Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Barum rally se vrací. Zlínský kraj čekají omezení i skvělá podívaná

  8:48
Automobilová soutěž Barum Czech Rally Zlín částečně změní fungování kraje, přijedou desítky tisíc fanoušků. Centrum Zlína se uzavře, lidé si ale v pátek budou moci vychutnat zdarma noční rychlostní zkoušku, obecně však budou vstupenky dražší.
Start Barum Czech rallye Zlín, podnik mistrovství Evropy a ČR. Česká posádka...

Start Barum Czech rallye Zlín, podnik mistrovství Evropy a ČR. Česká posádka Jan Kopecký a Jan Hloušek s vozem Škoda Fabia Rally2 Evo. | foto: ČTK

V nejlepších letech vidělo Barum Czech Rally zhruba 55 tisíc unikátních fanoušků, kteří se přesunovali mezi rychlostními zkouškami. Ty celkově zhlédlo čtvrt milionu lidí. Až 35 tisíc jich vidělo v ulicích Zlína atraktivní městský rychlostní test, který se jezdí v pátek pozdě večer. Loňská čísla byla podobná.

„Letos by to mělo být stejné, návštěvnost bývá konstantní,“ nastínil ředitel soutěže Jan Regner. „Na kulturní akce chodí o trochu méně lidí, ale naše akce je specifická v tom, že osmdesát procent návštěvníků tady bylo i v předchozích letech. Dědí se to z otce na syna i z dědečka na vnuka,“ doplnil.

Startovní pole je letos lepší než v posledních letech, nechybí v něm vítězové soutěží mistrovství světa Hayden Paddon z Nového Zélandu a Mads Ostberg z Norska, což by mohlo přilákat více fanoušků.

„Uvidíme, jestli to nějak neovlivní počasí. Určitě přijde nějaká bouřka,“ odhadl Regner, i když předpověď počasí slibuje velké vedro.

Nezdražili jsme tak, jak by se mělo, říká ředitel

Pořadatelé letos zdražovali vstupné, čtyřdenní permanentku o stovku na 700 korun, vstup na jednu rychlostní zkoušku o 50 na 250 korun. Organizátoři věří, že mírné zdražení diváky neodradí.

„Nezdražovali jsme proporčně tak, jak by se zdražit mělo, vzhledem k tomu, jak vyskočily ceny dalších věcí,“ poznamenal Regner. „Vstupné bereme jako přispění fanoušků na organizaci. Není to tak, že bychom za vstup uspořádali celý podnik.“

Rally mě stále baví, hlásí Kopecký před svou jedenadvacátou Barumkou

Vstupné se nevybírá na všech místech a oblíbená páteční zlínská rychlostní zkouška je zdarma. Jako obvykle startuje ve Vodní ulici, odkud její trasa vede přes nadjezd do baťovského areálu. Tam kolem 21. budovy na autobusové nádraží a opět na nadjezd, ze kterého pokračuje přes Čepkov na Vodní ulici, kde je i cíl.

Nadjezd, po němž jezdí řidiči i hromadná doprava na sídliště Jižní Svahy, se uzavře už ve čtvrtek v noci od 22.45 do 1.30 hodin kvůli seznamovacím jízdám. V pátek bude neprůjezdný už od 16.30 do 1.30 hodin. To způsobí značné dopravní komplikace i v městské hromadné dopravě.

Mění se jízdy spojů MHD

Trolejbusová linka číslo 6 z Otrokovic na Jižní Svahy se na zastávce Školní změní na linku 8X a pojede k Baťově nemocnici a zpět. Na zastávce Náměstí Míru se zase změní na linku 2 a zamíří do Otrokovic.

Místo spoje číslo 9 pojede výlukový spoj 9X, který nezamíří na Jižní Svahy a otočí se na konečné stanici Antonínova. Trasy další linek se většinou změní jen kvůli objížďce přes Prštné, což bude však pro cestující znamenat zdržení.

Hlavní je uhlídat rozjařené fanoušky, říká žena, která řídila městský závod

„V době tohoto dopravního opatření budou revizoři uznávat pro přestup na náhradní dopravu i nepřestupní jízdenky, aby cestující v důsledku objížďky a náhradní dopravy nebyli poškozeni a nemuseli si kupovat dražší jízdenky,“ upozornil mluvčí dopravního podniku Vojtěch Cekota.

Vlakem by měli do centra jezdit pouze diváci Barum rally. Ostatní by měli v Prštném přesednout na trolejbus, kde jim bude uznána i vlaková jízdenka. Lidé, kteří pojedou vlakem do Vizovic, nasednou už v Otrokovicích na autobus.

