Příprava kváskového chleba není věda, potřebujete hlavně čas a trpělivost

  8:48aktualizováno  8:48
Alena Koscelníková ve Zlíně na kurzech pečení kváskového chleba přesvědčuje zájemce, že na domácí přípravě pečiva není nic složitého. Sama tomu přitom propadla teprve docela nedávno.

Alena Koscelníková ve Zlíně vede kurzy pečení kváskového chleba. | foto: Jan SalačMAFRA

Vyžaduje čas, trpělivost, pozornost a péči. U Koscelníků ale voní čerstvě upečený kváskový chleba každý druhý den. Třiačtyřicetiletá Alena jeho kouzlu propadla před třemi lety a od té doby si rodina do obchodu pro pečivo chodí jen výjimečně.

„První dva pokusy se mi nepovedly, ale pak už jsem vychytala mouchy a zjistila, že to vlastně není žádná věda,“ tvrdí pekařka.

Kurzů pečení kváskového chleba má za sebou pět a před sebou ještě řadu. Zájem o domácí pečení je totiž stále větší.

„Zatím s tím nemám absolutně žádné zkušenosti, ale na Vánoce jsem dostala ošatku, ve které se těsto nechává vykynout, tak jsem se to chtěla naučit,“ prozradila jedna z účastnic kurzu.

Fotogalerie

Příprava kváskového chleba má totiž svá pravidla a zákonitosti, bez kterých by výsledek nebyl tak lákavý. Nepoužívají se u něj kvasnice, proto potřebuje kvásek vzniklý z vody a žitné celozrnné mouky.

Aby byl takzvaně dobře založený, vykvasil a objevily se v něm vzdušné bublinky, potřebuje čtyři dny v pokojové teplotě. Každý den, vždy ve stejnou dobu, je nutné ho „dokrmit“ a „oživit“ další moukou a vodou. Teprve čtvrtý den je kvásek připravený.

K pečení ale stačí jen jeho část doplněná o mouku a vodu. Zbytek zůstává jako cenná a nenahraditelná základní surovina zase na další chléb. Musí se každý druhý den oživovat, hlídat a uchovávat. Často putuje mezi pekařkami jako vzácnost.

„Není kvásek jako kvásek. Nejlepší je dobře vyzrálý, to znamená třeba tři roky vedený,“ upozornila Koscelníková. „Když si ho chce někdo uchovat třeba proto, že odjíždí na dovolenou a nemůže ho každý druhý den oživovat a dokrmovat, tak se dá také nasušit. Pak vydrží i rok,“ vysvětlila.

Máte jistotu, co v chlebu je

Kváskový chléb jednoduše vyžaduje péči a čas. I při kynutí se musí opakovaně mísit po dvaceti minutách. Při pečení je zase potřeba sledovat čas kvůli postupnému snižování teploty v troubě.

„Člověk si to musí trochu zorganizovat, nastavit si budík na odpočívání těsta i na pečení,“ potvrdila Michaela Válková, která kurz pořádala.

Většinou přilákal ženy, které se zajímají o zdravou stravu, bezlepkovou dietu a domácí recepty. Domů si kromě podrobného postupu výroby a pečení odnesly také recepty na různé druhy kváskového chleba nebo připravený kvásek.

„Z mého pohledu je na tom nejlepší, že přesně a s jistotou víte, z čeho chleba je, co je v něm za suroviny. Kromě toho je zdravější než běžně kupovaný, vydrží delší dobu čerstvý, zasytí, posiluje střeva, a tím pádem imunitu, je lépe stravitelný,“ dodala Koscelníková.

Autor:

Nejčtenější

Poslance Feriho na vinařské slavnosti napadli dva muži, skončil v nemocnici

Dominik Feri na konferenci k 20 letům Česka v NATO. (12. března 2019)

Poslance TOP 09 Dominika Feriho napadla na koštu vín v obci Boršice na Uherskohradišťsku dvojice mužů. Zraněný Feri byl...

Altrichter: Mám na děti frňák, s rozmazlenými smrady mě nebaví pracovat

Brankář Martin Altrichter slaví se Zlínem titul.

Den před naším rozhovorem si pustil dokument Cesta za titulem. Když sledoval staré záběry, znovu měl husí kůži. Už je...

Cena luxusní zbraně k výročí republiky roste, kupují ji investoři

Rytec René Ondra s pistolí CZ 75 Republika připomínající sté výročí vzniku...

Pistole CZ 75 Republika připomínající sté výročí vzniku Československa se stává lukrativním zbožím. Zájemci za ni...

Řidiče, který najel do lidí v podchodu, nově obvinili z pokusu o vraždu

Pokus s figurínou ukazuje, že kdyby se senior nedokázal pevně přitisknout ke...

Kriminalisté zpřísnili a rozšířili obvinění pětatřicetiletého řidiče, který loni v létě vjel do lidí v podchodu v...

Nejúspěšnější české letadlo slaví půlstoletí, vzniklo jich už přes 1300

Letoun L-410 označovaný jako Matylda, který se v roce 1969 jako první vznesl do...

Padesát let uplyne v úterý od prvního vzletu letadla L-410. Civilních letounů, které v současnosti pojmou devatenáct...

Další z rubriky

Část nadjezdu v Otrokovicích úplně zmizela, auta tudy projedou až v září

Oprava nadjezdu v Otrokovicích potrvá až do září.

Otrokovický nadjezd ke čtvrti Baťov vypadá, jako by ho dělníci právě stavěli. Přitom jde o jeho generální opravu....

VIDEO: U baťovských domků mají popeláři trápení, auta míjejí o centimetry

Zaparkovaná auta komplikují průjezd vozu technických služeb ve zlínské čtvrti...

Zlínští popeláři denně prokazují řidičské umění, když v některých čtvrtích projíždějí podél zaparkovaných aut úzkými...

Zdobením kraslic se na Valašsku živily celé rodiny, nyní tradice mizí

Etnografka Milada Fohlerová ukazuje titěrnou práci valašských malířů kraslic.

O pozoruhodném „předvelikonočním“ řemesle, které v 50. letech minulého století zachránili na Vizovicku, mluví v...

Najdete na iDNES.cz