Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hnutí STAN bude ve Zlíně těžko hledat partnery k povolební spolupráci

  12:54
Kauza Dozimetr, která se týká hnutí STAN zejména v Praze, může mít dopad i na situaci po volbách ve Zlíně. Ve zdejší koalici je STAN už 12 let, z toho prvních osm roků mělo i primátora, jímž byl Miroslav Adámek. Otázka je, v jaké situaci bude po letošních komunálních volbách.

Budova radnice na náměstí Míru ve Zlíně | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Jednak s ohledem na počet hlasů, které dostane, a taky v souvislosti s tím, že ne všechny strany a hnutí mají zájem s ním spolupracovat. Důvodem je kauza kolem pražského dopravního podniku, v níž figuroval i podnikatel Michal Redl ze Zlína, který je na hnutí napojený.

Se STAN už předem téměř odmítá možnou povolební spolupráci například dosud opoziční hnutí Zlín 21. „K nabídce vytvořit koalici spolu se STAN jsme byli opatrní už před čtyřmi lety. Kromě výhrad k jejich způsobu řízení města nám nebyla čitelná ani struktura v jejich vedení a naše opatrnost tak byla namístě,“ nastínil opoziční zastupitel a lídr kandidátky Zlín 21 Čestmír Vančura. „Bez věcné sebereflexe členů vedení radnice si koalici se STAN představit nedokážeme,“ doplnil.

STAN je dnes ve Zlíně v koalici s ANO, obě hnutí mají v jedenáctičlenné radě po čtyřech lidech, po jednom jsou zastoupeny ODS, KDU-ČSL a Piráti. Značné výhrady ke hnutí má také ODS.

„Spolupráci s nimi bych se rád vyhnul, ale nezavrhuji ji, protože je potřeba sestavit funkční radu a zastupitelstvo. Od začátku ale nemáme prioritu spolupracovat se zlínským STAN,“ reagoval senátor a lídr ODS Tomáš Goláň. „I bez této kauzy by byla naše spolupráce přehodnocována, po této kauze to bude ještě silnější. Obzvlášť s některými lidmi ze STAN, kteří jsou dlouhodobě spojení s jeho činností, je fungující koalice nemyslitelná. Pragmatičnost je velmi důležitá, ale ne za každou cenu,“ doplnil.

Ani krajské vedení Pirátů není spolupráci se STAN nakloněno, přičemž mezi oběma stranami to zaskřípalo už po předloňských krajských volbách. Tehdy dali Piráti přednost koalici s ANO a hnutí STAN zůstalo v opozici. Teď se k tomu přidala ještě kauza Dozimetr, která ukazuje na propojení hnutí s podsvětím.

„Příčí se nám to a absolutně se s tím neztotožňujeme. Nechtěl bych proto, abychom s nimi šli ve Zlíně do koalice, i když se tamní STAN odvolává na to, že se jich kauza netýká. Ale týká,“ míní krajský šéf Pirátů Vratislav Krejčíř.

Zlínská organizace Pirátů si o možné spolupráci může sama rozhodnout v rámci vnitrostranického hlasování. „Sledujeme, zda se STAN vnitřně odpoutá od Polčáka s Gazdíkem (spoluzakladatelé hnutí Stanislav Polčák a Petr Gazdík, kteří měli blízko k Redlovi – pozn. red.), podle toho budeme po volbách jednat. Předem vylučujeme pouze koalici s KSČM a SPD,“ nastínil lídr zlínské kandidátky Jiří Robenek.

Jedničkou STAN ve Zlíně je Kateřina Francová

Klíčovým spojencem STAN je poslední čtyři roky ANO, které po zveřejnění kauzy spolupráci v koalici zatím radikálněji neřešilo. „Vzhledem k tomu, že s nimi volební období zvládneme dotáhnout do konce, tak by bylo zvláštní, kdybychom s nimi vylučovali povolební spolupráci. Snažíme se to řešit racionálně,“ tvrdí zlínský primátor a lídr kandidátky ANO Jiří Korec.

