Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Analýza: Česko diskriminuje homosexuály, mělo by jim povolit adopci

  17:21
Zástupci gay a lesbické komunity začínají mluvit o tom, že by i páry osob stejného pohlaví měly mít právo adoptovat děti. Dva roky starý zákon o registrovaném partnerství to vylučuje. Je to záležitost budoucnosti, tvrdili tehdy o adopci spoluautoři zákona. Dnes hovoří o diskriminaci.

Jen pětina Čechů si myslí, že by páry osob stejného pohlaví měly mít právo adoptovat děti. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Když se zákonodárci přeli o to, zda institucionalizovat svazky osob stejného pohlaví, tvůrci zákona takticky tvrdili, že adopce není na pořadu dne a že o ni vlastně vůbec nejde. "To bude záležitost dalších generací,“ uklidňoval předseda tehdejší Gay iniciativy Jiří Hromada.

Neuběhly ani dva roky a požadavek na rozšíření zákona je tu. Na webových stránkách ministryně pro lidská práva Džamily Stehlíkové se objevila obsáhlá analýza. Podle ní jsou sexuální menšiny v české společnosti stále diskriminovány.

Společnost prý gaye a lesby znevýhodňuje hlavně v oblasti rodinného práva, jako jsou výchova, adopce dětí či reprodukční práva. "V přístupu k adopcím tak dochází zcela jednoznačně k otevřené zákonné diskriminaci," tvrdí se v dokumentu. - celá analýza zde

Registrované partnerství, které tehdy homosexuálové nadšeně vítali, je tak najednou nedostatečné. "Chtějí-li si gayové nebo lesby adoptovat dítě, tlačí je současná česká právní úprava spíše k tomu, aby žili v neformalizovaných svazcích," uvádí se ve zprávě.

"Vůbec si nemyslím, že homosexuálové by byli u nás diskriminováni. Naše společnost je tolerantní a soužití homosexuálů nikomu nevadí," řekl iDNES.cz europoslanec a občanský demokrat Ivo Strejček, který v médiích postup expertní skupiny ministryně Stehlíkové kritizoval. 

. Co se lze dočíst ve zprávě

Česká republika patří stále mezi země s vysokým počtem dětí v ústavech, avšak společnost se zatím bohužel více znepokojuje nezvyklostí stejnopohlavních rodin než osudem dětí v ústavech.

***

Zákon o registrovaném partnerství garantuje v České republice registrovaným párům ve srovnání s manželi jen velmi omezená práva.

***

Lze říci, že rodičovství, vychovávání dětí a rodina zůstávají oblastí, kde stále přežívá velké množství pověr a předsudků o tom, co je „normální“ a „nejlepší“ pro děti.

***

Děti vychovávané jedním rodičem, ať už homosexuálním nebo heterosexuálním, prospívají v některých směrech hůře než

děti vychovávané dvěma rodiči, přičemž nezáleží na tom, zda jsou stejného nebo rozdílného pohlaví.

zdroj: Analýza situace lesbické, gay, bisexuální a transgender

menšiny v ČR

Hromada: Nastal čas
Jiří Hromada, který se na zprávě podílel, výroky mírní. "Já bych to nepojmenovával ´diskriminace´, ale spíše absence určitých detailů, které se ještě v rámci toho procesu nepodařilo prosadit," řekl iDNES.cz. Přesto tvrdí, že současná tolerance je málo. "Jde o akceptaci. A když někoho akceptujete, tak ho musíte akceptovat se vším všudy," dodal.

I proto nyní gay a lesbické hnutí otevírá otázku adopcí. Prý uzrál čas, aby o nich společnost začala diskutovat. Průzkumy však mluví jinak. Veřejnost se podle nich k podobným požadavkům staví záporně. Zatímco registrované partnerství v době jeho schvalování podporovalo kolem sedmdesáti procent lidí, pro adopce dětí homosexuály se loni v červnu vyslovilo jen 22 procent dotázaných.

Gayové a lesby proto zdůrazňují, že se chtějí pouze připojit k celostátní debatě o adopcích, které si prý beztak vyžadují systémovou změnu. "Dětské domovy jsou přeplněné a to je špatně. To není záležitost jen minority, to je záležitost celospolečenská," ubezpečil Hromada.

Měly by mít páry osob stejného pohlaví právo adoptovat děti?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pátek 21. března 2008. Anketa je uzavřena.