Páteční omezení se budou týkat také Malenovic, kde se pojedou zkušební jízdy. Část oblasti bude uzavřená (týkat se to bude zejména Švermovy ulice a přilehlých cest) od 6.30 do 14 hodin.

S omezením musejí v sobotu prakticky celý den počítat také obyvatelé Slušovic, kde se jezdí tradičně rychlostní zkouška. Její trasa opět povede i kolem dostihového závodiště. Omezení potkají i další obce, například Kateřinice, Rajnochovice či Halenkovice.

V akci bude přes 300 policistů a vrtulník

Nejen na dopravu, ale i na veřejný pořádek a bezpečnost v ulicích bude dohlížet přes 300 policistů. K dispozici budou mít vrtulník.

„Bude využíván zejména ke koordinaci dopravy, k odhalování závažných dopravních přestupků, ale například i k monitorování odstavných parkovišť,“ upřesnil policejní mluvčí Petr Jaroš.

Řidiči by měli počítat také s tím, že policisté budou na cestách měřit rychlost, provádět zkoušky na alkohol a kontrolovat technický stav aut fanoušků, zejména s ohledem na nepovolené tuningové úpravy. Policisté motoristům vzkazují, aby si v zaparkovaných vozech nenechávali cennosti, které by jim mohli odcizit zloději.

Barum rally do kraje přináší miliony, místním podnikatelům pomáhá přežít

Po dobu Barum rally bude v provozu speciální policejní telefonní linka 974 666 555, kde budou lidé moci získat i aktuální dopravní informace. Na Barum rally se připravují i záchranáři, k dispozici bude devět posádek zdravotnických týmů, celkem téměř 40 lidí. Operační středisko bude posílené o jednoho člověka, který bude mít na starosti koordinaci posádek.

„Tradičně nejnáročnější bývá páteční večer, kdy se jede rychlostní zkouška centrem města Zlína, na niž přijíždí tisíce fanoušků,“ řekl vedoucí autoprovozu zlínské záchranné služby Martin Konečný.

Záchranka bude mít v pátek ve Zlíně dvě sanitky, pořadatelé jednu.

2. dubna 2023

Autor:
  • Nejčtenější

Obce se zlobí na ekology, na hotovou dálnici auta hned tak nevyjedou

24. května 2024  13:01

Představitelé měst podél dálnice D49 pravděpodobné zastavení prací na důležité cestě nechápou....

Pardubice mají klid, Zlín po prohře zůstává na dně. Rozhodne poslední kolo

19. května 2024  16:29,  aktualizováno  20:13

O přímém sestupujícím z Fortuna ligy se rozhodne v závěrečném dějství nadstavbové části. Nejhorší...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Králík by Rusy přizval: Jejich vyřazení popírá staroolympijské myšlenky

19. května 2024

Premium Ve své době patřil k absolutní gólmanské špičce. A to nejen na domácím hokejovém poli, ale i v...

Distributor smrtícího alkoholu z metanolové kauzy byl podmínečně propuštěn

21. května 2024  16:36,  aktualizováno  17:05

Jiří Vacula, který v roce 2012 distribuoval otrávený metanol, byl podmíněně propuštěn na svobodu. Z...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Otrava cuketou z Česka zaujala v zahraničí. Taky jsme ji asi měli, řekli lékaři

23. května 2024  15:04

Zlínská lékařka uspěla na celosvětovém kurzu internistů v polském Krakově. Za přednášku o mimořádně...

Šest gólů, dvě červené. Vypadali jsme jak šašci, kál se kapitán Slovácka

26. května 2024  19:03

Co chvíli se podíval na časomíru, očima ji poháněl. Kapitán fotbalistů Slovácka Stanislav Hofmann...

Baník - Slovácko 6:0, do Evropy kanonádou. Hosté dohrávali v devíti

26. května 2024  18:18

Aktualizujeme Fotbalisté ostravského Baníku v klíčovém souboji o přímý postup do kvalifikace Konferenční ligy...

Zlínský zámek se promění a víc propojí s parkem, město hledá projektanta

26. května 2024  9:24

Zlínská radnice chce pohnout s proměnou místního zámku. Nejstarší budova ve městě dostane novou...

Ještě jeden domácí zápas pro Svědíka? Jen výhra udrží Slovácko ve hře o Evropu

26. května 2024  8:18

Pokud fotbalisté Slovácka v neděli zvítězí v Ostravě, příští pátek se doma utkají s lepším z...

Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2

Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...