Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

K horám už mám respekt, z oceánu strach. Cestujte, vzkazuje ženám cestovatelka

Seriál   19:00
Ze světa módy a trendů přirozeně proplouvá do extrémních sportovních a cestovatelských zážitků. Lásku k horám a dobrodružství zužitkovala Eliška Hudcová i při vývoji vlastní výletnické aplikace. „První facku jsem dostala na Kilimandžáru. Nemohla jsem chodit a z uší i nosu mi tekla krev,“ popsala jeden z extrémních sportovních zážitků Hudcová v rozhovoru pro iDNES.cz.
Blogerka, cestovatelka a zakladatelka aplikace Placehunter Eliška Hudcová (21....

Blogerka, cestovatelka a zakladatelka aplikace Placehunter Eliška Hudcová (21. září 2023) | foto: Archiv Elišky Hudcové

Jak se z milovnice make-upu a módy stane dobrodružka a cestovatelka?
Módu miluji pořád, není to tak, že bych vyměnila jedno za druhé. Jen o ní už tolik nepíšu, nesleduji tolik módní trendy a nefotím si outfity. K módě prostě přibylo cestování a hory. To pro mě má větší hodnotu, a tak tvořím primárně cestovatelský obsah.

Kde vznikla láska k dobrodružství?
Vždycky tam byla, ale při škole jsem neměla tolik možností. Docházka byla striktní a nemohla jsem jen tak odjet na měsíc do Austrálie. A samozřejmě hrají roli i zkušenosti. Začínala jsem pomalu na českých horách, pak slovenských a čím otrkanější jsem byla, tím jsem mířila výš, až jsem skončila v nejvyšších evropských horách, kde se teď pohybuji nejčastěji.

Pocházím ze sportovně založené rodiny, takže jsem byla ke sportu vedená od malička. Ale hory jsem si takhle oblíbila až ve chvíli, kdy mě chytlo focení a dostala jsem od táty svůj první kompakt. Doma v pokoji toho člověk moc nevyfotí, takže to šlo ruku v ruce s tím cestováním.

Eliška Hudcová

Blogerka, cestovatelka a zakladatelka aplikace Placehunter Eliška Hudcová (21....
  • Blogerka, influencerka, cestovatelka a zakladatelka cestovatelské aplikace Placehunter.
  • Vystudovala Vysokou školu ekonomickou (VŠE) v Praze, obor podniková ekonomika a management. Studovala také v americkém Texasu.
  • Bývalá osobní trenérka ve fitku, která na Stream.cz točila i svůj vlastní pořad o módě.

A přitom jste v tom všem lezení a běhání po horách stále nesmírně ženská.
Ano, vždycky o sobě říkám, že jsem rozdvojená osobnost. Baví mě móda, takže se ve městě ráda oháknu a nahodím make-up. Jenže když se dostanu do přírody, kterou miluji nadevše, stává se ze mě divoženka, které nedělá problém spát pod stanem, nosit týden jedny ponožky a klidně se pár dní nemýt.

Studovala jste kromě Vysoké školy ekonomické (VŠE) i v Texasu. Co vám tato zkušenost dala?
V Texasu jsem studovala střední školu, něco málo přes rok. Byla to největší životní lekce, kterou jsem dodnes dostala. V tom pozitivním slova smyslu.

Odjela jsem úplně sama v puberťáckých 15 letech, moje angličtina nebyla žádná sláva, a najednou jsem stála v Austinu na letišti a nikomu nic nerozuměla. Texaský přízvuk bylo něco, na co jsem absolutně nebyla připravená (smích). Naučilo mě to hodně rychle se o sebe postarat, a taky díky tomu umím perfektně anglicky. Odjela jsem jako dítě, vrátila jsem se jako žena. Jsem za tuhle příležitost rodičům dodnes strašně vděčná a jestli někdy budu mít děti, určitě udělám to samé.

