Mlýn Týniště 28 je druhým, který se zubrnickému skanzenu podařilo obnovit.

Mlýn Týniště 28 je druhým, který se zubrnickému skanzenu podařilo obnovit. | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Zloději kovů ukradli součásti obnoveného mlýna v zubrnickém skanzenu

  • 22
Zloději kovů ukradli cenné součástky historického mlýna, který se snaží zrekonstruovat nadšenci ze skanzenu v Zubrnicích na Ústecku v přilehlém Týništi. Škoda je přes sto tisíc a krádež opravu památky velmi zkomplikuje.

"Dosud neznámý pachatel odcizil pět lopatkových ložisek hřídele z ocelotiny o váze 50 a 75 kilogramů, dále závěs transmise (rozvodové hřídele) z litiny o váze 20 kilogramů, řetězový zvedák a plechové kolečko," vyjmenovala policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Mlýny u Zubrnic

Mlýn Týniště č. 27

Na zhruba dvanáctikilometrovém úseku Lučního potoka od jeho pramenů po ústí do Labe v Malém Březně existovalo až do poloviny 20. století více než 20 vodních mlýnů, což bylo ve střední Evropě nevídané.

Do konce 30. let ještě bylo v okolí Zubrnic funkčních 16 mlýnů, po válce a odsunu Němců ale postupně zanikly i ty poslední.

Ve skanzenu je dnes obnoven a zpřístupněn mlýn Týniště č. 27, obnově mlýna Týniště č. 28 se pracuje.

Mlýn s adresou Týniště 28 zloději vykradli v březnu. Šéf skanzenu František Ledvinka se o krádeži dozvěděl až po týdnu.

"Zloději prorazili dole otvor na hřídel a vnikli do mlýna. Pak si otevřeli okno a ukradené věci jím nakládali do přistaveného auta. V pondělí a úterý jsem projel všechny sběrny, ale s žádným výsledkem," líčí Ledvinka.

Veškeré zařízení do mlýna v Týništi získal z podobného objektu ve středních Čech. Obtížné tak bylo i vypočítat škodu, kterou zloději skanzenu způsobili. Ta nakonec podle Hyšplerové dosáhla 103 tisíc korun.

"Škodu jsem vyčísloval tak, jako kdybychom si nechali ty ukradené předměty ve slévárně znovu vyrobit. Podobné dnes totiž už nikde neseženete," přibližuje Ledvinka.

Mlýn budou střežit kamery

Na rekonstrukci mlýna pracují lidé ze zubrnického skanzenu už několik let. Na původní základní zdivo přenesli dřevěnou budovu mlýna z Homole pod Pannou. Mlýn stojí na samotě a zatím není dobře chráněný. To se ovšem změní.

"Budeme ho mít zabezpečený kamerovým systémem, který nám bude okamžitě hlásit, že se tam někdo pohybuje, a získáme tím i jeho podobiznu," avizuje Ledvinka.

Po rekonstrukci má památka sloužit jako umělecký mlýn. Kdy to bude, ale zůstává otevřené (o obnovách mlýnů v Týništi zde).

"Bude záležet na penězích. Můj syn na něm dělá o svém volném čase zadarmo. Byl z toho velmi smutný, když viděl, co všechno zloději ukradli," poznamenal Ledvinka.

V zubrnickém skanzenu to nebyla první krádež kovů. Loni zloději z věžičky kaple nad vesnicí otrhali měděnou krytinu a zaměstnanci skanzenu ji pak museli nahradit obyčejným plechem.