Jamie Oliver, jeden ze vzorů gastrosexuálů

Jamie Oliver, jeden ze vzorů gastrosexuálů | foto: Profimedia.cz

Po metrosexuálech nastupují gastrosexuálové

  • 15
Uchvátit ženu ladnými tanečními kreacemi, zasvěceným hovorem o umění nebo snad ohromujícími sportovními výkony a udržovanou macho postavou? Kdepak, tihle muži sázejí na kuchařské umění: podusí vepřové, osmahnou cibulku, připraví salát. Vzali totiž konečně vážně přísloví, podle něhož láska prochází žaludkem.

A zdá se, že gastrosexuálové, jak se jim říká, trefili hřebíček na hlavičku: zatímco podle průzkumu společnosti PurAsia 23 procent mužů ve věku mezi 18 a 34 roky přiznává, že se vařením snažilo či snaží svést ženu, 48 procent dotázaných uvedlo, že kuchařské umění činí protějšek atraktivnějším.

Proč?

Muž, který umí vařit, působí sofistikovaněji a moderněji, vysvětluje Dan Davies z magazínu Esquire.

O prestiž kuchařských výkonů se přitom jistě zasloužily kuchařské celebrity jako Gordon Ramsay či Jamie Oliver, které zdatně konkurují metrosexuálům, jako je David Beckham. Právě ti udělali z vaření vpravdě chlapskou záležitost.

"Mnozí slavní kuchaři jsou zjevně mužní, energičtí chlapi," dodává pro list Daily Mail Melanie Howardová, odbornice na společenské trendy z Henley Management College.

Od předchozích generací se však nelišíme jen v tom, že mnohé z dnešních kuchařských hvězd jsou muži, zatímco dříve bývaly nejvýznačnějšími kuchařskými osobnostmi na televizních obrazovkách ženy.

K tomu, že do gastronomické oblasti začalo pronikat stále více mužů, přispělo i to, že v porovnání s minulou dobou má stále více žen zaměstnání na plný úvazek.

Gordon Ramsay, jeden ze vzorů gastrosexuálů

Zatímco tak v Británii po válce pomáhalo v kuchyni jen 27,5 procenta mužů, dnes je to 66,5 procenta. Rodině a přátelům tam vaří 60 procent mužů, přičemž dávají přednost zahraniční kuchyni před národní. Muži také častěji než ženy experimentují a zkoušejí inovace vlastních receptů.

Právě v přístupu k vaření se muži od žen liší.

"Mužští gastrosexuálové se už nespokojí s tradičním obsahem své kuchyně. Hledají něco mnohem zajímavějšího, co by uspokojilo jejich chutě, zapálení a úsilí," uvádí studie společnosti PurAsia. Zatímco je tak pro gastrosexuály vaření vášní, za koníček, nikoli domácí povinnost, ho považuje jen 40 procent žen.

Podle společnosti PurAsia je přitom průměrný gastrosexuál zcestovalý muž mezi 25 a 44 lety, který vaří pro vlastní potěšení a pochvalu ostatních.

A ženám skutečně imponuje: podle studie je při výběru partnera kuchařský um stejně tak důležitý jako plat, charakter, sociální status či vzhled.