Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kritiku šéfa rozhlasu podepsalo 200 podřízených, Zavoral pochybení odmítá

  15:25aktualizováno  15:50
Prohlášení proti generálnímu řediteli Českého rozhlasu Renému Zavoralovi podepsalo přes 200 zaměstnanců a spolupracovníků veřejnoprávního média. Jsou mezi nimi i moderátorky Lucie Výborná a Barbora Tachecí. Šéf rozhlasu výtky odmítá. Spor se rozhořel kvůli Zavoralově kritice reportéra Janka Kroupy za reportáže o hospodaření Agrofertu.

Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral na snímku z března 2016 | foto:  Michal Růžička, MAFRA

„Domníváme se, že vyjádření generálního ředitele Českého rozhlasu je manipulativní a jeho chování a vyjadřování velmi poškozuje dobré jméno veřejnoprávního Českého rozhlasu,“ píše se v prohlášení. Podepsaní zároveň žádají Etickou komisi ČRo, aby zhodnotila reportáže i vystupování Zavorala, které je „možné vnímat jako zastrašování“ (více o prohlášení v článku Redaktoři Českého rozhlasu se zastali Kroupy).

Pod prohlášení připojili své podpisy kromě redaktorů a editorů i moderátorky Lucie Výborná a Barbora Tachecí, moderátoři Štěpán Pokorný, Vladimír Kroc či šéf domácí redakce Vladimír Křivka a vedoucí webu iRozhlas Radek Kedroň. Jako první je pod textem podepsán Janek Kroupa.

Investigativní novinář Janek Kroupa

Své kolegy Zavoral popudil hodnocením Kroupových reportáží, v nichž popisuje novinář hospodaření zemědělců na půdě, která jim nepatří (více v článku Agrofert na takové pozemky pobírá dotace, zjistil Český rozhlas).

Příspěvky se ve středu zabývala Rada ČRo. Na jednání Zavoral prohlásil, že reportáže o podnikání Agrofertu, byly nevyvážené a neobjektivní. Svá tvrzení opíral o analýzu Institutu komunikačních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Rada následně jednomyslně odhlasovala, aby se rozhlas snažil do budoucna o objektivitu, což se podle ní v „tomto případě zcela nestalo“.

Kritici Zavoralovi vyčítají, že z tří analýz si vybral jednu a navíc použil pasáže, které se mu hodily. Svým vystupováním podle nich poškozuje dobré jméno Českého rozhlasu.

02.února 2018 v 13:57, příspěvek archivován: 02.února 2018 v 15:00

Podepsal jsem. Stejně jako další desítky mých kolegů. Aktuálně se za prohlášení staví 215 lidí. #jsemverejnopravni https://t.co/vtU42tmZjX

Zavoral: Kroupa není schopen přiznat chybu

Zavoral v reakci na prohlášení rozeslal v pátek tiskovou zprávu, v níž uvádí, že ho postup kolegů mrzí a nařčení odmítá.

„Právě já jsem byl tím, kdo kdysi zakládal v Českém rozhlase investigativní buňku zpravodajství a podporoval jejich práci, a to přístupem ‚padni komu padni‘. Tím více se mě dotýkají slova Janka Kroupy, který k mé lítosti nemá na zřeteli dobro Českého rozhlasu a není schopen přiznat vlastní chybu, ačkoli byla potvrzena nezávislým a respektovaným zdrojem,“ napsal Zavoral.

Dodal, že nedostatky v reportážích potvrdila i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání a Rada Českého rozhlasu. V té sedí například exposlanec Vítězslav Jandák, televizní kuchař Ivan Vodochodský či Tomáš Kňourek, který publikuje texty na webu Parlamentní listy (seznam členů Rady ČRo najdete zde).

Zavoral rovněž tvrdí, že pod jeho vedením měli zaměstnanci vždy podmínky pro svobodnou práci. Uvedl, že „v drtivé většině bodů odmítl stížnost společnosti Agrofert“. Zavoral argumentuje, že nikdy nepopíral závažnost tématu, pouze na dotaz členů Rady ČRo vyjádřil pochybnosti o kvalitě zpracování. Proto si nechal vypracovat tři analýzy, z nichž podle něj byla použitelná jen jedna (analýzy najdete na stránkách Rady).

„Po objektivním přečtení všech tří analýz, které jsou veřejně dostupné, musí každý vidět rozdíl v jejich zpracování. Stejně bych si mohl počínat já a uvést, že autoři ‚Prohlášení zaměstnanců’ si ve svém textu vybírají ‚účelově‘ jen ty pasáže, které hovoří v jejich prospěch. Já ale tímto způsobem postupovat nechci,“ vysvětlil Zavoral, který si stojí za tím, že práce kolegů se mnohokrát zastal.

„Pokud bych ale hájil chyby a nedostatky, jen bych tím podkopával důvěru veřejnosti v to, že Český rozhlas pracuje objektivně a podle platných zákonů a Kodexu ČRo,“ tvrdí.

Kolegové projevili odvahu, říká Kroupa

Kroupa už dříve uvedl, že s ředitelovou kritikou nesouhlasí a zvažuje další setrvání v rozhlase. „Jednou z klíčových podmínek, která bude rozhodující, je, jestli tam bude možné dělat svobodnou žurnalistiku dál,“ řekl reportér v pátek pro iDNES.cz. Zásadní podle něj bude, jak se situace vyvine. „Pokud to bude tak, jak naznačil generální ředitel, tak nebude možné dělat svobodou žurnalistiku a pak nemá smysl tam být,“ uvedl novinář.

To, že se jeho kolegové pod prohlášení podepsali, označil za projev novinářské a občanské odvahy. „Musím říct, že mě to skoro dojalo, protože ty lidi jdou do velkého rizika. Já jsem je o to nežádal a oni přesto projevili velkou odvahu,“ dodal Kroupa.

V pondělí budou mít obě strany možnost si spory vyříkat. Zavoral pozval zaměstnance na společné setkání, kde se chce k situaci a obsahu prohlášení vyjádřit.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Historik: Metro mělo původně vést středem magistrály a jezdit přes mosty

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Hamás kývl na návrh k příměří. Izrael má řadu výhrad, akce v Rafáhu pokračuje

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  22:09

Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a...

Rusko spouští výrobu dříve zakázaných raket středního a krátkého doletu

6. května 2024  22:08

Rusko urychluje vývoj a spouští výrobu raket krátkého a středního doletu, uvedl server Meduza s...

Německo na Putinovu inauguraci zástupce nevyšle, Francie a Slovensko ano

6. května 2024  16:14,  aktualizováno  20:36

Německo v pondělí oznámilo, že nebude mít svého zástupce na úterní inauguraci ruského prezidenta...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...