Covid mi přinesl novou kariérní příležitost, vzpomíná právník žijící v Dubaji

  19:01
Mladý právník Antonín Sobek, původem z Brna, žije už více jak deset let v zahraničí a mluví pěti jazyky. Vystudoval právo na prestižních univerzitách v Londýně, New Yorku a Paříži, kde také prožil první vlnu koronaviru. I díky ní se mu naskytla nová kariérní příležitost v mezinárodních arbitrážích. A proto se minulý rok v září odstěhoval do Dubaje.

Před tím, než se Antonín Sobek přestěhoval do Dubaje, vystudoval právo mimo jiné v Paříži. Zde také složil advokátní zkoušky. | foto: Archiv Antonína Sobka

V Dubaji se Sobek aktuálně podílí na správě obchodněprávních sporů, které mohou převyšovat miliardy korun. Zbytek pandemie tak prožívá v naprosto odlišném prostředí na Blízkém Východě.

Nyní pracujete jako právník a zabýváte se hlavně mezinárodními arbitrážemi, tedy mimosoudním řešením mezinárodních obchodních a investičních sporů. Co jste vystudoval, abyste tuto profesi mohl vykonávat?
Arbitrážemi se často řeší ty nejsložitější mezinárodní obchodní a investiční spory. Proto jde o velmi konkurenční obor. Od těch, kteří ho praktikuji, se běžně očekává, že budou ovládat několik právních systémů a světových jazyků.

Vystudoval jsem gymnázium Matyáše Lercha v Brně, kde jsem se naučil francouzsky. Poté jsem odcestoval do Francie, kde jsem získal magisterský titul v obchodním právu na pařížském Institutu politických věd (Sciences Po). V průběhu tohoto studia jsem také absolvoval programy na Leidenské univerzitě v Nizozemí a na Kolumbijské univerzitě v New Yorku, kde jsem se zdokonalil v mezinárodním a anglosaském právu. Dále jsem pokračoval studiem na London School of Economics v Británii, kde jsem se zaměřil především na mezinárodní arbitráže. Sedmileté univerzitní studium jsem následně završil složením advokátních zkoušek na pařížské škole pro advokáty.

Po škole jste odletěl pracovat rovnou do Dubaje?
Ne, předtím jsem pracoval v mezinárodních advokátních kancelářích v Londýně a Paříži, které se specializují především na arbitráže a mezistátní spory před Mezinárodním soudním dvorem. V tomto období jsem měl možnost získat zkušenosti od předních právníků v oboru a obhajovat státy a mezinárodní korporace v investičních, energetických a stavebních sporech. Pracovní zkušenost to byla náročná, ale profesně velmi obohacující. V době první vlny koronaviru jsem se rozhodl, i s ohledem na velmi zajímavou pracovní nabídku v Dubaji, svoji smlouvu v Paříži dále neprodlužovat.

S právničinou máte zkušenosti hlavně z Francie a Velké Británie. Jak vás napadlo si hledat práci zrovna ve Spojených Arabských Emirátech?
Blízký Východ a jeho kultura mě zajímali už dlouho. Mám pocit, že arabský svět se v Evropě často démonizuje, proto jsem ho chtěl poznat zblízka a udělat si svůj obrázek.

Rozhovory s Čechy v zahraničí

Z profesního hlediska dávají Dubaj a Emiráty smysl. Dubaj je jedno z nejrychleji rostoucích arbitrážních center na světě, které již dnes může konkurovat v této oblasti tradičním centrům jako jsou Paříž nebo Londýn. 

Emiráty obecně pak mají velký potenciál. I přesto, že disponují obrovskými zásobami ropy a zemního plynu, snaží se být vždy o krok napřed. Investují do energetické transformace a čím dál tím více se zabývají udržitelným rozvojem a ochranou životního prostředí. To mi od začátku imponovalo.

Ovlivnil i covid nějak vaše rozhodování spjaté s novou prací?
Řekl bych, že jsem se pro změnu svého působení rozhodl mimo jiné i díky pandemii. Přes lockdown jsem v Paříži pracoval na dálku a měl mnohem více času na sebereflexi a úvahy nad tím, co budu dělat dál. Chtěl jsem získat nové zkušenosti a odborné kompetence, naučit se nový jazyk a rozšířit si své obzory. Když se pak náhle naskytla pracovní nabídka v Dubaji, byl jsem na tuto životní změnu připraven.

V té době bylo jen pár lidí ochotných za dané situace riskovat a odcestovat. I z tohoto důvodu jsem v Dubaji získal již poměrně seniorskou, arbitrážní pozici, která mi umožnila profesní růst.

V Paříži byly při první vlně covidu, tedy od poloviny března, velmi přísná opatření. Jak jste to psychicky zvládal?
Překvapivě velmi dobře. Díky práci na dálku jsem byl mnohem flexibilnější a měl jsem i více prostoru pro své zájmy. Nicméně jak říkáte, opatření v té době byla značně omezující: vycházky byly více méně možné jen na nákup či k lékaři. Navíc byla implementována ze dne na den bez jakékoliv veřejné diskuse. Jakožto právník si tudíž přirozeně kladu otázku, zdali byla tato opatření proporcionální a zdali se dalo postupovat jinak a efektivněji.

Očkovat se nechal i kvůli práci

I když jste žil na různých místech na světě, pořád to bylo v zemích západního světa a najednou jste se stěhoval na Blízký Východ. Jak Dubaj vnímala rodina?
Moje rodina mě v mých rozhodnutích vždy podporovala. I když pro ně Emiráty byly trochu překvapením, jsou otevřeni cizím kulturám. Nyní se chystají mě v Dubaji navštívit a těší se, že poznají, jak se tady žije. Ostatně se domnívám, že člověk cizí kraj skutečně pozná až poté, co jej nejen navštíví, ale stráví tam i nějaký čas.

