(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Ústavní soud zrušil část vyhlášky města Most proti sezení mimo lavičky

  • 14
Ústavní soud zrušil část vyhlášky města Most, která zakazovala sezení mimo lavičky. Vyhověl návrhu ministerstva vnitra, které už dříve vyhlášku pozastavilo.

Resort přitom odkazoval právě na pravidla vymezená ve starších nálezech Ústavního soudu. Sporná ustanovení tedy v posledních týdnech nebyla vymahatelná.

Mostecká vyhláška zařadila mezi takzvané škodlivé činnosti sezení na palisádách, zídkách, odpadkových koších a podobně. Sezení na veřejném prostranství povolovala jen na lavičkách a na jiných zařízeních, která jsou primárně určena k sezení a odpočinku.

Sezení na „jiných stavebních částech, předmětech a zařízeních nacházejících se na veřejném prostranství“ bylo povolené jen se souhlasem vlastníka. Výjimku z vyhlášky měli zdravotně postižení nebo lidé, které postihla náhlá nevolnost.

Ústavní soud už loni na návrh ombudsmanky Anny Šabatové zrušil části vyhlášek Litvínova a Varnsdorfu, které zakazovaly sedět na veřejných prostranstvích jinde než na lavičkách. 

Města s rozhodnutím soudu nesouhlasila, lidé posedávající třeba na obrubnících podle radnic ohrožují bezpečnost provozu.

Podobné vyhlášky přijala v posledních letech také další města, hlavně na severozápadě Čech. Radnice podpořil také Ústecký kraj.