Příprava kváskového chleba není věda, potřebujete hlavně čas a trpělivost

  8:48aktualizováno  8:48
Alena Koscelníková ve Zlíně na kurzech pečení kváskového chleba přesvědčuje zájemce, že na domácí přípravě pečiva není nic složitého. Sama tomu přitom propadla teprve docela nedávno.

Alena Koscelníková ve Zlíně vede kurzy pečení kváskového chleba. | foto: Jan SalačMAFRA

Vyžaduje čas, trpělivost, pozornost a péči. U Koscelníků ale voní čerstvě upečený kváskový chleba každý druhý den. Třiačtyřicetiletá Alena jeho kouzlu propadla před třemi lety a od té doby si rodina do obchodu pro pečivo chodí jen výjimečně.

„První dva pokusy se mi nepovedly, ale pak už jsem vychytala mouchy a zjistila, že to vlastně není žádná věda,“ tvrdí pekařka.

Kurzů pečení kváskového chleba má za sebou pět a před sebou ještě řadu. Zájem o domácí pečení je totiž stále větší.

„Zatím s tím nemám absolutně žádné zkušenosti, ale na Vánoce jsem dostala ošatku, ve které se těsto nechává vykynout, tak jsem se to chtěla naučit,“ prozradila jedna z účastnic kurzu.

Fotogalerie

Příprava kváskového chleba má totiž svá pravidla a zákonitosti, bez kterých by výsledek nebyl tak lákavý. Nepoužívají se u něj kvasnice, proto potřebuje kvásek vzniklý z vody a žitné celozrnné mouky.

Aby byl takzvaně dobře založený, vykvasil a objevily se v něm vzdušné bublinky, potřebuje čtyři dny v pokojové teplotě. Každý den, vždy ve stejnou dobu, je nutné ho „dokrmit“ a „oživit“ další moukou a vodou. Teprve čtvrtý den je kvásek připravený.

K pečení ale stačí jen jeho část doplněná o mouku a vodu. Zbytek zůstává jako cenná a nenahraditelná základní surovina zase na další chléb. Musí se každý druhý den oživovat, hlídat a uchovávat. Často putuje mezi pekařkami jako vzácnost.

„Není kvásek jako kvásek. Nejlepší je dobře vyzrálý, to znamená třeba tři roky vedený,“ upozornila Koscelníková. „Když si ho chce někdo uchovat třeba proto, že odjíždí na dovolenou a nemůže ho každý druhý den oživovat a dokrmovat, tak se dá také nasušit. Pak vydrží i rok,“ vysvětlila.

Máte jistotu, co v chlebu je

Kváskový chléb jednoduše vyžaduje péči a čas. I při kynutí se musí opakovaně mísit po dvaceti minutách. Při pečení je zase potřeba sledovat čas kvůli postupnému snižování teploty v troubě.

„Člověk si to musí trochu zorganizovat, nastavit si budík na odpočívání těsta i na pečení,“ potvrdila Michaela Válková, která kurz pořádala.

Většinou přilákal ženy, které se zajímají o zdravou stravu, bezlepkovou dietu a domácí recepty. Domů si kromě podrobného postupu výroby a pečení odnesly také recepty na různé druhy kváskového chleba nebo připravený kvásek.

„Z mého pohledu je na tom nejlepší, že přesně a s jistotou víte, z čeho chleba je, co je v něm za suroviny. Kromě toho je zdravější než běžně kupovaný, vydrží delší dobu čerstvý, zasytí, posiluje střeva, a tím pádem imunitu, je lépe stravitelný,“ dodala Koscelníková.

Autor:

Nejčtenější

Slavný cestovatel Miroslav Zikmund slaví sto let, svůj věk bere jako dar

Miroslav Zikmund

Při dvou cestách projel Miroslav Zikmund Asii, Afriku i Ameriku. Je absolutní systematik, jeho život má pevně daný...

Jágr pomohl hokejistům Kladna dvěma body k výhře nad Ústím

Kladenský Jaromír Jágr z Kladna rozehrává jednu z akcí v duelu s ústím nad...

První hokejová liga pokračovala zápasy 58. kola. Jaromír Jágr pomohl ve svém druhém duelu v sezoně dvěma asistencemi k...

Lehčí los pro Slavii, jak mít pohárovou jistotu a kdo do elitní skupiny

Hráči Plzně a Slavie si po zápase podávají ruce. Uprostřed je zklamaný slávista...

Od chvíle, kdy fotbalisty Slovácka převzal trenér Martin Svědík, jsou nejlepší v lize. Utekli z boje o záchranu a patří...

Hokejisté Plzně nasázeli Zlínu devět gólů, u šesti byl Gulaš

Plzeňský útočník Milan Gulaš, který v zápase nastřílel pět gólů.

Hokejisté Plzně si v dohrávce 46. kola Tipsport extraligy s chutí zastříleli. Zlín deklasovali 9:2 a hned u šesti gólů...

Pacient odpojil přístroje a rozbil dveře na balkon, pád z něj nepřežil

Ilustrační snímek

Pád ze čtvrtého patra budovy zlínské nemocnice nepřežil ve čtvrtek nad ránem pacient neurologie. Případem se zabývají...

Další z rubriky

Za ubití psa smetákem dostal muž podmínku, majitel se rozsudku nedožil

Soused zabil seniorovi psa

Trest dvaceti měsíců vězení s odkladem na tři roky si u okresního soudu ve Zlíně vyslechl v úterý jednačtyřicetiletý...

Propojení nemocnice s Pentou odmítá Čunek i firma. Otázky ale zůstávají

Takto má vypadat nová krajská nemocnice, která může vzniknout ve...

Společnost Penta tvrdí, že se nebude podílet na stavbě ani provozu nové nemocnice ve Zlíně - Malenovicích. Přesto...

Uherskohradišťský Rochus potřebuje peníze na provoz, zatím pomohlo město

Na kopci Rochus nad Uherským Hradištěm postupně vznikají dřevěná hospodářská...

Všechny turnusy letošního letního příměstského tábora v uherskohradišťském Parku Rochus byly obsazené během pár dní....

Advantage Consulting, s.r.o.
INŽENÝR KVALITY

Advantage Consulting, s.r.o.
Zlínský kraj, Moravskoslezský kraj

Najdete na iDNES.cz