Teplická nemocnice otevřela nový pavilon s moderními operačními sály

  • 2
Nového třípatrového, moderně vybaveného pavilonu s operačními sály, centrální sterilizací a anesteziologicko-resuscitačním oddělením se dočkala teplická nemocnice. Jeho výstavba vyšla na téměř 400 milionů korun a financoval ji Ústecký kraj.

„Dnešní den je pro Krajskou zdravotní mimořádně významný. V dějinách naší společnosti bude zapsaný červeným písmem, protože se jedná o největší investici v naší třináctileté historii,“ sdělil Jiří Novák, předseda představenstva Krajské zdravotní. Tato společnost, stoprocentně vlastněná krajem, teplickou nemocnici spravuje.

V nových operačních sálech budou od července prováděny všechny operační výkony teplické nemocnice. Lékaři tu budou operovat cévy, klouby, břišní dutiny i provádět laparoskopické zákroky.

Výstavba pavilonu trvala několik let a původně zahrnovala vybudování čtyř operačních sálů, centrální sterilizace a pooperačního pokoje ve 2. podlaží. Nakonec bylo však přistavěno ještě třetí patro, kde sídlí JIP a ARO.

Před pavilonem rovněž vzniklo 89 nových parkovacích míst včetně dvou míst pro handicapované. Celkové náklady na stavbu včetně zdravotnické a výpočetní techniky činí 392,5 milionu korun.

„V teplické nemocnici byl odveden velký kus práce. Byly zde vynaložené obrovské peníze pro to, aby měli občané našeho kraje kvalitní zdravotní péči a nemuseli jezdit nikam jinam,“ uvedl ve čtvrtek v teplické nemocnici hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM).

Podle něj je dobrou zprávou, že touto stavbou investice v teplické nemocnici nekončí. „Ještě tu máme porodnici, která jako poslední v rámci Krajské zdravotní neprošla rekonstrukcí. Takže se dočká a v příštím roce tu budeme mít porodnici odpovídající 21. století,“ slíbil.

Ani to ale nebude z hlediska obřích investic vše. Krajská zdravotní totiž spolu s Ústeckým krajem v následujících třech letech plánuje ve svých nemocnicích proinvestovat celkem 2,98 miliardy korun. Pomoci mají dotace a úvěry.

Další nové operační sály budou v Ústí i v Děčíně

„Za 850 milionů dojde k výstavbě operačních sálů včetně JIP a ARO v Děčíně a za 1,35 miliardy nás čeká výstavba nového pavilonu s operačními sály v ústecké Masarykově nemocnici, kam se následně přestěhuje kardiovaskulární centrum,“ přiblížil Novák.

„Chceme mít nejmodernější kardiocentrum v republice a zítřkem se tato vize začne plnit,“ doplnil ředitel Krajské zdravotní Petr Fiala.

Dalších 530 milionů korun chce společnost vložit do nového pavilonu v nemocnici v Chomutově a 245 milionů korun investuje do onkologie a nukleární medicíny.