Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Masivní vlna covidu jako v minulých letech Česku nehrozí, míní Konvalinka

  11:20aktualizováno  12:49
Další vlna koronaviru závažností srovnatelná s těmi, které Česko zažilo v minulosti, zřejmě nehrozí, řekl ředitel Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR Jan Konvalinka. Je však podle něj chyba, že ohrožené skupiny lidí už nyní nedostávají čtvrtou dávku očkování proti covidu. Je také třeba, aby byl v Česku pro pacienty k dispozici lék paxlovid, míní.

Ředitel Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR Jan Konvalinka. (15. prosince 2021) | foto: Ladislav KřivanMAFRA

„Jsem docela optimista, nemyslím si, že by tady byla vlna, která by byla srovnatelná s tím, co jsme měli v minulosti. Ale ne proto, že virus je hodný, ale protože jsme velmi silně promoření, bohužel za strašlivé oběti více než 40 tisíc mrtvých,“ řekl Konvalinka.

Lidé v Česku jsou podle něj také proočkovaní a vakcína velmi dobře chrání proti hospitalizaci a smrti také u nyní nejrozšířenější koronavirové varianty omikron. „Očkování funguje, byť ne dokonale,“ podotkl. Ohrožení podle něj dál zůstávají lidé, kteří nejsou očkovaní a covid neprodělali, dále velmi staří lidé a pacienti se souběhem více onemocnění.

„Kolega (epidemiolog Petr) Smejkal mě upozornil na modelový příklad Portugalska, kde je vyšší proočkovanost než u nás, mají deset milionů obyvatel jako my a teď tam BA.5 vlna právě padá. Na jejím vrcholu umíralo 40 lidí denně. To by se u nás mohlo stát taky,“ upozornil Konvalinka. Subvariantu omikronu BA.5 je nyní spolu se subvariantou BA.4 v Česku nejvíce rozšířená.

Letní nárůst covidu čeká ministerstvo na konci července

Místa pro očkování ohrožených skupin lidí čtvrtou dávkou by se v Česku měla otevřít v polovině srpna. Komunikační kampaň doporučující posilující dávky vakcíny chtělo ministerstvo zdravotnictví spustit od srpna, firmu, která připraví strategii a nakoupí mediální prostor, ale vybere nejdříve po 12. srpnu. O dodávkách antivirotika paxlovid Česko vyjednává od loňska, zatím neúspěšně.

Covid v Česku sílí, jenže roste i chaos. Nakažení marně hledají, jak postupovat

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek počátkem června uvedl, že není možné platit za lék, který se nespotřebuje, a v Česku jsou k dispozici jiná účinná antivirotika.

Ministerstvo zdravotnictví očekává výraznější zesílení epidemie na podzim, nynější nezvyklý letní nárůst podle úřadu bude gradovat koncem července. Válek také v tomto týdnu s odkazem na své odborné týmy uvedl, že nynější letní vlna by měla gradovat denními přírůstky pod 10 tisíc případů koronaviru za den.

V posledních dvou dnech se denní počet případů pohybuje kolem 2 tisíc, což je nejvíce od dubna. Počet hospitalizovaných s koronavirem se zvýšil nad 360, v těžkém stavu je 13 z nich. Úmrtí s covidem ministerstvo zdravotnictví za poslední týden eviduje deset, o týden dřív jich bylo 12.

Respirátory v dopravě i budovách covid brzdily, říká Pačes

Respirátory ve veřejné dopravě a uzavřených prostorech mají podle molekulárního genetika Jana Pačesa z Akademie věd ČR velký přínos, protože by mohly snížit aktuální počty nakažených covidem-19. Znovu se k povinným respirátorům vrátili například v Německu.

„Respirátory jsou taková nejjednodušší věc. V uzavřených prostorách nebo veřejné dopravě to není tak dramatické omezení. A určitě by to snížilo celkově počet nakažených lidí,“ uvedl Pačes.

Obecně se respirační viry více šíří v některých sezonách, obvykle v chladnějším období, protože lidé mění podle počasí své chování. V létě jsou častěji venku a nepotkávají se tak často ve velkém množství v uzavřených prostorech, což vlnu nákaz brzdí. Na současnou variantu koronaviru to ale podle Pačese nestačí, protože se velmi snadno šíří.

„Virus dokáže překonat už i letní období, sezónnost, což není moc dobrá zpráva. Z hlediska dopadů na zdraví člověka to nevypadá tak špatně, i v zemích, kde jsou s vlnou napřed, vidíme, že čísla těžce nemocných se příliš nezvedají,“ řekl.

Čtvrtou dávku pro ohrožené co nejdříve

Vzhledem k nynějšímu šíření koronaviru Konvalinka označil za chybu, že se v Česku už teď nepodává čtvrtá dávka očkování. „Musí to ještě schválit Státní ústav pro kontrolu léčiv. Myslím, že v nejbližší době to ministerstvo zdravotnictví povolí, ale zatím ta možnost neexistuje. A měla by být co nejdříve pro ohrožené. Ne masivní očkování,“ řekl. Většina studií podle něj prokazuje výrazný benefit čtvrté dávky a je možné, že například nejstarší lidé by se v budoucnu museli přeočkovat každý rok.

Dokončené očkování, což obvykle představuje dvě dávky, má v Česku téměř 6,9 milionu lidí. Proočkovanost seniorů je vyšší než 90 procent, u mladších lidí klesá. Posilujících dávek zdravotníci rozdali skoro 4,25 milionu, ukazují data ministerstva zdravotnictví.

Nešťastné je podle Konvalinky to, že v Česku dosud není dostupné antivirotikum paxlovid. „Ministerstvo zdravotnictví to vysvětluje ekonomickými příčinami a nevýhodnou smlouvou, ale já si myslím, že je to chyba, paxlovid by tady měl být. Protože to je zatím nejúčinnější virostatikum, které existuje,“ uvedl s odkazem na data z klinických studií.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...