Michal Říha začal na rodinné včelí farmě v Pravčicích vyrábět i zmrzlinu. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA, MF DNES

Do zmrzliny ze včelí farmy přidávají med, chutě ladí rodina i sousedé

  • 0
Zmrzlinu bez lepku, bez laktózy nebo v raw úpravě nabízí nový výrobce, který na začátku léta otevřel stánek v Pravčicích. Část cukru v točené zmrzlině nahrazuje medem, vyrábí ji totiž na rodinné včelí farmě. Obec má v létě pro zmrzlináře strategickou polohu, protože tudy míří cyklisté na trase mezi Kroměříží a Holešovem, případně Hostýnskými vrchy.

Stačí otevřít vrata průjezdu a posunout do nich pult se zmrzlinou. Během pár okamžiků už u něj brzdí první auto. Řidič s kornoutem nejprve automaticky zamíří zpátky za volant, pak se ale několik kroků vrátí a s úsměvem ukazuje zdvižený palec.

Na zmrzlináři Michalu Říhovi je znát, že ho pochvala těší. Ve Včelí farmě Říha v Pravčicích si totiž všechny příchutě míchají sami a pořád ještě sbírají zkušenosti.

„Otvírali jsme teprve na začátku července,“ vysvětlil Říha.

Přesto už se o nich ví daleko za hranicí Pravčic. „Věřím, že si lidé cestu najdou. Nabízíme i jiné zmrzliny, třeba bezlaktózové nebo v raw úpravě,“ říká Říha.

Vyladit chuť zmrzliny znamená, že musí ochutnat celá rodina a ještě i sousedé. Obvyklý je smetanový základ, který se míchá s ovocem. Ten nakupují přímo upravený pro zmrzlináře. Raw nebo veganská zmrzlina má základ z vody. Pak se přidávají exoticky znějící přísady, které člověk běžně v obchodech nepotká. Například madagaskarská vanilka. Protože zmrzlinu vyrábějí na včelí farmě, nahrazují v ní část cukru medem.

Nakonec už se ochutnává, míchá, přidává nebo ředí. A diskutuje.

„Zásadní otázka je, jestli je zmrzlina lepší než ta minulá,“ směje se Říha. „Hodně si s tím hrajeme, protože nás to baví. Víme, že aby měli lidé důvod sem zajet, musíme se odlišit,“ uvažuje. Výsledkem je deset druhů kopečkové a dva druhy točené zmrzliny.

A jak se člověk stane zmrzlinářem? Říha získal první zkušenosti už před lety. Potom ale převážila práce na včelí farmě, kde vyrábí i potřeby pro další včelaře. Teď se ke zmrzlině vlastně vrátil.