Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„Šílené, všechno drahé.“ Rodiče šetří na vybavení pro školáky

  10:33
Do začátku školního roku už zbývají jen dny, a tak vrcholí nákupní horečka rodičů dětí školou povinných. Redakce iDNES.cz se při všeobecném zdražování zaměřila na ceny školních potřeb budoucích prvňáčků. Zjistila, že mezi levnější a dražší verzí vybavení je skoro třítisícový rozdíl. Rodiče potvrzují, že jdou hlavně po nižších cenách.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Zdeněk NěmecMAFRA

„Nebudou mít žádný luxus, ale to základní mít budou. Nakupuji věci už od května, jinak bych to nedala. Kupuji levnější, obyčejnější. Žádné velké cifry,“ popisuje důchodkyně Hana, která se sama stará o čtyři vnoučata, všechna školou povinná. „Jeden vnuk jde do druhé třídy, dva do první a vnučka do sedmé,“ dodává.

A protože má porovnání s nákupy pro prvňáčka loni a letos, nestačí se divit. „Je to šílené. Všechno je třikrát tak drahé. Je to zoufalé, člověk přemýšlí, co může koupit, a co ne.“ Upozorňuje, že nenakupuje po paměti, drží se seznamu, který dostala od školy. „Většinou potřebují všichni to samé,“ říká.

Škola je tu. Jak nakoupit vybavení pro školáky levněji a ušetřit

O tom, že ceny neřeší pouze babička-opatrovnice a samoživitelka v jedné osobě, svědčí i případ maminky, která také se svým budoucím prvňáčkem zavítala do obchodu na první nákupy.

„Pětadvacetiprocentní sleva? No, to moc jako sleva nevypadá. Pojď, ještě se podíváme někde po levnějším,“ říká spíš pro sebe, zatímco vláčí syna od školních aktovek s pohádkovou tématikou.

Slova babičky i maminky potvrzuje mluvčí skupiny Mall Group, která se na Mall.cz zabývá i prodejem školních pomůcek. „Přibližně od dubna, kdy probíhají zápisy prvňáčků, evidujeme rostoucí zájem a vyšší prodeje u školních potřeb. Z čísel je patrné, že lidé sahají více než dříve po levnějších značkách i variantách produktů. V průměru ale zaplatí za výbavu více než v minulosti. Na vině je inflace, která se promítá do cen papírenského zboží i aktovek, které bývají nejvýraznější položkou v rozpočtu,“ říká Pavla Hobíková.

SPOČÍTÁNO: Kolik stojí výbava pro školáka. Nejdražší je prvňáček

Radí rodičům, aby nakupovali podle předem vytvořeného seznamu, ideálně toho ze školy. Vyvarují se tak zbytečnému zásobováním se věcmi, které školák nevyužije. Stejně tak podle ní stojí za to u aktovek volit neutrální a nadčasový design, který prvňáčka neomrzí po prvním roce nošení. Dodává, že je lepší investovat do ergonomicky tvarovaných a věku i výšce přizpůsobitelných variant, ze kterých nebudou bolet záda.

V papírnictví pořídíte lépe než v hypermarketu

Hypermarkety působící na českém trhu lákají na široký sortiment zboží a možnost pořídit levnější či dražší variantu pomůcek, ne vždy jsou ale takové nákupy výhodné.

Jak se přesvědčila redakce iDNES.cz, na některé požadavky škol jsou obchody krátké a místo konkrétního zboží nabízí obecné varianty, které před zraky zkušených pedagogů neobstojí. Proto je lepší zamířit do papírnictví, kde s nákupem konkrétních věcí by problém být neměl.

V seznamu nejmenované pražské školy, který reportér získal, stojí požadavek na štětce číslo 4, 6, 8, 10 a 12. Štětec číslo 12 hypermarket prodával pouze v setu se štětcem číslo 8. Přitom štětce číslo 4, 6 a 10 prodával ještě se štětci číslo 2 a již zakoupenou 8. Kusově konkrétní štětce koupit nešlo.

Se seznamem potřeb pro budoucí prvňáčky v ruce si dal reportér do vozíku levnější a designově neutrální batoh za 519,90 Kč. A na doporučení Hobíkové i ergonomicky tvarovaný batoh s barevnými motivy za 1199,90 korun. Do každého z nich pak dával buď levnější, či dražší variantu ze seznamu.

