K pivovarskému řemeslu je nutné získat pokoru, říká sládková z Teplic

  11:00
Martina Valterová je už tři roky sládkovou v teplickém minipivovaru Monopol. A že svou práci dělá poctivě, dokazují ocenění, která za svá piva každoročně dostává. Pivo má prý ráda, ale pije ho málo. „Oblíbenou značku nemám, ráda ale ochutnávám regionální piva,“ svěřuje se.
Sládková Martina Valterová.

Sládková Martina Valterová. | foto: Miroslav Stehlík

Kvalitu piva určuje sládek, říká se. V případě teplického Monopolu to ale není tak úplně pravda. Na klíčové pozici ve zdejším minipivovaru totiž dělá žena – sládková Martina Valterová. 

V Teplicích pracuje od otevření pivovaru v roce 2014. Denně nachodí i přes 10 kilometrů a tři patra schodů z restaurace do sklepa zdolá i dvacetkrát za směnu.

Co vaše práce vůbec obnáší?
Ví se, že sládek vaří pivo, ale to je jen jedna část technologické výroby. Pak se samozřejmě musíme o pivo i starat – to znamená mýt tanky, připravovat pivo, aby bylo kvalitně prokvašené, uzrálé a aby bylo připravené na výčep. V malém pivovaru se musíme starat i o agendu, jako je nákup surovin, registrace, hlášení celníkům a podobně. Musíme se starat i o administrativní věci, což ve velkém pivovaru dělají další lidé jako účetní, nákupčí a podobně. U nás to vše dělá jediný člověk.

Kolik druhů piva v Monopolu vaříte?
Máme čtyři stálé druhy – světlý ležák Monopol, polotmavou jedenáctku Karlík, jedenáctku Višeň a čtrnáctku Ale, což je svrchně kvašené pivo. Ty jsou v nabídce celoročně. Dále děláme speciální piva podle ročního období. Na jaře to je Monopol IPA, která má vůni květin a ovoce, je lehká a svěží a na výčep jde v první jarní den. Pak máme pšeničnou jedenáctku, kterou můžou hosté ochutnat v první letní den. Na první podzimní den máme Monopol Vídeňský ležák, který má barvu spadaného listí, a v zimě Portera šestnáctku, kterým si hosté můžou zpříjemnit začínající advent. Na výčepu máme vždy minimálně pět druhů piva, čtyři stálé a jeden speciál.

Suroviny k výrobě piva máte z Česka, nebo ze zahraničí?
Na světlý ležák používáme výhradně české suroviny – slad plzeňského typu z Benešova a žatecký chmel. Slad odebíráme z pivovaru Ferdinand. Je tam sladovna, kde se slad vyrábí tak, jak se vyráběl před sto lety. Výroba je sice nákladnější, ale je opravdu kvalitní. Do polotmavého piva dáváme český slad a dále bavorský a karamelový, ty odebíráme ze sladovny z Bavorska. Višeň, to je polotmavé pivo, do kterého je při dokvášení v sudě přidávána čistě přírodní višňová šťáva bez éček a konzervantů. A co se týče Monopol Ale, v něm jsou speciální zahraniční slady i chmele. Je to pivo anglického typu, takže chmel pochází i z Anglie.

A co když si vezmete dovolenou? To za vás pivo nikdo neuvaří?
V té době se pivo nevaří (úsměv). Mám ale velkou kapacitu ležení, navařím si pivo dopředu a mám ho připravené takovém množství, že určitě nedojde. Na déle než 14 dní v kuse si dovolenou stejně nevezmu. Samozřejmě může dojít i k nějakému technickému problému, ale vždycky máme dostatečnou rezervu. Jsem naučená, že musím pořád vyrábět, aby byl piva dostatek. Podle staré pivovarské terminologie, vařit tzv. „do plného“.

Kolik litrů máte v pivovaru v zásobě?
Vždy přibližně 290 hektolitrů, což je kapacita našeho sklepa. Jakmile se uvolní jeden tank, tak se sanituje a jde do něj další meziprodukt. Pořád se to točí dokola, nikdy se nestane, abych měla třeba půlku kapacity tanků prázdných. Uvolní se jeden, přetlačím tam další pivo, aby leželo a zrálo. Takhle to máme vlastně už od otevření pivovaru. Když jsem začínala, mělo se otevírat v květnu, ale já už v březnu začínala vařit pivo, aby bylo dostatečně uleželé.

