Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Duel Klaus – Švejnar: 60 ku 40 a... nuda

  1:00
Kdyby se včerejší diskuse (protože skutečným soubojem se to nedá nazvat ani náhodou) Václava Klause a Jana Švejnara u senátorů sociální demokracie vůbec nekonala, o nic bychom nepřišli. Všechno, co zaznělo, jsme už od obou kandidátů slyšeli mnohokrát. A slyšeli jsme to v daleko zajímavější podobě.

Debata nemohla přesvědčit žádného z 281 volitelů. Profesor z Ameriky nezklamal a profesor z Česka se představil ve své klasické formě. Přesně tak, jak ho známe dlouhá léta.. | foto: Jan ZátorskýMF DNES

Bohužel aranžmá v podání největší opoziční strany postrádalo absolutně všechno, co by taková (médii až přehnaně očekávaná) diskuse měla mít.

Dohoda, že Klaus a Švejnar vlastně nebudou mít téměř možnost diskutovat mezi sebou, vyvracet si nějak razantně názory, nechytat se za každé slovíčko, nevyužívat soupeřových chyb a slabin, přinesla jen dlouhou televizní nudu. Navíc bylo zjevné, že Václav Klaus byl od začátku v určité nevýhodě.

Tedy mohlo se zdát, že to bude jeho nevýhoda, protože on ji hbitě využil alespoň k několika samostatným nájezdům a la Jaromír Jágr.

Senátorky a senátoři ČSSD totiž připravili kandidátům (ale možná, že tak nesmyslně byly nastaveny podmínky, aby se vůbec debaty Klaus a Švejnar zúčastnili) otázky, na které byly dopředu známé odpovědi. Také otázky v naprosté většině mířily ve svém kritickém podtextu na současného prezidenta a Janu Švejnarovi měly nahrát a ulehčit situaci.

Paradoxně to dopadlo tak, že Klaus se u toho mohl alespoň trochu vyhranit, zatímco jeho soupeř pak stihl plavat pouze v moři daleko obecnějších odpovědí.

A co se ještě ukázalo? Že Václav Klaus je tak zkušeným politikem a už tolikrát se ocitl v podobných situacích, že naprosto přesně věděl, co má udělat se svou mimikou, kdy se pousmát, zapracovat s obočím (jeho nesmírně oblíbená disciplína), kdy si dovolit menší vtípek a vyslat na soupeřovu stranu malý, lehce otrávený šíp.

Ale pokud by se mělo něco podobného opakovat častěji, televizní kamery u toho nejsou skutečně potřeba. Nešlo o nic zásadního. I když pro voliče tam jeden možná dost důležitý vzkaz zašifrován byl: úroveň některých senátorů a senátorek nebude podle všeho valná, když nejsou schopni vymyslet ani jediný překvapivý a originální dotaz.

Prezidentská volba samozřejmě má mít určitou úroveň, důstojnost. V tomto směru byli oba kandidáti téměř vzorní, chovali se k sobě slušně, i když hodně odměřeně. Ale diskuse bez náznaku překvapení a vášnivého střetu neřekne občanům vůbec nic.

Dokonce si myslím, že nemohla přesvědčit ani žádného z 281 budoucích volitelů, aby ještě v příštích dnech změnil svůj názor. Pravděpodobně zůstane vše při starém.

V procentech bych ocenil Klause číslem šedesát a Švejnara čtyřicet. Takže profesor z Ameriky nezklamal a profesor z Česka se představil ve své klasické formě. Přesně tak, jak ho známe dlouhá léta.

Na závěr by měla zaznít odpověď na otázku: kdo má být tedy zvolen prezidentem? Rozhodovat se pouze podle této debaty by bylo nesmírně krátkozraké. Mnoho tato diskuse nenaznačila. Alespoň z pohledu občana.

Pohled volitelů je však plný nejrůznějších politických kalkulů a může být odlišný. Ale ani po včerejší diskusi jsem nenabyl žádného pevného přesvědčení, že Václav Klaus je už tak zcela minulostí a že Jan Švejnar je už tak zcela budoucností.

Ponechal bych proto současný stav. Střídání za pět let je přece jisté. Švejnar by mohl k datu 2013 napřít síly. Vytrvalost se v těchto případech vyplácí. To už známe. Právě od stávajícího prezidenta.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Analytik: Výpověď bez udání důvodu neřešme. Ale zvyšme nezaměstnaným dávky

  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Zaplavený jih Německa zasáhnou další lijáky. Řezno vyhlásilo stav katastrofy

3. června 2024  8:01,  aktualizováno  16:02

Jih Německa, který čelí záplavám, čelí dalším lijákům, varují meteorologové. Podle Německé...

Soudcům doplatíme šest krácených platů zpětně ve výplatě za červen, slíbil Blažek

3. června 2024  15:55

Soudci dostanou v návaznosti na nález Ústavního soudu z minulého týdne nové platové výměry od...

Nechtěla to hlásit, líčila matka, jejíž dcera viní nevlastního dědu z osahávání

3. června 2024  15:49

Výslechy příbuzných pokračovalo jednání u českobudějovického krajského soudu, který se zabývá...

Otevřená válka na největším soudu? Čelíme bossingu, stěžují si úředníci

3. června 2024  15:41

Z Městského soudu v Praze, který je největší v zemi, odchází stále víc zaměstnanců, a to nejen v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...