ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Uprchlíci se stěhují do městských sociálních bytů, úřady chystají další

  • 33
Běžně slouží lidem v nouzi, sociálně slabým nebo matkám samoživitelkám. V době ruské agrese na Ukrajině ale radnice v Ústeckém kraji poskytují sociální byty z městského fondu i uprchlíkům. Například v ústeckých Neštěmicích už úřad poskytl utečencům dvě volné garsonky. Jinde pro ně upraví krizové bydlení.

„Ty byty dlouhodobě nikdo nechtěl, protože jsou malé. Obrátily se na nás ale dvě Ukrajinky, jedna těhotná a druhá se synem, že by o ně měly zájem. Proto jsme jim je poskytli,“ potvrdila starostka Neštěmic Yveta Tomková (Vaše Ústí) s tím, že obě ženy už za byty složily standardní kauci a budou za ně hradit nájemné.

„Jedna z nich už si tady našla práci, za tu těhotnou se zase zaručil zaměstnavatel jejího manžela,“ doplnila Tomková.

Radnice má k dispozici ještě sedm bytů na sídlišti v Mojžíři, že by je ale také využili uprchlíci, je podle starostky nepravděpodobné.

„Dlouhodobě o ty byty není zájem, protože jsou zdevastované a muselo by se do nich investovat. Informovali jsme o nich i centrální registr, ale v tuto chvíli opravdu nejsou v dobrém stavu,“ podotkla.

Dva byty už válečným uprchlíkům poskytlo i město Bílina. Jeden byl přidělen ženě se dvěma dětmi, která do Čech přišla společně se svou matkou a přivezly ještě další dvě děti bez rodičů.

„Druhý byt jsme pak poskytli ukrajinské zubařce, která vykonává praxi v Bílině a přijeli za ní příbuzní z Ukrajiny,“ podotkla starostka města Zuzana Schwarz Bařtipánová (ANO).

Město má podle ní ve své správě čtyři stovky bytů, aktuálně je však 99 procent z nich obsazených.

„Přidělujeme je podle pravidel občanům, kteří jsou v bytovém pořadníku. My jako město jsme si vždy v rezervě drželi dva byty, ale ty máme nyní také obsazené, poskytujeme je totiž policistům, kteří přišli vykonávat službu z jiných částí republiky,“ vysvětlila starostka.

Další možností, kde by mohla radnice případně lidi prchající před válkou ubytovat, je azylový dům.

„Zde jsou byty takzvané druhé kategorie, které slouží spíše sociálně slabším občanům. Mají společné sociální zařízení na chodbě. Teď tam máme pět volných bytů, které v současné době vybavujeme a budeme je nabízet právě uprchlíkům. Bílinští občané o ně totiž zájem nemají a raději čekají v bytovém pořadníku na standardní byty,“ doplnila Schwarz Bařtipánová.

V Děčíně zatím uprchlíci míří hlavně do soukromé sféry, město pomáhá s koordinací, ale ve svých bytech zatím nikoho neubytovalo.

„Máme k dispozici 39 bytů zvláštního určení, které jsou běžně určeny pro seniory a můžeme je případně nabídnout pro krizové ubytování,“ sdělil mluvčí Luděk Stínil. Radnice teď řeší vybavení těchto bytů, aby v nich mohla uprchlíky skutečně ubytovat.

O první utečence už se postaralo i město Hrob, poskytlo jim sociální byt 1+1 v nově zrekonstruovaném domě v Duchcovské ulici.