Vaříte nové pivo každý den?
Ne, většinou dělám čtyři várky týdně. Jedna várka má deset hektolitrů. Mezitím pivo přetláčím a sanituji tanky. V sobotu tady nejsem, ale v neděli ano, zkontroluji si tlaky a teploty u tanků nebo se věnuji administrativě. Uvařit jednu várku trvá zhruba devět hodin včetně chlazení.

A za jak dlouho se pivo dostane až k zákazníkovi na stůl?
To záleží na druhu. Světlý ležák musí deset až čtrnáct dní dní kvasit, pak bude zhruba 40 dní dokvášet a zrát. K zákazníkovi se dostane zhruba za 60 dní, tedy za dva měsíce. U zákazníka znamená u nás v pivovaru, pivo totiž nikam nedovážíme. Jeho trvanlivost je dva měsíce, není vhodné na distribuci do zahraničí.

Vaříte pivo podle nějakých tajných receptur?
Ano, jsou tajné (úsměv). Existují dané technologické postupy, které si ale trochu poupravím podle sebe. Nejdůležitější je, kolik se tam dává sladu a chmele. Možná se to nezdá, ale chmel je v pivu koření, když je pivo kvalitně nachmelené, tak je příjemné. Chmelení je hodně důležité.

Věnujete se zaměstnání, které většinou dělají muži. Jak jste se k němu dostala?
Když jsem vycházela z 8. třídy základní školy, nedostala jsem se na ekonomickou školu. Na gymnázium jsem nechtěla, hledala jsem proto nějaké alternativy a tatínek přes jednu známou zjistil, že se v Plzni otevírá nová potravinářská škola s oborem výroba piva a sladu. Vůbec jsem neměla představu, co bych chtěla dělat, tak jsem do toho šla a odjela na internát do Plzně. Samozřejmě jsem vůbec nevěděla, co od té školy mám očekávat, ale zalíbilo se mi tam. Ač to byla střední škola, tak tam byla i praxe, kterou jsme měli v plzeňském Prazdroji. Výhodou bylo, že už jsem přesně věděla, kam nastoupím do práce. V té době měla totiž škola s pivovary domluvená místa ve výrobě. Já jsem byla z Ústí nad Labem, tudíž jsem předem věděla, že nastoupím do Zlatopramenu, což se i stalo.

A vydržela jste tam přes 20 let…
Ano. Ale když jsem tam nastoupila, samozřejmě jsem nešla hned do laboratoře. Musela jsem si projít celé kolečko v provozu, poznala jsem ten obor i ze stránky dřiny a pivovarnictví dřina je. Musela jsem vzít do ruky kartáč, umývat tanky, pobývat v chladném prostředí. Je ale hodně důležité, aby člověk k pivovarskému řemeslu získal vztah a hlavně pokoru a úctu. A to se u mě myslím povedlo. Dokonce jsem teď našla certifikát o přijetí do cechu sladovnického.

Autor:
  • Nejčtenější

Mladíci umučili třináctiletého hocha. Vrahovu žádost o nový proces soud zamítl

Ústecký krajský soud zamítl návrh na obnovu procesu v případu vraha, který se v roce 2022 podílel na surové vraždě třináctiletého chlapce v Děčíně. Obhájce odsouzeného předložil nový znalecký...

14. října 2024  11:14,  aktualizováno  11:50

Kraj nabízí v dražbě zámek Milešov v Českém středohoří. Cena překvapila

Někdejší hrad Milešov přestavěný na rozsáhlý zámek na vysokém skalním ostrohu v Českém středohoří je znovu k mání v dražbě. Za 99 milionů ho prodává Ústecký kraj. Zámecký objekt, který leží pod...