Žila jste i jinde v zahraničí?
Žila jsem ještě skoro půl roku v Mnichově – to bylo tehdy kvůli vztahu. Moc ráda bych se v budoucnu chtěla přestěhovat do ciziny, láká mě hlavně Skandinávie. Čím je ale člověk starší, tím je těžší vzdát se ze dne na den všeho, co má doma.

Méně hledat a víc objevovat

Založila jste aplikaci Placehunter, k čemu přesně slouží a pro koho je?
Placehunter je výletnická aplikace, která shromažďuje ta nejkrásnější místa na výlet. Začali jsme s Českem a dnes už máme v appce místa z Rakouska, Slovenska a Itálie. Za pár dní přibude ještě Slovinsko. Udělali jsme z toho takovou all-in-one appku, kde k výletům máme i ubytování od Amazing Places, kteří ve firmě drží desetiprocentní podíl, a gastro od Lukáše Hejlíka, se kterým spolupracujeme.

Aplikace je určená všem, kdo chtějí jezdit na výlety, ale nemají čas plánovat a hledat zajímavá místa. Proto i náš slogan „méně hledání, více objevování“.

Případ mladé rekordmanky, která procestovala celý svět, jitří emoce

Jak vás to napadlo?
Nápad na výletnickou aplikaci vznikl kdesi v autě na Šumavě během covidu. Kvůli lockdownu jsme nemohli cestovat za hranice, a tak jsme o víkendech objevovali Českou republiku, kterou jsme do té doby hodně zanedbávali. Každý pátek jsem seděla hodiny u počítače a hledala zajímavá místa, kde jsme ještě nebyli a zároveň by nebyla tak provařená jako Karlštejn.

Doba strávená u počítače se s každým víkendem prodlužovala, a tak nás napadlo, že je škoda, že neexistuje žádný web nebo aplikace, který by tato zajímavá (a zároveň méně známá) místa shromažďoval. Tehdy tu bylo pár webů s tipy na výlety, ale žádný z nich se nám nepoužíval dobře. Většinou na nich bylo desítky až stovky tisíc zmatených výletů a fotky míst i zpracování celého webu bylo nekvalitní. Chybělo tu něco, co by bylo založené na kvalitě místo kvantitě.

Jak jste nápad uvedla v praxi?
Můj snoubenec má firmu na vývoj mobilních aplikací a já umím dělat obsah. Spojili jsme tedy to, co každý umí, a založili naší společnou firmu. Dodnes se já starám o fotky, obsah a naše content creatory a on a jeho vývojáři řeší technickou stránku aplikace.

Nejtěžší závod na světě

Jaká cestovatelská zkušenost vás nějak změnila nebo poučila...?
První facku jsem dostala při výstupu na Kilimandžáro. Tehdy jsem v pěti tisících metrech dostala ukrutnou vysokohorskou nemoc. Lezla jsem na vrchol na Štědrý den a potřebovala jsem ho zdolat za 5 dní místo 7. To se sice podařilo, ale hůř mi nikdy v životě nebylo. Nemohla jsem ani chodit a z nosu a uší mi tekla krev. Naučilo mě to mít respekt na horách a nesnažit se za každou cenu všechno urvat.

Nejsilnějším cestovatelským zážitkem byla ale jednoznačně aktivní sopka na Islandu. Stála jsem dva metry od lávové řeky, koukala na vybuchující kráter a brečela jsem dojetím snad deset minut. Byl to splněný sen a okamžik, na který budu dlouho vzpomínat.

Blogerka, cestovatelka a zakladatelka aplikace Placehunter Eliška Hudcová (21....

Nejhezčí místa, která jste navštívila?
To je asi nejtěžší otázka, kterou můžu dostat. Nemůžu říct jedno místo, jsou jich stovky, ale všechny mají jedno společné – nádhernou přírodu. Byť jsem procestovala nejvzdálenější destinace, na vrchol paradoxně patří evropská místa.

