Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co je domácí násilí? Chybí definice i větší pomoc. Poslankyně chystají změnu

  17:10
Špatně informované, nedostatečně chráněné, běžně naráží na řadu problému při odchodu od násilného partnera. Pomoc obětem domácího násilí často ztroskotá také na nepochopení ze stran jednotlivců či selhání systému. I proto členové sněmovního Podvýboru pro domácí a sexuální násilí připravili společně s neziskovkami revizi, kterou chtějí představit ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

„Domácí násilí je v současné době upraveno patnácti různými předpisy. Nemá ale jednotnou definici. I díky komunikaci s různými obětmi - i když my jim říkáme hrdinové - které se s tím vyrovnaly, víme, že kvůli neexistující definici, o které ani nikdo nemluví nahlas, nechápou, že se jim domácí násilí děje,“ uvedla spoluautorka návrhu poslankyně Barbora Urbanová (STAN).

Poslankyně a poslanci z Podvýboru pro problematiku domácího a sexuálního násilí chtějí v návrhu, který má redakce iDNES.cz k dispozici, zajistit úpravu tak, aby sjednotila definici domácího násilí a postupně prohlubovala ochranu obětí.

Setkali jsme se s případem, kdy syn psychicky týral svou matku. Byť u nich policie několikrát byla, řekla jí, že k vykázání dojít v tomto případě nemůže.

Barbora Urbanováposlankyně STAN a členka Podvýboru pro domácí a sexualizované násilí

„Doufám, že dojdeme ke shodě v tom, že je potřeba zavést definici domácího násilí, která u nás dost významně chybí. Předpokládám, že nebude stoprocentní dohoda na přesném znění, ale že se shodnou na tom, že je změna nutná,“ uvedla k tomu předsedkyně podvýboru Taťána Malá z hnutí ANO.

Cíle

  • Samostatný zákon, který bude definovat domácí násilí
  • Vytvoření jednotné definice domácího násilí
  • Rozšíření bezplatné právní pomoci obětem.
  • Rozšíření okruhu ohrožených lidí při vykázání také o nezletilé děti
  • Zlepšení ochrany obětí včetně přístupu k právní a hmotné pomoci

Český právní řád obětem domácího násilí v současnosti poskytuje pouze kusou, nejednotnou, někdy téměř nahodilou pomoc. Podle právničky neziskové organizace proFem a Koalice specializovaných center
pro ženy zažívající násilí (NeNa) Veroniky Ježkové je tato podpora neefektivní, což se odráží v nedůvěře obětí v právní systém.

„Odchod od násilného partnera je tak za daného stavu pro oběť krokem do neznáma, kde nemá zaručeno vůbec nic, pokud jde o hmotnou, sociální i právní pomoc,“ potvrzuje.

Absence jednotné definice zároveň vede k tříštění chápání a výkladu domácího násilí jednotlivými orgány. Ježková dodává, že důsledkem je pak nejednotný zmatečný přístup k obětem násilí v blízkých vztazích. A také neschopnost poskytnout včasnou a adekvátní pomoc a naplnit tak ochrannou funkci státu ve vztahu k obětem.

Každý pátý člověk obětí

  • Každý pátý člověk se stal v ČR obětí domácího násilí. Ať už ve formě fyzického, sexuálního, psychického či ekonomického násilí.
  • Z toho přes dvě třetiny obětí zažily agresi ze strany partnera či partnerky a víc než polovina si nese následky až do současnosti.
  • Víc než 7 z 10 obětí zažilo některou z forem psychického násilí, téměř 18 procent bylo odstřiženo od peněz a 14 procent sexuálně zneužito.

Zdroj: Průzkum agentury Ipsos pro iniciativu Pod svícnem

U rozvodu se na domácí násilí nehledí

„Oběť nemá jistotu, zda na její situaci budou identicky nazírat pracovníci orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD), policie i úřadu práce. Oběti tak nadále nedobrovolně setrvávají v toxickém prostředí, což vede jen k prohlubování újmy oběti, ale například i jejich nezletilých dětí,“ varuje Ježková.

Jak podotýká podvýbor, s okolím ohroženého člověka se vůbec nepočítá. Často se jedná právě o zmíněné nezletilé děti, které se mohou stát předmětem výhrůžek násilného partnera. „Také by bylo vhodné, aby zde zákon bral v potaz nejen fyzické, ale i psychické násilí,“ dodávají poslanci a poslankyně.

Systém selhává například také v případě, kdy se dvojice kvůli domácímu násilí rozvádí. „Například při sporu o péči o dítě se k tomu vůbec nepřihlíží. Pak vznikají paradoxy typu ‚já jsem tě mlátil, ale ty mi musíš předávat naše dítě‘,“ popisuje Urbanová.

Stali jste se někdy obětí domácího násilí?

celkem hlasů: 123
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 neděle 4. prosince 2022. Anketa je uzavřena.

Stát tuto problematiku vůbec neřeší a nepřihlíží k ní ani při určení podílu při vyrovnávání společného jmění manželů. K tomu navíc může dojít také mimosoudní dohodou, což ale často může být z donucení a v neprospěch partnera, na kterém je pácháno násilí.

„Zároveň je třeba, aby neměl na výživné nárok ten, kde páchal domácí násilí na partnerovi či blízkém člověku,“ dodává návrh.

