Covid vysál rozpočty škol. Nejsou peníze na pomůcky, hrozí pokles výplat učitelů

  16:49
Kvůli nákaze covidem-19 nebo kontaktu s infikovaným museli učitelé a učitelky z mateřských škol na jaře často do karantén. Na nemocenské přišli o nemalou část platu, jenže ve finále přijdou kvůli koronaviru o daleko víc peněz. Ředitelé hlásí, že v balíčku na tyto výdaje, ale také pomůcky, školení a další věci, které do něj patří, není dostatek peněz. A ty budou muset vzít právě učitelům.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Co je ONIV?

Jde o takzvané Ostatní neinvestiční výdaje, do kterých spadají peníze na pomůcky, lékařské prohlídky, školení či nemocenské. Školy tyto peníze dostávají formou příspěvku na žáka na rok.

Pokud by ředitel neměl v ONIV dostatek peněz, může podat žádost o převod z prostředků na mzdy krajskému úřadu, který za MŠMT vyplácí peníze na mzdy.

„Ke konci července jsme byli jenom za nemocenské v balíčku ONIV minus 300 tisíc korun, k tomu další věci. Nechali to na nás ředitelích, že si máme poradit. Když ministerstvu říkáme, že je hodně nemocenských a byly covidové karantény, tak nám potvrdí, že o tom ví, ale nic s tím nedělají,“ říká ředitelka MŠ Radost z Frýdku-Místku Natália Toflová. Ta vede v zapsaném spolku Pedagogická komora sekci mateřských škol.

A právě Pedagogická komora na problém s ONIV dlouhodobě upozorňuje.

Aktuálně MŠ Radost v ONIV chybí 362 tisíc korun. Nelehkou situaci, kdy v nich nemá dostatek peněz kromě nemocenských ani na pomůcky pro děti, ochranné pomůcky, zákonné pojištění či vstupní a preventivní lékařské prohlídky, tak musí řešit tím nejhorším možným způsobem.

Každý z jejich učitelů přijde ve školce asi o osm tisíc korun na bonusech a odměnách. „Už jsme peníze z mezd přesunovali během roku podruhé. Na ostatní věci, ani na vzdělávání pedagogů, nám nezbyla ani koruna,“ vadí Toflové a dodává, že zatímco loni dostala na ONIV 150,5 tisíce korun, letos hospodaří s částkou 97 650 korun.

„Navzdory covidu a nemocenským jsme dostali o třetinu méně. Problém to byl vždy, ale teď je to enormní, když nás zasáhly koronavirové karantény,“ míní.

Za pravdu Toflové dává i její kolegyně, ředitelka MŠ Hřibské z Prahy 10 Martina Drbohlavová. „Je to dlouhodobý problém. Vyčerpali jsme peníze na úhradu nemocenských, protože jsme jí měli více a finance chybí. Upřímně řečeno problémů ze strany ministerstva školství je daleko víc a ONIV jsou jen jedním z nich,“ říká.

Výuka v bundách? Školy nemají peníze na topení, budou omezovat i pomůcky

Dodává, že zřizovatel její mateřské školy je štědrý a všechny výdaje navíc doplácí, umí si ale představit, že pro jiné školy to může být problém. Ten představuje i samotný zmíněný balíček ONIV.

Podobně to vnímá i předsedkyně výboru Asociace předškolní výchovy Hana Splavcová. Také ona mluví o tom, že prostředky, které mateřské školy prostřednictvím krajů od ministerstva školství (MŠMT) dostávají, nejsou velké.

„Jakýkoliv zásah do provozu MŠ, například nemocenské, to komplikují. Občas se s těmito informacemi setkáváme, ale je to věcí vyjednávání s krajem, se zřizovatelem,“ popisuje Splavcová.

Členka předsednictva Svazu měst a obcí a zároveň starostka Kopidlna Hana Mosáková označuje za hlavního viníka stejně jako Drbohlavová školský rezort. „Protože u nás tento problém zatím nebyl, tak jsem to neřešila s krajem. Myslíte si ale, že kraj je tím, kdo by to vyřešil? Prvotně by mělo ministerstvo školství. Občas by bylo potřeba, aby úředníci, kteří na ministerstvech pracují, ale i ministři, přišli na malé město do škol a školek a podívali se, jak to vůbec funguje,“ říká.