Antonín Sobek

  • Získal magisterský titul v obchodním právu na pařížském Institutu politických věd (Sciences Po) a absolvoval studijní programy v Nizozemí a na Kolumbijské univerzitě v New Yorku.
  • Následně získal i titul LL.M. na London School of Economics v Británii. Studium završil složením advokátních zkoušek na pařížské škole pro advokáty.
  • Poté pracoval v mezinárodních advokátních kancelářích v Londýně a Paříži, které se specializují především na arbitráže.
  • Během covidu se rozhodl pro změnu a přijal pracovní nabídku v Dubaji.
  • Do Spojených arabských emirátů se přestěhoval minulý rok v září a zbytek pandemie tak prožívá v naprosto odlišném prostředí.

Přiznám se, že já sám jsem do Emirátů přiletěl s několika předsudky a stereotypy. Většina z nich se záhy ukázala jako nepravdivá. Arabové jsou obecně velmi zdvořilí a nápomocní. Věřím, že se od nich i my můžeme mnohému naučit.

Z Francie jste pak odletěl v září. Jaká byla situace, v porovnání s Paříží, v Dubaji?
Když jsem přiletěl do Dubaje v září 2020, proticovidová opatření byla oproti Paříži minimální. Mimo nošení roušek jsem žádná výrazná omezení nepociťoval. Kupodivu jsem se cítil v autokratických Emirátech svobodněji než v demokratické Evropě.

Nicméně covid tady měl velmi negativní dopad na místní ekonomiku, která do značné míry závisí na cestovním ruchu a zahraniční pracovní síle. Navíc hrozilo, že by světová výstava Expo mohla být opět odložena. Zdá se, že i z těchto důvodů začala tento rok místní vláda vehementně propagovat plošné očkovaní. Z posledních statistik vyplývá, že 99% obyvatel Dubaje již dostalo alespoň první dávku vakcíny.

V České republice se kvůli vakcinaci vytvořily dva tábory lidí, které se na jednom názoru neshodnou. Jak očkování vnímají lidé v Dubaji?
Lidé, se kterými jsem v kontaktu, přijali vakcínu velmi dobře a mnozí z nich šli na očkování ze své vlastní iniciativy. Je tady i velká poptávka po preventivní, posilovací dávce vakcíny. Já jsem se naočkovat nechal letos v létě. Kvůli práci jsem de facto neměl na výběr. Navíc jsem plánoval navštívit rodinu v Evropě, běžet pařížský maraton a procestovat země Perského zálivu. Bez vakcíny by to vše bylo velmi složité.

Jak sám říkáte, situace je v Dubaji, zdá se, pod kontrolou a počty nově nakažených rapidně nerostou. Vy jste se ale i přes to covidem nakazil. Víte, kde jste s nakaženým přišel do kontaktu?
Vzhledem k rozvolněné situaci v Dubaji to mohlo být prakticky kdekoliv. V každém případě nikdy nejde zcela vyloučit možnost nákazy covidem, ať už je člověk očkovaný, nebo dodržuje sebepřísnější opatření. Proto si myslím, že se musíme naučit žít s covidem beze strachu.

Uplatnění skoro po celém světě

Přední arbitrážní instituce DIFC-LCIA, u které pracujete, se bude kvůli dekretu místní vlády do půl roku slučovat s dalšími. Víte, zda tam budete moci pracovat i po těchto změnách?
Cílem tohoto dekretu je vytvořit silné arbitrážní centrum a posílit tak atraktivitu Dubaje v oblasti mezinárodních arbitráží. Sloučit několik institucí tímto způsobem je nicméně zcela bezprecedentní. Vzniklo tak právní vakuum, které se bude muset nějakým způsobem vyplnit. Náš tým však o práci nepřišel, i nadále máme na starosti skoro 200 aktivních arbitráží. Navíc se domnívám, že tento vládní manévr mi tady na Blízkém Východě může paradoxně otevřít nové možnosti.

Nechtěl byste se po tolika letech v zahraničí vrátit zpět do rodné země?
V Česku je jen velmi málo advokátních kanceláří, které se věnují mezinárodním arbitrážím. Najít tam uplatnění v oboru by pro mě tudíž nebylo snadné. Nicméně jedna z možností by byla pracovat v budoucnosti pro arbitrážní oddělení našeho ministerstva financí. Obhajovat Českou republiku v mezinárodních sporech je pravděpodobně sen každého obchodního právníka českého původu.

Kde byste se tedy chtěl usadit?
Těžko říct. Často se rozhoduji intuitivně a podle okolností. Nicméně kromě Česka mám silné pouto k Francii, je to prakticky můj druhý domov. Pravidelně se tam vracím za přáteli a přednáším o arbitrážích na pařížském Institutu politických věd. Je tedy možné, že se jednou usadím natrvalo právě tam.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Bankomaty v Etiopii kvůli chybě rozdaly lidem miliony. Vraťte je, prosí banka

19. března 2024  7:11

Největší etiopská banka se o víkendu potýkala s technickou závadou systému. Ta způsobila, že si...

Pokud chceme mír, musíme se připravit na válku, říká šéf Evropské rady Michel

19. března 2024  6:52

Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu...

Izraelci zaútočili na Rafáh a tábor Nusajrát, zemřelo nejméně 20 Palestinců

19. března 2024  6:20

Při izraelském útoku v Pásmu Gazy v úterý brzy ráno zemřelo nejméně 20 Palestinců. Čtrnáct jich...

Poslanci budou po sporu Babiše a Lipavského jednat o bezpečnostních hrozbách

19. března 2024  6:05

Na schůzi nazvané Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku se scházejí poslanci. Předcházela jí...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...