Přehled cen u části zboží ze seznamu potřeb pro prvňáčka základní školy
ZBOŽÍLEVNĚJŠÍ VARIANTADRAŽŠÍ VARIANTA
penál99,90249,90
desky na sešity59,90 (malé), 75,90 (velké)139,90 (malé), 159,90 (velké)
počítadlo130,90385,90
trojhranné pastelky65,90159,90
nůžky54,9082,90
vodovky41,9082,90
kufřík na výtvarku119,90199,90
cvičky/tenisky89,90249
přezůvky209,90360,90
sáček na boty34,90269,90
láhev na pití169,90339,90
aktovka519,901199,90
ceny jsou uvedeny v korunách za kus a platné v hypermarketu k 24. srpnu 2022

Suma sumárum za batoh s levnějšími potřebami by se zaplatilo 2 783,50 korun, za ergonomický batoh s kvalitnějšími věcmi pak 5 634,60 korun. Rozdíl činil ke středě 24. srpna 2851,1 koruny. Cena se ale odráží hlavně od požadavků konkrétní školy, každá může chtít něco jiného. Rodiče by měli navíc počítat, že na začátku roku se platí také obědy, kroužky či fond přátel školy, z nějž se pak platí výlety. Zároveň však mají vědět, že to nemají za povinnost, jak se může někdy zdát.

Rozdíl byl ale i v samotných váhách aktovek. Ta levnější vážila 1,44 kilogramu, dražší pak 2,15. A to v láhvích nebyla voda, školní desky neobsahovaly těžké učebnice a chyběla i svačina s kouskem ovoce.

„Loni byl největší zájem o motivy s Harry Potterem, standardně pak jsou v oblibě fotbalové motivy, pomůcky s motýly, koňmi, kočkami a psy. Letošní novinkou jsou školní potřeby s tématy nového filmu Jurský svět, který před létem uvedla česká kina,“ přiblížila trendy mluvčí hypermarketů Globus Aneta Turnovská. Zároveň řekla, že motivy často děti určují při nákupech samy.

Na pomůcky přispívají školy, sponzoři či IZS

Oproti minulosti přispívá vyšší částkou na pomůcky i každá škola. Stejně jako každý ředitel má jiné požadavky na vybavení žáčkovy aktovky, pořizuje za dané peníze jiné věci do balíčku, které prvňáčci hned první zářijový den dostávají. Někdo v něm má tempery, voskovky či malířskou paletu, jiná škola do balíčku může dát třeba mazací tabulku s fixy a podobně.

V minulosti dostávaly školy od MŠMT na tyto pomůcky pro děti 250 korun, od 1. září 2021 se částka zvedla na 500 korun.

Ředitelka Základní školy Mendelova z Prahy 4 Martina Thumsová přibližuje, že některé děti dostanou věci i od sponzorů školy. „Dostávají balíčky i od různých organizací. U nás to bývá policie, magistrát či sportovní kluby. Jsou v nich výtvarné potřeby a reklamní předměty – například reflexní pásky s logem dárce,“ přibližuje. Na jejich škole navíc na vybavení přispívá Spolek přátel školy Mendelova.

Školní potřeby výrazně nezdražily, zatím. Zvýšilo se pastelkovné na prvňáčka

Kdo nemá s ohledem na své příjmy a celkové sociální a majetkové poměry dostačující finanční prostředky může žádat o mimořádnou okamžitou pomoc.

„Školní pomůcky, kroužky a další výdaje mohou být na začátku školního roku značným zásahem do rozpočtu rodin. S náklady na vzdělání a zájmovou činnost, a to od základní po vysokou školu, může stát pomocí pomocí jednorázové dávky pomoci v hmotné nouzi,“ přibližuje mluvčí Úřadu práce (ÚP) Kateřina Beránková.

Generální ředitel ÚP Viktor Najmon pak dodává, že žádosti lze podávat na příslušném kontaktním pracovišti úřadu podle místa trvalého pobytu žadatele. „Naši zaměstnanci přistupují ke každému případu citlivě. Zohledňují vždy fakt, že se jedná o cílenou pomoc určenou nezaopatřeným dětem,“ dodává.

Výuka v bundách? Školy nemají peníze na topení, budou omezovat i pomůcky

Na dané téma si nechala společnost Sodexo na přelomu července a srpna zpracovat průzkum od agentury Ipsos. Z dat vyplývá, že více než 12 procent rodičů kvůli běžným výdajům spojeným se školní docházkou bude muset sáhnout do svých rezerv. Dalších 26 procent pak uvedlo, že na všechno jim peníze stačit nebudou. Jejich děti si tak budou muset odříct kroužky, výlety či finančně nákladné sportovní a lyžařské kurzy.

Přes 36 procent respondentů uvedlo, že rodinný rozpočet tyto výdaje výrazně pocítí. Podle personální ředitelky Sodexo Benefity Martiny Machové vyčíslili ekonomové náklady na výchovu dítěte do 18 let na 1,6 milionu korun. „Troufám si říct, že za uplynulé dva roky částka kvůli inflaci stoupla ke dvěma milionům,“ doplňuje Machová.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...