Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nelze platit nemocenskou na úkor školních pomůcek, říká exministr Gazdík

  15:34
Výroky ministra Vladimíra Balaše směrem k učitelské veřejnosti pedagogy nadzvedly ze židlí, jeho předchůdce a zároveň poradce Petr Gazdík ale upozorňuje, že to není tak horké. Pro iDNES.cz osvětlil, jaké má rezort plány s ONIV (ostatní neinvestiční výdaje) či jak to vypadá s revizí vzdělávacích programů. Popsal svůj návrat na ministerstvo a přiznal, že zastává dvě role.
Petr Gazdík

Petr Gazdík | foto: Michal Turek, MAFRA

Velkým tématem posledních týdnů jsou ve školství takzvané ONIV – ostatní neinvestiční výdaje. Jak redakce iDNES.cz informovala v polovině září, ředitelé nemají z čeho hradit nemocenské, učebnice, povinné vzdělávání učitelů nebo pojistku. Musí proto převádět peníze z odměn, učitelé tak přijdou i o osm tisíc ročně.

Ministr Balaš pak minulý týden pro Deník N uvedl, že by si zajištění chybějících peněz v ONIV uměl představit ze snížení či úplného zrušení dvousetprocentního příplatku za suplování. Pedagogy pobouřil i vyjádřením, že ne všichni učitelé učí kvalitně nebo že jde ze strany ředitelů o pouhou hysterii a vydírání.

To je na obklad a demisi, čílí se učitelé nad Balašovým nápadem zrušit příplatky

Balašův předchůdce a zároveň jeho poradce na ministerstvu Petr Gazdík si ale nemyslí, že je to nejlepší cesta. Přiznal také, že na rezortu vzniká plán, jak problém s ONIV vyřešit. „Zásadní problém vidím v tom, že v jednom balíku jsou nemocenské učitelů, další vzdělávání nebo učební pomůcky. Když kantoři víc marodí, nemají školy na učebnice pro děti nebo na plavání pro ně,“ vadí Gazdíkovi.

Přiklání se proto k myšlence vyjmutí složky nemocenských, které by se přeřadily do složky na odměny a platy. „Kdyby tam nebyla nemocenská a šlo jenom o peníze na pomůcky, byly by peníze dostačující. Ministerstvo na tom pracuje,“ ujistil poslanec, který je zároveň členem školského výboru ve Sněmovně. Věří, že ředitelé změnu pocítí již v příštím roce.

„To mi naprosto dává smysl. Je to věc, po které voláme dlouhodobě. Nyní se dostáváme do situace, že při vysoké nemocnosti nemáme v ONIV peníze,“ komentuje nápad předseda Unie školských asociací Jiří Zajíček.

Změně českého školství může pomoct Drábová

Ještě za Gazdíka spustilo ministerstvo školství revizi rámcových vzdělávacích programů (RVP) základního školství. Tehdejší ministr si od změn sliboval proměnu českého školství, aby se děti učily čelit výzvám 21. století.

Jenže revize se zpožďuje, její průběh je navíc komplikovaný. I to byl jeden z důvodů, proč se bývalý učitel rozhodl vrátit zpět na Karmelitskou ulici na Malé Straně v Praze.

„Je to jedna ze sedmi priorit premiéra, kterou by ministerstvo mělo splnit. Je to opravdu důležité pro budoucnost českého vzdělávání. Pokud by se to za čtyři roky nestihlo, ujede nám značným způsobem vlak mezinárodního prostředí,“ míní.

Připustil, že zpoždění je prozatím v řádech měsíců. Na vině je podle něj mimo jiné i válka na Ukrajině, jejíž řešení v českých podmínkách upozadilo právě revize RVP. „Nepomohl tomu ani můj odchod z ministerstva,“ uvědomuje si. Na rezort se navíc sešlo přes 3600 připomínek k jednotlivým změnám, se kterými se odborníci museli vypořádat.

Sám zatím neví, zda se ve velké revizi RVP podaří do osnov vrátit Ohmův či Newtonův zákon nebo planety sluneční soustavy, tedy to, co vypadlo na úkor nové informatiky zaměřené na programování.

Dětem přibylo informatiky na úkor planet nebo Newtona. Chyba, míní experti

„To je na konzultaci s odborníky. Vidím to sám na sobě – kdybych byl v odborné skupině matematikářů a sedělo nás tam patnáct, tak se samozřejmě shodneme, že lomené výrazy se v deváté třídě učit musí,“ směje se.

Proto až se revize bude chýlit ke konci, představí Balašovi svoji myšlenku, kterou chtěl sám aplikovat – aby se na výstupy z revize podívali nezaujatí odborníci. „Dovedu si představit například Martina Jahna ze Škoda auto nebo šéfku úřadu pro jadernou bezpečnost Danu Drábovou. Lidi s určitým renomé a nadhledem, kteří se na to podívají z jiného pohledu, než to vidíme my učitelé.“

Učitelé Gazdíkův návrat kvitují, politolog ne

V polovině října současný šéf školství oznámil, že součástí šestnáctičlenného týmu poradců jsou i bývalí ministři Robert Plaga a Petr Gazdík. Zvlášť angažování Gazdíka vzbudilo velké rozpaky, a to v souvislosti s informací, že v poradním týmu bude na poloviční úvazek.

Pro iDNES.cz poslanec ale poprvé vysvětluje, jak se věci mají. „Jsem ve sboru poradců, ale kromě toho jsem členem politického kabinetu ministra. Všichni poradci jsme neplacení. Poloviční úvazek mám v kabinetu ministra,“ objasnil a dodal, že s nabídkou přišel Balaš.

„Angažoval Roberta Plagu a při našich diskuzích mi řekl, že by nebylo špatné, abychom tam byli oba. Abychom zaručili pokračování a kontinuitu Strategie 2030+,“ míní. Kromě toho se podle svých slov podílí na již zmíněné revizi RVP či úpravě systému ONIV.

Ministru Balašovi bude radit 16 poradců, vedle odborníků i Plaga a Gazdík

Předsedkyně Učitelské platformy Petra Mazancová jeho návrat vítá a věří, že díky tomu dotáhne rozjeté věci do konce. „Umí také mnohem lépe komunikovat s terénem a má zkušenosti z regionálního školství – dlouholetý zastupitel, manželka učitelka,“ vyjmenovává.

Podle politologa Lukáše Valeše není Gazdíkův návrat na ministerstvo nejšťastnější. Tvrdí, že jedním z důvodů neúspěchu Starostů v komunálních volbách je i kauza Dozimetr, během které Gazdík na ministerstvu skončil poté, co vyšly najevo jeho kontakty s podnikatelem Michalem Redlem.

Za další problém označuje netransparentnost rezortu, který mlží o náplni práce bývalého ministra. „Profesor Balaš od začátku přiznává, že regionálnímu školství nerozumí. Nahrává to spekulacím, že potřebuje odborné vedení,“ přemítá politolog a dodává, že Gazdíkův nástupce se hledal složitě.

Valeš zastává názor, že by se měl Balaš jako vysokoškolský profesor zaměřit primárně na vysoké školství, zatímco to regionální by měl přenechat svým náměstkům.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Velitelé jsou svině, moji rotu zničili. Ukrajinci hasí průlom v Donbasu

26. dubna 2024  14:54

Premium Zatímco Rusové rozšiřují průnik kolem strategicky položeného městečka Očeretyne, Ukrajinci řeší,...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...