Miluji italské Dolomity, to je asi moje nejnavštěvovanější destinace, před týdnem jsem se v nich dokonce vdávala. Miluji také Norsko, Faerské ostrovy a Island. Ze světových destinací mě uchvátil havajský ostrov Kauai, Zéland a moc ráda mám i přírodu amerického Utahu. Kultura se mi nejvíc líbila v Japonsku, Japonci jsou strašně galantní, ohleduplní, uvědomělí a tiší. A jejich jídlo je neskutečné.

A jsou i místa, kam byste už znovu nezavítala?
Čína. A arabské země taky nejsou mým šálkem kávy, nějak té kultuře nerozumím.

Jaký je váš nejšílenější cestovatelský zážitek?
Jednoznačně Eco-Challenge.

Ano, to mi přišlo neskutečné. Můžete popsat, o co šlo a jak jste se k takové výzvě dostala?
K vysoké škole jsem si přivydělávala jako trenérka ve fitku. Měla jsem celých šest let jednoho klienta, který byl napůl Američan a napůl Turek. Jednoho dne se mě na tréninku zeptal, jestli bych s ním nešla do adventure závodu, že potřebují do týmu holku. Kývla jsem na to, aniž bych věděla, do čeho jdu. O několik týdnů jsem zjistila, že má Eco-challenge v názvu dodatek „nejtěžší závod na světě“. A tak se stalo, že jsem se ocitla v tureckém týmu se čtyřmi padesátiletými Turky na nejtěžším závodě na světě, který se konal na Fiji.

Adventure racing je většinou kombinace disciplín a jinak tomu nebylo ani v případě Eco-Challenge. Měli jsme 12 dní na to, abychom překonali vzdálenost asi 650 kilometrů na kajacích, pěšky, na paddleboardech (často proti proudu řeky) a na kole. Součástí bylo i potápění, slaňování vodopádů, prosekávání se hustou džunglí nebo navigační práce s kompasem a mapou – i na oceánu. Trénovali jsme na to dlouhé měsíce a nakonec to byl naprosto neuvěřitelný zážitek.

Některé části závodu se navíc konaly na otevřeném oceánu, některé zase v husté džungli, do které se ani místní na celý život nedostanou. Poznali jsme Fiji z úplně jiného pohledu, než poznávají lidé na dovolené.

Co jste si ze závodu odnesla?
Strašně moc skvělých zážitků. A taky oddělané tělo (smích). Třeba halucinace byly kvůli nedostatku spánku na denním pořádku. Nohy jsme měli po závodě úplně zrasované a trvalo měsíce, než jsme je dali dohromady.

Co na něm bylo nejtěžší?
Nejtěžší asi bylo nespat. Protože závod trval 12 dní, tak bylo v našem zájmu spát co nejméně. Ke konci jsme byli všichni strašně unavení.

Měla jste strach?
Strach jsem měla jen z oceánu. Mám totiž fobii z otevřené vody, takže noční potopení se do 5 metrů uprostřed oceánu pro indicii byla moje noční můra.

Šlo vám někdy o život?
O život, respektive o amputaci, šlo jednomu členovi týmu, který dostal takzvaný jungle feet, protože se správně nestaral o své nohy. Celých 12 dní jsme byli v mokrých botách, takže hrozily infekce. Museli jsme je pravidelně sušit a nechat pár minut zapudrované, jenže ke konci závodu klesá morálka. Někde ve tří čtvrtinách závodu tento člen týmu sundat boty a my věděli, že je zle. Měl úplně do masa rozežraná chodidla a boty už si nemohl ani nandat zpátky, takže ho odvezl vrtulník.

Cestujte, vzkazuje ženám Hudcová

Jste žena mnoha tváří, hodně i fotíte... Co všechno vás ještě baví?
Jakýkoliv pohyb, jakékoliv cestování, focení. Dvakrát týdně chodím do fitka, dvakrát týdne hraji squash. Ale poslední dobou mám hodně práce, takže jdou všechny koníčky stranou.

