Krátce po páté hodině ráno už je na místě. Vynosí vepřové půlky z auta a pověsí je na háky v bourárně, bíle vykachlíkované místnosti vzadu za obchodem. Když jde asi potřetí, už mu na cestu voní káva, kterou uvařila maminka.
„To je náš ranní rituál,“ usmívá se osmadvacetiletý Radek Šerý z Brumova–Bylnice.
Za uzený bok, který vyrábí v místním rodinném řeznictví, letos získal ocenění Perla Zlínska. Uspěl mezi jednadvaceti jinými výrobky v kategorii maso.
Soutěž Perla Zlínska 2014Masné výrobky Vítězné výrobky:
Mléko a mléčné výrobky Vítězné výrobky:
Pekařské a cukrářské výrobky Vítězné výrobky:
Kategorie med Vítězné výrobky:
Alkoholické a nealkoholické nápoje Vítězné výrobky:
Ovoce zelenina Vítězné výrobky:
Ostatní Vítězné výrobky:
Pozn.: Kompletní seznam a více informací o soutěži Perla Zlínska najdete na webu www.perla-zlinska.cz. |
Řezníkem přitom nikdy být nechtěl. „Táta založil tohle řeznictví, když jsem byl malý. Vyučil jsem se kuchařem, ale nic z toho mě nelákalo. Chtěl jsem od této profese hodně rychle pryč,“ vzpomíná Šerý.
Jenže osud to zařídil jinak. Práci po škole nesehnal, a tak mu nezbylo než začít pomáhat rodičům s bouráním masa.
Těžké časy jej postihly po nečekané smrti táty
Po šesti letech už věděl, že zůstane, a tak jeho jméno přibylo na vývěsní štít nad prodejnou. Dodnes tam stojí Jaroslav a Radek Šerý, i když otec a zakladatel firmy už nežije.
„Táta zemřel před dvěma lety. Bylo to nečekané, najednou jsme s maminkou byli sami dva,“ vypráví Šerý.
Základ znal, zkušenosti zase měla jeho máma. Přesto nebyl začátek snadný a firma nějakou dobu přešlapovala na místě.
To už je ale pryč, dnes sotva stačí vyrábět a malý krámek v Brumově láká zákazníky i z velké dálky.
„Odhadem tak čtyřicet procent zákazníků je místních. Většina k nám jezdí z okolí,“ říká sympatický muž.
Zákazníků pořád přibývá, kupují přímo z rukou výrobce
Je všední den odpoledne a Šerý obsluhuje za pultem. I když tady každý den začíná a končí stejně, na stereotyp si stěžovat nemůže.
Naporcovat jednu půlku vepře mu trvá i s vykostěním necelých patnáct minut. Průběžně se musí nakládat maso na uzení, třeba oceněný bůček jde do udírny vždy po týdnu, mezitím už ale zraje další várka. Topí se tady výhradně bukovým dřevem a vlastně všechny postupy jsou velmi tradiční.
„Lidé to umí ocenit. Zajímá je, jak to děláme, ptají se na spoustu věcí,“ pochvaluje si Šerý.
Mezitím se vyrábí klobásy, tlačenka nebo šunkový salám. A hlavně se pořád zásobuje prodejna. Na dva páry rukou úctyhodný výkon. „Občas nám pomáhá přítelkyně, když je potřeba,“ říká Šerý.
Firma i díky tomu zůstává rodinnou. V půl osmé ráno se otevírají dveře prodejny a to už musí být nejtěžší práce v přípravně hotové.
Zákazníků přibývá, což má několik důvodů. Nejenže jim chutná, ale je tady i mimořádně příjemné prostředí. Nakupovat přímo z rukou výrobce, který svému řemeslu rozumí, to se nepodaří často.
Svůj podíl na tom má i úspěch v soutěži. „Lidé to vědí, ptají se, který je ten oceněný bůček, a chtějí ho ochutnat. Kolikrát i pogratulují. Na odbyt jdou i ostatní výrobky, je to znát,“ tvrdí řezník.
Oceněných je už asi 120 výrobků
Díky soutěži letos přibylo na seznamu regionálních výrobků dalších dvacet položek z celkem 134 přihlášených. Logem soutěže jsou označené další medy, koláče, hruškovice nebo například plněný bramborový knedlík.
„Perla Zlínska vznikla před devíti lety proto, abychom podpořili a zviditelnili malé potravinářské firmy v našem regionu,“ vysvětluje Jana Brázdilová, šéfka zlínské agrární komory, která celou akci zaštiťuje.
V současnosti nese označení Perla Zlínska kolem 120 potravin a výrobků. Jsou označené logem soutěže, záleží ale na každém z oceněných, jak jej využívá.
Aby se rozšířilo povědomí o zdejších výrobcích i do jiných krajů země, agrární komora vyjednává o sloučení své Perly Zlínska s celostátní Regionální potravinou.