Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hejtman Holiš chce obhájit svůj post, ve volbách jej znovu vyzve Čunek

  13:22
Hejtman za ANO Radim Holiš už zná většinu lídrů jiných stran pro nadcházející zlínské krajské volby. O jeho post bude usilovat zejména lidovec Jiří Čunek. Piráty opět poveden současná náměstkyně Hana Ančincová, lídra naopak vyměnili Starostové. V ODS a SPD ještě nemají jasno.
Baťův mrakodrap je sídlem úřadu Zlínského kraje (srpen 2022)

Baťův mrakodrap je sídlem úřadu Zlínského kraje (srpen 2022) | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Ačkoliv ještě není hnutím ANO oficiálně potvrzený jako lídr kandidátky do krajských voleb, které se konají příští rok na podzim, hejtman Radim Holiš bude téměř jistě svůj post obhajovat. ANO by ho mělo potvrdit nejpozději začátkem příštího roku.

„Hnutí ANO ještě nemá jasno o lídrech v krajích. Ale mohu potvrdit, že mám podporu nejbližších, chci dodělat rozdělanou práci a chci, aby se kraj řídil kontinuálně,“ zmínil Holiš. Současně ale říká, že jistou jedničkou stále není. „Budu svoji práci obhajovat i vůči hnutí,“ uvedl. „Může do toho zasáhnout i jeho předseda. Jsem ale připraven do toho jít.“

Pokud ho ANO potvrdí, nebude jediným lídrem, který si svoji roli zopakuje po čtyřech letech. Piráti oznámili, že jejich kandidátku opět povede Hana Ančincová, která působí coby hejtmanova náměstkyně. Krajskou koalici tvoří kromě ANO a Pirátů ještě ODS a ČSSD.

„Tématem voleb bude jednoznačně zatraktivnění našeho kraje pro všechny generace,“ tuší Ančincová, která má v kompetenci i sociální oblast. „Kraj stárne a potýká se s úbytkem obyvatel.“

Gazdík po aféře nebude vůbec na kandidátce

Hlavní tématem posledních krajských voleb byly plány na výstavbu nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích. Pracoval na nich ještě jako hejtman Jiří Čunek z KDU-ČSL, který bude opět lídrem lidovecké kandidátky. Chce Holiše porazit a vrátit se do čela kraje.

„Mám zkušenosti a pořád také schopnosti,“ nepochybuje Čunek, který je i starostou Vsetína a senátorem. Pokud by se stal opět hejtmanem, ve vedení města by skončil. Jedničkou KDU-ČSL byl ve třech posledních krajských volbách a vždy získal nejvíce preferenčních hlasů.

Holiš prohlásil, že si nemůže klást za cíl nic jiného než obhajobu, ať už proti němu ve volbách stojí kdokoliv. „Jsem připraven poprat se o co nejlepší výsledek,“ vzkázal hejtman.

Rok do krajských voleb. Místo nemocnice bude tématem celostátní politika

Změna nastala v čele kandidátky hnutí STAN, kterou v posledních volbách vedl Petr Gazdík. Po korupční aféře, která se týkala některých politiků z hnutí i zlínského podnikatele Michala Redla, jenž k němu měl blízko, se na kandidátce STAN neobjeví. Gazdíka, který loni odstoupil z pozice ministra školství, v čele kandidátky nahradil starosta Slavičína Tomáš Chmela.

„Pracuji v Praze, takže nemůžu být krajským zastupitelem. Nemám na to čas,“ konstatoval Gazdík, který se stal ředitelem pražského gymnázia Duhovka. Současně je také stále poslancem.

ODS, SPD i ČSSD stále vybírají

O svém lídrovi stále nemá jasno ODS. Na regionálním sněmu její delegáti nikoho nevybrali. Jedničkou chtěl být po čtyřech letech opět Lubomír Traub, který působí coby náměstek hejtmana, dále bývalý krajský radní Josef Slovák a napajedelský radní Vilém Skála.

„V trojkolové volbě ani jeden nezískal potřebnou nadpoloviční většinu delegátů ODS a o lídra krajské kandidátky se tak občanští demokraté utkají znovu v polovině ledna 2024,“ poznamenal regionální manažer ODS Jan Zapletal.

Jedno SPOLU, druhé Spolu. Dvě uskupení můžou zmást voliče podobným názvem

Lídra stále hledá také SPD, kterou před čtyřmi lety vedl Vladimír Zlínský. Ten je však aktuálně poslancem. „Docela rád bych ho tam viděl, ale je na to ještě brzy,“ naznačil krajský předseda SPD Jaroslav Holík. „Zatím o tom jednáme.“

Jedničku vybírá i ČSSD, přičemž ve hře je krajská radní přes zdravotnictví Olga Sehnalová, jež kandidátku vedla před čtyřmi lety. Jasno by mělo být během ledna.

