Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Po lekci z Kábulu chce armáda nové transportní letouny, jedná se třemi výrobci

  12:56
Evakuace diplomatů, civilistů a vojáků z Afghánistánu v létě 2021 poukázala na omezené přepravní možnosti vzdušných sil Armády ČR. Dvojice vládních Airbusů má celkovou kapacitu zhruba 170 pasažérů a transportní CASA má při zatížení nízký dolet. Armáda proto poptává dvojici středních, transportních letounů, které lze použít i pro evakuaci. Ve hře jsou tři výrobci: Embraer, Airbus a Lockheed.
Česká armáda po lekci z Afghánistánu, která při evakuaci poukázala na velmi...

Česká armáda po lekci z Afghánistánu, která při evakuaci poukázala na velmi omezené transportní kapacity, zvažovala celou řadu středních transportních letounů. Zmíněný Embaer C-390 Millenium, legendární Lockheed C-130J Super Hercules a výrazně větší a dražší Airbus A400 Atlas. | foto: WikimediaCreative Commons

V srpnu 2021 vyhlásil Tálibán oficiálně vznik Islámského emirátu Afghánistán. Ze země, kde se po odsunu spojeneckých vojsk vyhrotila situace bylo nutné dostat spolupracovníky české ambasády v Kábulu a pomoci případně dalším lidem.

Česko tehdy ve třech letech pomocí dvojice Airbusů A-319 CJ 195 lidí, z toho 170 Afghánců. Jeden letoun pojme 43 cestujících, druhý 124 cestujících bez použití přídavných nádrží, které zvětšují dolet. Náročný letecký most tak zaměstnal oba vládní letouny. Tehdy bylo jasné, že kapacity nestačí.

Kulhánek: Evakuace z Afghánistánu končí, všechny ohrožené jsme odvezli

„Ministerstvo obrany plánuje v rámci modernizace vzdušných sil nákup dvou středních transportních letounů. V současnosti probíhají tržní konzultace s výrobci, analyzují se získané informace pro studii, která bude podkladem pro hodnocení a rozhodování o dalším postupu,“ uvádí Simona Cigánková z tiskového oddělení ministerstva obrany.

„Nákup středního transportního letounu je momentálně řešen z úrovně Sekce průmyslové spolupráce ministerstva obrany. Potencionálními dodavateli, mezi které patří brazilský Embraer, francouzský Airbus a vláda USA prostřednictvím FMS (Foreign Military Sales) programu zahraničního vojenského obchodu ministerstva obrany Spojených států amerických, který usnadňuje prodej amerických zbraní a vojenského vybavení zahraničním vládám,“ dodala.

Evakuace Afghánců z Kábulu. V pozadí český vojenský speciál. (18. srpna 2021)

Omezené přepravní kapacity

Armádě chybí přepravní kapacity, to se projevilo po vyřazení business jetů JAK-40 a CL-601 Challenger. I jejich práci částečně supluje CASA C-295M, do které lze dát sedačky a využít k přepravě osob, zejména pak vládních delegací. A to i přes omezený komfort kvůli zvýšenému hluku, protože jde zejména o transportní a výsadková letadla.

Vypjatá evakuace z Afghánistánu v létě 2021 sice prokázala um pilotů a profesionalitu příslušníků Vojenské policie, ale zaměstnala prakticky oba vládní Airbusy bez toho, aby byla dovezena technika. „Při evakuaci z Afghánistánu bylo vidět, že armádě chybí velkokapacitní letadlo, které by dokázalo kromě vojáků dopravit i techniku,“ uvedl tehdejší ministr obrany Lubomír Metnar.

Chybí nám velkokapacitní letadlo, zjistila armáda po afghánské evakuaci

„Kategorii malých dopravních letounů (JAK a Challenger, pozn. red.) není možné plnohodnotně nahradit jinými provozovanými typy letounů, např. A-319 či C-295 CASA, neboť jsou určeny pro jiný druh dopravy. Použití malých, dopravních letounů má v armádě své opodstatněné a nezastupitelné místo. Proto počítáme s jeho doplněním v blízké budoucnosti,“ uvedla Vlastimila Cyprisová z tiskového oddělení Generálního štábu AČR.

Airbus A319 CJ Vzdušných sil AČR

Nákup dvojice středních transportních letounů tak pravděpodobně nebude do budoucna jediným rozšířením kapacit Vzdušných sil Armády ČR. V úvaze je i další, dopravní letoun, který by doplnil dvojici Airbusů A-319CJ. Může jít o podobnou kategorii, nebo například o malé business jety, jasno v tom zatím není.