10. října 2024  15:18

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Investor chce v horách stavět 13 domů. Satelit sem nepatří, protestují místní

Velkou vlnu nevole vzbudil mezi lidmi záměr investora vybudovat na Cínovci, horské obci na hranicích s Německem, třináct domů. Mají stát blízko sebe na oploceném pozemku. Místní s projektem...

8. října 2024  18:30

V Ústí nad Labem našli v kontejneru novorozence, zasahovaly desítky policistů

Policisté v Ústí nad Labem se zabývají nálezem novorozence v kontejneru ve čtvrti Střekov. Z taktických důvodů zatím nechtějí uvést, zda dítě bylo mrtvé, či živé. Podle informací MF DNES ale pachatel...

13. října 2024  12:39,  aktualizováno  12:51

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň schytala debakl a je poslední. Sparta vyzrála na lídra, slaví i Pardubice

Základní část hokejové extraligy vstoupila už do 10. kola. Největší pozornost se soustředila na šlágr v Litvínově, kde vedoucí tým soutěže prohrál se Spartou 2:4. Nečekaně jednoznačně dopadlo...

11. října 2024  17:20,  aktualizováno  21:57

Při požáru chalupy na Děčínsku se zranili tři hasiči, škoda jde do milionů

Zranění tří hasičů si vyžádal dnešní zásah u požáru střechy chalupy v Merbolticích na Děčínsku. Jednoho zraněného ošetřili záchranáři na místě, dva museli do nemocnice. Požár se podařilo zlikvidovat...

14. října 2024  14:23

Dítě nalezené v popelnici je zdravé, dostalo jméno Jáchym. Svědkyně se ozvala policii

Novorozenec, nalezený v neděli v kontejneru v Ústí nad Labem, je zdravý a dostal jméno Jáchym. Krajští kriminalisté na případu dál pracují. Díky zveřejněnému videozáznamu se jim přihlásila možná...

14. října 2024  10:21,  aktualizováno  13:57

Mladíci umučili třináctiletého hocha. Vrahovu žádost o nový proces soud zamítl

Ústecký krajský soud zamítl návrh na obnovu procesu v případu vraha, který se v roce 2022 podílel na surové vraždě třináctiletého chlapce v Děčíně. Obhájce odsouzeného předložil nový znalecký...

14. října 2024  11:14,  aktualizováno  11:50

Soudní proces chápe, shodli se psychiatři u obžalovaného z požáru Českého Švýcarska

Jiří Lobotka, kterého obžaloba viní ze zapálení Českého Švýcarska v roce 2022 a založení několika dalších požárů, je podle odborníků z psychiatrického oddělení věznice v Brně schopen účastnit se...

14. října 2024  10:04,  aktualizováno  11:33

Hravé koupání s Bübchen: Soutěžíme o 5 balíčků dětské kosmetiky
Hravé koupání s Bübchen: Soutěžíme o 5 balíčků dětské kosmetiky

Hraní s lodičkami, potápění nebo vytváření velehor z bohaté pěny? Jak vypadá váš koupelový rituál? Podělte se o něj v komentářích a třeba zrovna vy...

Porno a Česko. Jsme téměř unijním extrémem, ukázala data

Je to vlastně vedlejší, nezamýšlený produkt evropské legislativy. Její nařízení o digitálních službách necílilo na...

Zemřel český raper Pavel Protiva. Bylo mu sedmadvacet let

V sedmadvaceti letech zemřel raper Pavel Protiva, informovalo hudební vydavatelství Blakkwood, pro které umělec tvořil....

Mlčení o mzdách padne. Lidé budou mít právo ptát se, kolik berou kolegové

Premium Zaměstnavatelé budou muset uchazečům o práci prozrazovat, jaký minimální rozpočet na danou pozici mají k dispozici....

Karel Janeček žaluje exmanželku o bitcoiny. Chce je zpět, jde o víc než miliardu

Miliardář Karel Janeček se soudí s exmanželkou Mariem Mhadhbi o kryptoměny, které jí před lety daroval při rozvodovém...

Výrobce luxusní minerálky má problém. Jeden z jeho vrtů je kontaminovaný

Značka luxusní minerální vody Perrier je symbolem privilegované „francouzskosti“. Má miliardový obrat a její zelené...