NE
NE 4102
ANO
ANO 1390

Podle šéfky kabinetu pro lidská práva Lucie Otáhalové, která celou analýzu připravila, by se měl novelizovat zákon o registrovaném partnerství, který v současné době homosexuálním párům adopci zakazuje. Sama však uznává, že to nebude tak jednoduché. "Je to zatím kontroverzní záležitost. Myslím, že ten čas na to ještě není," řekla iDNES.cz.

Cesta vede skrze zákon o rodině
Hromada proto navrhuje jiný způsob, jak adopci homosexuálům umožnit. Upravil by stávající zákon o rodině, který podle něho nevyhovuje ani heterosexuální většině. "Chceme dobré podmínky pro děti z dětských domovů, aby se co nejrychleji dostaly do rodin," řekl. Ty, o které nebude zájem ze strany heterosexuálních párů, si prý rády vezmou páry osob stejného pohlaví.

"Ono je to jedno, v rámci jakého zákona to bude, jaký to bude přílepek a kde se to objeví," kritizuje takové snahy Strejček. "Je to prostě zakomponování do společnosti něčeho, co není přirozené a co společnost odmítá," zdůraznil.

Společnost podle něj zákon o registrovaném partnerství nepotřebovala, ale když už byl přijat, neměl by se měnit. "Už v okamžiku, kdy byl schválen, bylo zjevné, že budou přicházet další návrhy jeho legislativních úprav, které půjdou pod pláštíkem zrovnoprávnění homosexuálů dál a dál," uvedl. Na tyto pokusy pak podle něj společnost správně reaguje svými přirozenými výhradami.

Zatím zůstalo jen u brožury
Zpráva, kterou úřad ministryně Stehlíkové vydal i ve formě brožury, na konci předkládá jednotlivým ministrům konkrétní opatření, která by měli přijmout, aby se postavení sexuálních menšin zrovnoprávnilo.

Jediným doporučením, které se podařilo částečně naplnit, je schválení výboru pro menšiny. Před dvěma týdny se pro něj vyslovila Rada vlády pro lidská práva. Aby byl oficiálně ustanoven, musel by mít podporu celé vlády.

Ta ale zatím analýzu do ruky nedostala. Pokud by ji ministerstvo kabinetu předložilo, pak pouze jako informační materiál bez závěrečných doporučení. Podle Otáhalové je totiž nereálné je po ministrech vyžadovat. "Není možné požadovat odstranění všech těch věcí, které se nám nelíbí," řekla.

. Za vše může církev

Církev podle analýzy vytváří homofobní prostor


Věřící gayové a lesby si podle autorů zprávy stěžují také na to, že nemají možnost uzavřít registrované partnerství v rámci církevního obřadu. Takovému kroku se církve brání. "Otázkou je, zda se tím církvím nedává příliš velký prostor k homofobnímu jednání," píše se v analýze.

Církve by naopak podle Hromady měly reagovat na změny ve společnosti. "Církev je jeden z hlavních momentů, který diskriminaci a nerovnoprávnost způsobil, počínaje upalováním, mučením a odsunutím těchto lidí na pokraj společnosti," míní.

Problémem podle něj je i ve společnosti přetrvávající "heteronormativita". Tedy v podvědomí zakořeněné přesvědčení, že heterosexuální jednání je jediné správné. "Když půjdete po ulici, uvidíte na titulních stránkách časopisů heterosexuální prvky. Jsou tam rozhovory s manželi, s lidmi, kteří mají rodiny. Filmy a dokumenty z naprosté většiny pojednávají jen o heterosexuální většině a jejích trablích," stěžuje si Hromada.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Témata: adopce, Církev

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

V Rusku se zřítil strategický bombardér. Ukrajina se hlásí k jeho sestřelení

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  9:53

Ve Stavropolském kraji na jihozápadě Ruska se zřítil ruský strategický bombardér Tu-22M3, který se...

Násilí! křičeli Zítkovi příznivci u soudu a napadali stráž, aktivista nepřišel

19. dubna 2024  8:31,  aktualizováno  9:49

Známý aktivista Pavel Zítko dnes nedorazil k Okresnímu soudu v Chomutově, před kterým měl stanout...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  9:45

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Je to největší ohrožení Evropy, kritizuje opět Babiš ve Sněmovně migrační pakt

19. dubna 2024  5:40,  aktualizováno  9:40

Přímý přenos Tři a půl hodiny mimořádné schůze o migračním paktu Evropské schůze předsedovi opozičního hnutí ANO...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...