Ondřej Šefců ukazuje drolící se kameny Karlova mostu, kde právě probíhá generální rekonstrukce

Ondřej Šefců ukazuje drolící se kameny Karlova mostu, kde právě probíhá generální rekonstrukce | foto: Jiří Koťátko, MF DNES

DOKUMENT: Protokol inspekce k opravě Karlova mostu

  • 4
Památková inspekce ministerstva kultury tvrdí, že při opravě Karlova mostu byla památka poškozena necitlivým přístupem. Vlastník podle ní porušil i některé předpisy týkající se památkové péče. Přinášíme plné znění protokolu z kontroly inspekce.
Památková inspekce ministerstva kultury provedla kontrolu obnovy národní kulturní památky Karlova mostu v Praze a zjistila závažné nedostatky jak při přípravě, tak při realizaci prací.

Vlastník v době přípravy obnovy této národní kulturní památky porušil ustanovení § 14 odst. 1 a 7 a § 22 odst. 2 zákona o státní památkové péči:
- neoznámil Archeologickému ústavu Akademie věd ČR připravovanou obnovu Karlova mostu,
- nesplnil podmínky pravomocných rozhodnutí orgánu státní památkové péče: nezajistil vypracování zkompletovaného a aktualizovaného stavebně-historického průzkumu, nezajistil průzkum kamenických značek a dalších z hlediska památkové péče důležitých detailů, nepředložil orgánu státní památkové péče návrh úprav na zabezpečení ochrany sochařské výzdoby a ploch konstrukce mostu ohrožených během stavby,
- nepředložil orgánu státní památkové péče dokumentaci řešící opravu kamenného zábradlí a přilehlých partií a nevyžádal si jeho závazné stanovisko – rozhodnutí, zda jsou zamýšlené práce z hlediska zájmů státní památkové péče přípustné a za jakých podmínek lze záměr realizovat.

Ve fázi realizace po rozebrání zábradlí a přilehlých částí byly kamenné kvádry tříděny na ty, které budou vráceny zpět a které budou nahrazeny kameny novými. Výběr kamenů k vyřazení byl prováděn nekoncepčně, bez podmínek stanovených orgánem státní památkové péče a ve značném rozsahu.

Počet vyřazených kamenných kvádrů výrazně přesáhl množství zjištěné diagnostickým průzkumem Přírodovědecké fakulty UK v Praze, a to i přes skutečnost, že průzkumem byly navrženy k vyřazení kvádry, které nesplňovaly předimenzovaný požadavek životnosti 50 – 100 let.

Nově sesazené kamenné zábradlí Karlova mostu je v zásadním rozporu s jeho původní podobou. Kamenořez je hrubě narušen, mnohé původní kvádry jsou zkráceny či osazeny na jiném místě. Nové kusy se svým tvarem a rozměrem neshodují s původními.

Pohledové plochy kamenných kvádrů často vystupují z líce nebo naopak za líc zapadají, a to až o několik cm. Do roviny nejsou srovnány ani zcela nové partie zábradlí sestavené z nově vyrobených kusů. Šířka spár i jejich profil se libovolně mění a přizpůsobuje velikosti chyby v opracování nebo usazení. Charakter osazení kamenných bloků je realizován bez vnitřního vztahu k památkové hodnotě objektu.

Současný pracovní přístup nejeví známky kvalitní řemeslné práce, která je pro opravu Karlova mostu nezbytná. Z hlediska norem pro tyto specifické práce je způsob provedení zcela nepřijatelný.

Kamenné bloky jsou osazeny křivě a nepřesně, jsou dosekávány na místě, aby bylo skryto jejich špatné osazení. Provedené úpravy svým vzhledem evokují dojem levného a nepříliš povedeného obkladu, resp. kašírování.

Zásadně dotčena je nenahraditelná estetická a výtvarná hodnota památky, která je provedenými zásahy ochuzená o mimořádně pohledově působivou tvarovou i barevnou pestrost a plasticitu originálního řešení odrážejícího historický vývoj mostu.

Nekoncepční opravou zábradlí, zejména rozsáhlou výměnou opravitelných autentických kamenů za kvádry vyrobené z nevhodného kocbeřského pískovce a změnou původního kamenořezu, byla značně poškozena autenticita i dokumentační funkce této významné národní kulturní památky.

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video