapojení ruské služby GRU do výbuchů muničních skladů.

Hrad kontrolovalo vnitro i NBÚ, proti výsledkům se odvolávat nebude

Kontroly na Hradě provedly v minulých dnech NBÚ i ministerstvo vnitra. Obě kontroly doporučil začátkem února sněmovní bezpečnostní výbor poté, co média upozornila na případ skartování tajného dokumentu o zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku.

Kadlec serveru Aktuálně.cz v březnu řekl, že zprávu o Vrběticích Hrad skartoval omylem a předčasně v listopadu 2021. NBÚ uvedl, že bude jako přestupek řešit chyby dvou pracovníků Hradu při evidenci a předávání utajovaných dokumentů.

Kontrolorům ministerstva vnitra nemohl Hrad podle iRozhlas.cz předložit asi čtyřicítku vyžádaných dokumentů, protože už byly skartovány. Kontroloři konstatovali, že u dokumentů ještě neuplynuly příslušné, nejméně rok dlouhé skartační lhůty. Problémy vnitro spatřuje i u přidělování evidenčních čísel a u evidence dokumentů v elektronickém systému spisové služby. Hrad má nedostatky odstranit do září a podat o tom písemnou zprávu. 

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček ve středu sdělil, že Kancelář prezidenta republiky bere výsledky kontroly na vědomí a všechna doporučení ohledně správné evidence spisů bude respektovat.

Protokol o kontrole doručilo ministerstvo vnitra do KPR 23. března, Hrad měl na jeho základě do čtvrtku lhůtu pro podání námitek. „Výsledky kontroly MV bereme na vědomí a pokud vím, nebudeme se proti nim odvolávat. Všechna doporučení týkající se zejména správné evidence spisů a uvádění evidenčních znaků na nich KPR bude respektovat,“ řekl Ovčáček.

Vedoucí prezidentské kanceláře Mynář byl před časem hostem pořadu Rozstřel:

24. září 2020

Autoři: ,

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

V Adršpachu se z patnácti metrů zřítil horolezec, pomáhal vrtulník

16. června 2024  13:57

V Adršpašských skalách na Náchodsku před polednem spadl lezec. Ze Studentské skály spadl z výšky...

Pavel naznačil, že návštěva ČR by mohla být symbolem usmíření, míní Pellegrini

16. června 2024  13:44,  aktualizováno  13:56

Český prezident Petr Pavel podle nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho naznačil, že...

Neukázněným tetkám vstup zakázán. Posilovnu kritizují za diskriminaci

16. června 2024  13:38

Posilovna v Jižní Koreji zakázala vstup „neukázněným tetkám“, což vyvolalo novou debatu o...

Německá policie v Hamburku postřelila muže, sekerou útočil na fanoušky

16. června 2024  13:37

Aktualizujeme Německá policie v neděli po poledni poblíž hlavní hamburské třídy Reeperbahn postřelila muže...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...