Dvacet tun nákladu

Přesné požadavky na transportní letouny obrana nesdělila, ale lze předpokládat, podle poptávaných výrobců a jejich portfolia, přepravu nákladu o hmotnosti okolo 20 tun, tedy zhruba dvojnásobku toho, co zvládne CASA, alespoň na vzdálenost 3 000 kilometrů.

Vzhledem k tomu, že se pravděpodobně bude jednat o akvizici nově vyrobených strojů, nikoliv používaných, v úvahu připadají dva hlavní kandidáti uvedené kategorie – brazilský Embraer C-390 Millenium a legendární Lockheed C-130J Super Hercules.

Nákladní prostor letounu C-130H2 Hercules v obležení návštěvníků jedenáctých Dnů NATO

Ministerstvo ale uvedlo, že jedná i se společností Airbus. Poptávka po dalších letounech CASA španělského výrobce spadajícího do konsorcia Airbus Group je nepravděpodobná. Nicméně výrobce z Toullouse má ve svém portfoliu i A400M Atlas, který předešlé dva sice výrazně hmotnostně a cenově překonává, nicméně jde o moderní transportní letoun s velikou přepravní kapacitou bezmála 40 tun nákladu a také dlouhým doletem. Cena za kus se pohybuje okolo 152 milionů Euro, tedy 3, 62 miliardy korun

Přepravní prostor letounu Airbus A400M Atlas

Navíc, stejný typ používá i Luftwaffe (53 letounů), Maďarsko a další. Letové hodiny lze pronajmout v německém systému MNAU (Multinational Air Transport Unit). Touto cestou Česko pravděpodobně nepůjde, ale mohlo by využít rozsáhlého servisního zázemí. Samozřejmě pořizovací a provozní náklady takto velkého typu jsou značné a jedinou cestou pro českou armádu by byla kooperace při údržbě s německým letectvem po vzoru Belgie a Lucemburska.

Armáda vyzkoušela nakládku Panduru

V České republice se již dvakrát předvedl Embraer C-390 Millenium, naposledy v červnu minulého roku za účasti ministryně obrany Jany Černochové. Armáda při ukázce úspěšně vyzkoušela naložení kolového obrněného transporteru Pandur II, který váží přibližně 21 tun, přičemž maximálně letoun pojme 26 tun nákladu.

Kolový obrněný transportér Pandur II mizí v útrobách letounu Embraer Millenium. Ukázka se uskutečnila minulý rok za účasti ministryně obrany Jany Černochové. Tento okamžik byl již lehkým náznakem zájmu o konkrétní typ, na jehož výrobě se podílí i Česko.

Pro C-390 hovoří jednoznačně letové výkony (oproti Herculovi a Atlasu používá proudové motory) a zapojení českého leteckého průmyslu při jeho výrobě. Aero Vodochody vyrábí náběžné hrany křídel, všechny dveře, včetně nákladové rampy a zadní části trupu. To může hrát prim. Cena navíc je poměrně příznivá, z trojice letounů nejnižší, zhruba 55 milionů dolarů, tedy 1, 21 miliardy korun.

Model letadlaEmbraer C-390Lockheed C-130JAirbus A400M
Maximální hmotnost nákladu26 tun19 tun37 tun
Maximální dolet5 820 km3 332 km8 900 km
Maximální rychlost988 km/h671 km/h780 km/h

C-130J Super Hercules, stejně tak jako A400M Atlas používá sousední Luftwaffe. Jde stále o etalon mezi transportními stroji, jehož akvizicí by AČR rozhodně nic nepokazila. Na druhou stranu, v porovnání se současnou flotilou šesti C-295M CASA, by nešlo o nějaké extrémní navýšení transportních schopností (Hercules pojme zhruba 20 tun nákladu), navíc letové výkony a vlastnosti jsou poplatné koncepci z 50. let minulého století a zvolenému pohonu. Cena také není nejpříznivější, zhruba 75 milionů dolarů, tedy 1, 66 miliardy korun. Zajímavé je, že řada evropských letectev Hercules nahrazuje modelem Atlas.

Budoucnost české armády: neviditelné stíhačky, drony a satelity

Každé řešení má pro Vzdušné síly Armády ČR své nesporné výhody a pochopitelně i nevýhody (vysoké provozní náklady, vysoká pořizovací cena a tak dále). Bude proto určitě zajímavé sledovat, pro jaké řešení se nakonec ministerstvo obrany rozhodne. Každopádně účast přímo ministryně obrany na předváděcí akci letounu Embraer Millenium je poměrně neobvyklá a dává tušit mnohé.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejsem nominována, na eurokomisaře, nechtěla Nerudová říci, zda jí „Nepost zajímá

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:47

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...