Čím vším se vlastně živíte?
Primárně tvorbou obsahu – fotím a točím videa. Částečně mě živí i Placehunter, ale zatím je to taková ta práce, co vám zabere nejvíc času a vydělá nejméně peněz. Práce na appce mě ale baví nejvíc, protože je to můj vlastní projekt, takže tvořím pro sebe a ne pro klienta. Věnuji se hodně i sociálním sítím, takže navrhuji strategie a vizuály na sociální sítě pro firmy.

Blogerka, cestovatelka a zakladatelka aplikace Placehunter Eliška Hudcová (21....

Kdo je vlastně Eliška Hudcová a kdo ji inspiruje?
Bude to asi znít jako klišé, ale nejvíc mě inspiruje můj snoubenec. Je to nejschopnější člověk, kterého znám – ať už po pracovní stránce, tak po té osobní. Mám i pár dalších lidí, jejichž příběhy ráda sleduji. Neuvěřitelnou ikonou je pro mě třeba Lenka Poláčková (dříve Vacvalová).

Čím inspirujete vy?
Skrz sociální sítě i Placehuntera se snažím inspirovat lidi k tomu, aby cestovali a hýbali se.

Kdybyste mohla vzkázat jednu věc všem ženám na světě, která by to byla?
Cestujte.

Inspirativní ženy

Seriál iDNES.cz

Inspirativní ženy, které se rozhodl představit projekt portálu iDNES.cz, jsou silné, pevné v názorech a jdou si za svým. Jsou vidět a slyšet ve veřejném prostoru nebo se dokázaly prosadit bez větší mediální pozornosti. Mají ale dostatek možností všechny?

Ptáme se na témata, která o úspěchu mohou rozhodovat – píle, platové podmínky, rodina, ale i diskriminace, sexuální obtěžování stejně tak jako férovost a rovnost.

Otevřené rozhovory jsou základem našeho projektu. Statistika je neúprosná, pořád je jen zlomek rodin, ve kterých jde na rodičovskou dovolenou muž. Tedy je rodina v dnešní době překážkou a jak skloubit děti a kariéru, kterou muž většinou přerušit nemusí? Každý si musí najít odpověď sám, ale pevně věříme, že vás Inspirativní ženy bez ohledu na pohlaví zaujmou.

Ve venkovských dramatech bojovala za práva žen. Preissová předběhla svou dobu

Gabriela Preissová

Seriál Výjimečná postava české literatury, Gabriela Preissová, vstoupila do dějin jako neúnavná bojovnice...

Patronka, matka i babička vládců. Mocnou ženu připravil o život rozkaz její snachy

Rekonstrukce obličeje svaté Ludmily

Seriál Kněžna Ludmila, první křesťanská kněžna a patronka České republiky, zanechala nezaměnitelnou stopu...

Žen je v našem oboru málo. Diskriminaci ale necítím, říká úspěšná matematička

Když se měla matematička rychle rozhodnout, co při focení napíše na tabuli, bez...

Seriál Jako malá chtěla být Lenka Slavíková spisovatelkou. Nakonec se z ní stala matematička. A velmi...

Z jaderné elektrárny do kuchyně. Další kuchařku vydám sama, říká foodblogerka

Radka Vrzalová alias Bezlepková matka (5. října 2023)

Seriál K problematice potravin měla Radka Vrzalová vždy blízko. Když však její dceři diagnostikovali...

V pozici ombudsmanky se učím za pochodu, říká advokátka Špondrová

Právnička a ombudsmanka Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Pavla Špondrová.

Genderové problematice se socioložka a advokátka Pavla Špondrová věnuje už téměř dvě dekády....

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

Necítí bolest a nekomunikuje. Matyas trpí vzácným syndromem, rodina shání pomoc

28. dubna 2024  18:24

Zpomalený vývoj, neschopnost ovládat tělo, záchvaty vzteku či snížený práh bolesti. Tak vypadá...

Trump si před Bidenem udržuje náskok, ukazuje předvolební průzkum

28. dubna 2024  18:11

Bývalý republikánský prezident Spojených států Donald Trump, který se opět uchází o křeslo v Bílém...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...