Na platy ve školství musíte přidat patnáct procent, žádají vládu odbory

Podle ní je jednoduché něco přepočítat či někomu něco (peníze) sebrat, jenže pak vše dopadá na zřizovatele, tedy obce a kraje. Ty už ale řeší zvyšující se ceny energií, které školy drtí. Ředitelé přitom stále nemají informace, jak jim stát v boji se zvyšujícími se náklady pomůže.

Do záležitosti se vložily odbory

Protože nejde o problém pouze v mateřských školách, ale školství obecně, nenechávají situaci bez odezvy ani odbory. Ty minulou středu vyzvaly zaměstnance škol k účasti na společných akcích na zajištění dostatečného financování škol.

„Už nejde jen o nápravu nedůstojných platů našich nepedagogických pracovníků a udržení platů pedagogů na 130 % průměrné mzdy, a to bez navyšování přímé vyučovací povinnosti, ale jde i o financování jako celku,“ stojí ve zprávě odborů.

Předseda pracovníků školství Ctirad Vaník dále upozorňuje na skutečnost, že většina škol už své ONIVky vyčerpala z důvodu karantén a covidu-19. Přitom se blíží „vrchol“ roku - podzim, který jde ruku v ruce s respiračními chorobami.

„Je třeba zvýšit tlak nejen na financování v oblasti ostatních neinvestičních výdajů, ale trvat i na systémovějším ukotvení náhrad za dočasnou pracovní neschopnost. Zvláště po zkušenostech z minulých dvou let,“ zmiňuje a volá po zapojení ředitelů škol tak, aby společně jako celek na veřejných akcích dostali podporu školské veřejnosti.

„Šílené, všechno drahé.“ Rodiče šetří na vybavení pro školáky

Redakce iDNES.cz oslovila ministerstvo školství, zda v nejbližší době plánuje navýšení financí na balíček ONIV, případně jak mají ředitelé nastalou situaci řešit. Na dané otázky ale mluvčí rezortu Aneta Lednová neodpověděla.

Situací se už ale zabývají poslanci. Například místopředseda školského výboru Zdeněk Kettner (SPD) podal pozměňovací návrh k novele zákona o státním rozpočtu na rok 2022, aby se navýšil o jednu miliardu korun, a to právě v souvislosti s podhodnoceným balíčkem ONIV.

„Když můžeme nakupovat dražší stíhačky než potřebujeme, nevidím důvod, proč bychom nemohli přidat peníze do školství, které je pro nás důležité,“ vysvětluje důvody Kettner. Dodává, že do minulého školního roku byl učitelem na škole, a tak zná finanční situaci ve školství velmi dobře.

Upozorňuje ale, že si je velmi dobře vědom situace, v jaké se český rozpočet nachází, a tak nebojuje o navýšení ONIV nad původní částku, rád by alespoň dorovnání částky, která se oproti roku 2021 snížila o 30 procent.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Brazílii sužuje nesnesitelné horko. V Riu byla pocitová teplota 62,3 stupně

19. března 2024

V Brazílii je už několik dní nesnesitelné horko, v Riu de Janeiro v neděli naměřili 42 stupňů...

KOMENTÁŘ: Jen v totalitách média útočí na opozici a obhajují vládu, píše Babiš

19. března 2024  7:40

Po posledních průzkumech preferencí vládní řady zřejmě zachvátila pořádná panika. Místo toho, aby...

Bankomaty v Etiopii kvůli chybě rozdaly lidem miliony. Vraťte je, prosí banka

19. března 2024  7:11

Největší etiopská banka se o víkendu potýkala s technickou závadou systému. Ta způsobila, že si...

Pokud chceme mír, musíme se připravit na válku, říká šéf Evropské rady Michel

19. března 2024  6:52

Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...