Na nelegální automaty celníci při svých kontrolách narazí v průměru jednou za...

Na nelegální automaty celníci při svých kontrolách narazí v průměru jednou za tři měsíce. | foto: Celní úřad pro Ústecký kraj

Montéři likvidovali pod dohledem celníků automaty z nelegálních heren

  • 3
Čtrnáct kusů nelegálních výherních automatů nechala v minulém týdnu zlikvidovat ústecká celní správa. Automaty, které měly v době svého zabavení hodnotu cca 1,25 milionu korun, skončily rozebrané na jednotlivé komponenty.

„Celníci přístroje zadrželi na severu Čech při kontrolní činnosti v průběhu let 2017 a 2018,“ řekl mluvčí krajských celníků Jiří Nejedlý. Přiblížil, že automaty pod dohledem celníků rozebrali pracovníci jedné z firem na Teplicku.

K samotné likvidaci zabavených přístrojů dochází až po nabytí právní moci rozhodnutí o propadnutí či zabrání věci. Je tak posledním krokem v boji s nelegálním hazardem.

„Prvotní fází je zadržení veškerých hracích přístrojů, peněz a věcí, které k nelegální hře slouží, včetně uzavření nelegální herny. Další fází je rozhodnutí o propadnutí či zabrání věci a rozhodnutí o výši pokuty v rámci tzv. správního trestání. Poslední fází je vlastní likvidace hracích automatů,“ vysvětlil mluvčí důvod časové prodlevy od zabavení po samotnou likvidaci.

Od začátku roku 2017, kdy začal platit nový zákon o hazardních hrách, provedli celníci na území Ústeckého kraje celkem 547 kontrol. Porušení zákona zjistili ve 312 případech. 

Odhalili 60 nelegálních heren, v nichž zadrželi 235 kusů výherních hracích přístrojů, od klasických, kvízomatů, internetových kiosků, rulet až po stoly pro živou hru. Zajistili také téměř 175 tisíc korun v hotovosti.