Vykázání

  • Vykázaný člověk se nesmí po dobu 10 dní vrátit do obydlí, odkud byl vykázán.
  • Platí také zákaz přiblížení a zamezení kontaktu. To se týká také ohroženého člověka, který vykázaného nesmí dovnitř pustit.
  • Policie může kontrolovat, zda je toto opatření dodržováno. Při maření vykázání by se mohlo jednat o přestupek, který by se řešil ve správním řízení.
  • Policie vykázaným lidem předává kontakty, kam se mohou obrátit.

Zdroj: Policie ČR

Větší ochrana dětí při vykázání

V současné době pro pomoc obětem existuje institut vykázání. Jedná se o deset dnů, kdy si oběť má připravit právní podklady pro podání žádosti o předběžné opatření, které může vykázání prodloužit. To je však v pozici obětí většinou nereálné.

Jak poslanecký podvýbor podotýká, zároveň se vůbec nepočítá s okolím ohroženého člověka. Často se jedná o nezletilé děti, které se mohou stát předmětem výhrůžek násilného partnera.

Také právnička Ježková uvádí, že vykázání je třeba ještě „dotáhnout“, aby bylo skutečně efektivní. „Za vhodné považuji, aby bylo aplikováno i v případech stalkingu, respektive i pokračujícího domácího násilí poté, co se oběť odstěhuje ze společné domácnosti,“ nastínila.

Dále je podle ní potřeba dát důraz na preventivní charakter vykázání, které je v praxi policisty chápané spíše jako sankční prostředek. „Toto ale není právě podstatou právní úpravy,“ dodává.

Psychické násilí

Druhá věc je podle Urbanové také to, jak se přistupuje k psychickému násilí. „Zákon přímo neříká, že v tomto případě může také k vykázání dojít. A já to chápu, protože je to velice citlivé téma. Ale zároveň jsme se setkali s případem, kdy syn psychicky týral svou matku a byť u nich policie několikrát byla, řekla jí, že k vykázání dojít v tomto případě nemůže,“ nastínila.

V návrhu také stojí apel na rozšíření bezplatné právní pomoci obětem a zajištění finanční kompenzace jejich advokátů. Oběti by zároveň měly mít možnost získat všechnu potřebnou hmotnou i právní pomoc na jednom místě, například v krizových centrech.

Polovina lidí viní ženu

  • 26 procent lidí si myslí, že oběť si může za násilí částečně sama,
  • 31 procent se domnívá, že na agresivitu mají vliv finanční starosti rodiny,
  • podle 56 % respondentů začíná násilí nějakou provokací ze strany ženy.

Zdroj: Koalice Ne Násilí (NeNa)

„Většina veřejnosti si domácí násilí představuje, že jeden z partnerů krvácí na zemi a druhý do něj kope. Jenže zahrnuje spoustu věcí, které se mohou dít ještě předtím, než k této tragédii dojde,“ dodává Urbanová.

Podle Malé může být největší překážkou zkostnatělost systému a neochota věci měnit. „Věřím ale, že v tomto případě jsou si všechny strany vědomy toho, že to potřeba je,“ dodala Malá s tím, že jednání o tom, že je úprava definic potřeba, probíhají roky, ale poslední rok mnohem intenzivněji. „Myslím, že jsem jako podvýbor udělali spoustu práce,“ uzavírá.

Dokázaly se zvednout ze dna. Příběhy žen, které odešly od tyrana

Oblastí, které by se měly změnit, je podle Ježkové obrovské množství. Od předpisů správního trestání, až po předpisy sociálního zabezpečení a pomoci v hmotné nouzi. „Všechny oblasti považuji za klíčové, protože ochrana obětí se odvíjí od mnoha právních předpisů, které musí být vzájemně důkladně provázané a spolu kooperující,“ dodává. Efektivní ochrany obětí podle ní nelze dosáhnout pouhou změnou zákona o policii či trestněprávních předpisů.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Petr Pavel přijel na návštěvu Pardubického kraje

  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Zajali jsme několik izraelských vojáků, tvrdí Hamás. Izrael to popřel

26. května 2024  7:38

Bojovníci hnutí Hamás při sobotních bojích v Džabáliji na severu pásma Gazy zajali izraelské...

Rusko v noci udeřilo na západě Ukrajiny. Útok na hypermarket má 11 obětí

26. května 2024  7:20

Počet obětí sobotního ruského vzdušného útoku na hypermarket v ukrajinském městě Charkov vzrostl na...

Komu spadne do klína západ Afriky? Ve hře o vliv je průmysl i dezinformace

26. května 2024

Premium Od spolupracovníka MF DNES v Africe Pozvolný odchod Francie ze západní Afriky je hotová věc. Zcela nahradit francouzský vliv ale bude...

Čechů ubývá, rodí se méně dětí. Není čas na sex a vztahy, vysvětlují odborníci

26. května 2024

Premium Stále více žen v Česku nemůže otěhotnět nejen z důvodů onemocnění, ale i kvůli odkládaní...

7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství
7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství

Hladina hormonů v těle se v průběhu těhotenství mění stejně jako chutě a jídelníček. Mnoho těhotných také trápí časté nevolnosti. Následkem toho...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...