Řekl, že nezná kandidátku STAN a řešit případnou povolební spolupráci dnes považuje za předčasné. „Nemáme to nastaveno tak, že je někdo náš nejbližší partner, druhou věcí potom je, kdo bude za STAN na kandidátce,“ uvedl Korec.

Také lidovci se prozatím vyjadřují opatrněji. „Nadšený z toho nejsem, nechci ale říkat, že budeme hledat jiné koaliční partnery. Spolupráci nevylučuji. Budeme dál sledovat, jak se kauza vyvíjí,“ řekl náměstek primátora a lídr KDU-ČSL Vojtěch Volf.

Jedničkou kandidátky STAN je současná náměstkyně primátora Kateřina Francová, která stejně jako její kolegové z hnutí říká, že se zmíněná kauza týká pražského dopravního podniku, nikoliv Zlína a zdejší radnice. Nicméně dva blízcí Redlovi muži byli i ve vedení městských firem. Město si tak nechá zpracovat další podrobnější audity fungování společností. Ty dosavadní zatím prohřešky neodhalily. STAN si bude volit rovněž nové zlínské i krajské vedení, v němž skončí také Gazdík.

„Ve Zlíně bychom neměli být spojovaní s pražskou kauzou, proto bychom neměli být problematičtí pro nikoho. Záleží ale na tom, jak to uvidí potenciální partneři,“ řekla Francová. „Vždycky jsme své rozhodnutí dokázali zdůvodnit. Je v nás jakási zkušenost, která může být pro někoho pozitivní, pro jiného nemusí být zajímavá. Věřím tomu, že budeme důvěryhodní,“ dodala.

Autor:
  • Nejčtenější

Slovácko - Sparta 2:4, obhájce se strachoval o výhru, uklidnil ho Krejčí

5. května 2024  17:10,  aktualizováno  21:16

Dvakrát přišli o dvoubrankové vedení, soupeři ale vyrovnání nepovolili a nakonec slaví. Sparťanští...

Daň z nemovitosti ve Zlíně je nejvyšší v zemi, snížení zastupitelé odmítli

30. dubna 2024  8:42

Daň z nemovitosti nejprve navýšila zlínská radnice, potom stát. Ve výsledku tak platí, že je tento...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mladý sparťan utrpěl v druhé lize vážný úraz hlavy, klub podal protest na sudího

6. května 2024  16:25

Fotbalový talent Roman Horák, jeden z nejnadanějších současných sparťanů, leží po operaci s vážným...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hořel kovošrot

4. května 2024  13:06,  aktualizováno  14:56

V Tlumačově na Zlínsku hořel kovový šrot na autovrakovišti v průmyslovém areálu. Zasahovalo tam 13...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Při čelním střetu zemřela těhotná spolujezdkyně, řidička jela v protisměru

3. května 2024  13:31

Dopravní policisté i kriminalisté stále šetří tragickou nehodu, která se stala minulý týden u...

Kulturní areál, letní kino i rodinné domy. Juřinku čeká velká proměna

7. května 2024  15:56

Velké plány má město Valašské Meziříčí s místní částí Juřinka. V nejbližších letech tu chystá řadu...

Opravená komora i jez. Na oblíbený Baťův kanál se znova vracejí lodě

7. května 2024  12:36

Na Baťův kanál, unikátní vodní cestu spojující dva moravské kraje a Slovensko, se opět vracejí...

Zlín čeká o letních prázdninách dopravní šílenství, klíčové cesty omezí

7. května 2024  8:38

Silničáři budou v létě v centru Zlína opravovat a částečně uzavírat klíčové silnice. Omezení se...

Brankář Málek podepsal dvoucestnou smlouvu s New Jersey

6. května 2024  18:40

Brankář Jakub Málek podepsal dvouletou dvoucestnou smlouvu s týmem NHL New Jersey Devils....

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Bagárová zrušila „vysněný“ koncert v O2 areně. Kvůli ztrátě radosti, tvrdí

Plánovaný zářijový koncert Moniky Bagárové v pražské O2 areně se neuskuteční. Zpěvačka se jej rozhodla zrušit. Jako...

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...