Rozhledna na Vlčí hoře se otevře už ve čtvrtek, jen dva dny po požáru

  • 0
Rozhledna na Vlčí hoře u Krásné Lípy na Děčínsku se turistům zpřístupní už dva dny po požáru, který ji v úterý zasáhl. Starosta Krásné Lípy Jan Kolář řekl, že v prostoru byly udělány nezbytné úpravy a otevření objektu už na Velikonoce nic nebrání. Požár zároveň začali vyšetřovat kriminalisté.

Požár, který zde v úterý vypukl, zasáhl naplno vedle stojící budovu. Samotnou rozhlednu poškodil jen zčásti.

„Plameny zasáhly dřevěné opláštění objektu. Mírně poškozená je střecha a schodiště. Popraskala také okna,“ řekl iDNES.cz starosta Krásné Lípy Jan Kolář. Bezprostředně nebylo jisté, kdy se rozhledna opět zpřístupní turistům.

Jenže ve středu už bylo všechno jinak. Parta nadšenců, dobrovolníků a členů místního Klubu českých turistů, který má rozhlednu ve správě, se vydala do poškozené věže, aby udělala základní nezbytné opravy.

„Opravili jsme ty schody, vyměnili rozbitá okna. Ještě se tu zamete a uklidí a můžeme otevřít,“ popsal zjednodušeně starosta. Uklidit bude třeba také prostor u rozhledny, který při hašení zabrala technika sedmi hasičských jednotek.

Těší ho solidarita lidí a také jejich zájem. I kvůli nim se rozhodli přes 130 let starou památku otevřít co nejdřív. „Ve čtvrtek otevíráme,“ prohlásil. A tuší, že během čtyř velikonočních dnů sem si sem najdou cestu turisté. „Je určitě příjemné vnímat tu podporu.“

Na Vlčí hoře hořelo, plameny zasáhly i přes 130 let starou rozhlednu

Sami lidé v příspěvcích na sociálních sítích nabízejí od úterka pomoc. Přestože škody pokryje pojistka, i tak se turisté rozhodli přes portál Donio vypsat sbírku na rekonstrukci objektu. Sbírka se spustí ještě ve středu. „Co mám informace, cílová částka určená nebude,“ řekl Kolář.

Vybrané prostředky pak chce město použít nejen na rekonstrukci po požáru, ale také na větší úpravy, které budou směřovány k příštímu roku. To bude rozhledna slavit 135 let.

Úterní požár způsobil škodu nejméně 2 miliony korun. Hasiči ho likvidovali přes deset hodin, jeden hasič se při zásahu zranil.

Případ začali prověřovat rumburští kriminalisté. Podle mluvčí děčínské policie Elišky Kubíčkové prohlédli policisté ve spolupráci s hasiči požářiště v úterý, přičemž technickou závadu předběžně vyloučili. „Povolán byl také psovod se služebním psem vycvičeným na vyhledávání akcelerantů hoření,“ doplnila mluvčí.

,