Strany se chystají i na evropské volby

Příští rok v létě se konají také evropské volby. Podle Holiše by měli být na celostátní kandidátce ANO dva lidé ze Zlínského kraje v první desítce, jeden do šestého místa. „To považuji za úspěch,“ poznamenal Holiš.

Jména politiků ale ještě sdělit nechtěl. Kandidovat už nebude dlouholetá europoslankyně Martina Dlabajová, jíž podle jejích slov vadilo „národovecké“ směřování hnutí na celostátní úrovni.

Další strany většinou ještě nevědí, jestli budou mít na svých kandidátkách zástupce ze Zlínského kraje, případně na jakém místě. Některé však mají své nominanty.

Na souboj Holiš–Čunek dojde znovu. Strany řeší lídry pro krajské volby

Občanští demokraté budou kandidovat s KDU-ČSL a TOP 09 opět jako SPOLU. „V tuto chvíli probíhají regionální sněmy, které do voleb nominují své kandidáty. Je tam i jedno jméno za náš kraj,“ nastínil krajský předseda ODS Stanislav Blaha.

Na kandidátce Pirátů bude na 26. místě Jiří Knotek ze Strání. V europarlamentu po dvou volebních obdobích končí také Stanislav Polčák ze STAN. I jeho se dotkla korupční aféra kolem hnutí, protože byl v kontaktu s podnikatelem Redlem, který je obviněný policií.

„Rozhodl jsem se, že nebudu opakovat mandát, už při svém druhém zvolení. Důvodů je více, práce je poměrně náročná. Měl jsem ambici vrátit se do národní politiky, ale budu se věnovat advokacii,“ řekl Polčák.

1. října 2023

Autor:
  • Nejčtenější

Dálnice neváznou kvůli nám, politici slibují nesplnitelné, míní šéf Dětí Země

4. června 2024

Premium Že je na základě rozsudku Nejvyššího správního soudu dálnice D49 z Hulína do Fryštáku bez...

Záchranáři se přiblížili k dálnici, sanitky z Otrokovic míří do tří okresů

3. června 2024  15:55

Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje má v Otrokovicích novou výjezdovou základnu. Po...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Ze silničního nadjezdu ve Zlíně skočil muž, podle svědků spáchal sebevraždu

7. června 2024  12:02

Policie řeší v centru Zlína případ pravděpodobné sebevraždy. Dospělý muž tam poblíž nákupního...

Plzeň získala ze Zlína talentovaného Slončíka. Dostal smlouvu na čtyři roky

3. června 2024  11:32

Před týdnem po posledním utkání v Jablonci měl slzy v očích, protože se Zlínem sestoupil do druhé...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Policie odvolala pátrání po sedmnáctileté dívce, sama se vrátila

22. května 2024  16:10,  aktualizováno  6.6 7:38

Pelhřimovští policisté našli sedmnáctiletou dívku, po které pátrali dva týdny. V pátek 17. května...

Hokejoví fanoušci se mají na co těšit. Zlín a Vsetín se trumfují s posilami

8. června 2024  9:11

Když vy gólmanskou jedničku Prostějova, tak my finského brankáře a navrch dlouholetou oporu...

Připoje k rychlíkům na Valašsku se zlepší, změny čekají i cestující na Zlínsku

7. června 2024  15:16

Nové jízdní řády, které začnou platit od neděle 9. června, přinášejí několik změn v železniční i...

Ze silničního nadjezdu ve Zlíně skočil muž, podle svědků spáchal sebevraždu

7. června 2024  12:02

Policie řeší v centru Zlína případ pravděpodobné sebevraždy. Dospělý muž tam poblíž nákupního...

Na ulici v centru Zlína po deštích zůstává voda, oprava zkomplikuje dopravu

7. června 2024  8:57

Řidiči musejí od začátku příštího týdne počítat se změnou v dopravě v centru Zlína. Město kvůli...

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

RECENZE: To už není film, ale úkaz. Čistá nula pro Lásku na zakázku

Premium Svým způsobem je to dvojitý zázrak. Spočívá jednak v daru natočit film tak skrznaskrz špatný, jakým je Láska na...

Modelka Huntington-Whiteleyová se vyfotila nahá. Přestaňte, jste matka, píší jí

Britská modelka a herečka Rosie Huntington-Whiteleyová (37) zveřejnila na Instagramu fotku, na které leží zcela nahá na...