Vybydlené domy a nepořádek v romském ghettu v ústecké čtvrti Předlice (26....

Vybydlené domy a nepořádek v romském ghettu v ústecké čtvrti Předlice (26. února 2020) | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Studenti zvou do vyloučených lokalit, zájemce musí uchránit před štěnicemi

  • 98
Trojice studentů ústeckého gymnázia chce v rámci svého projektu gypTOUR nabízet zájemcům dvoudenní pobyty ve vyloučené lokalitě. Soustředí se hlavně na ústecké Předlice, ale hostitele hledají kdekoliv. Neobvyklý pobyt má podle studentů pomoci zahájit vzájemný dialog mezi společenskými vrstvami.

„Nesnažíme se dělat z toho lidskou zoo nebo safari. Jde nám jenom o to, aby lidé mohli zažít vyloučenou lokalitu na vlastní kůži a seznámit se s životními příběhy jejích obyvatel. Věříme, že taková zkušenost bude prospěšná oběma stranám,“ říká jeden z tvůrců projektu Matyáš Michel.

Spolu s dalšími dvěma studenty Samuelem Kubcem a Josefem Procházkou chtějí dát místním šanci představit prostředí, ve kterém žijí a ostatním šanci ho alespoň částečně poznat.

Odměnou pro účastníky pobytu, kteří budou muset vystoupit ze své komfortní zóny, by prý měla být úplně jiná perspektiva. „Nebudeme nikomu říkat, co si má ze zážitku odnést,“ dodávají studenti s tím, že důraz přikládají hlavně autenticitě.

Za víkend v Předlicích zaplatí zájemce tři až pět tisíc korun, podle toho, do jaké míry bude chtít svou hostitelskou rodinu finančně podpořit. Získané peníze pak dostanou předličtí obyvatelé ve formě stravenek na nákup potravin.

„Je to i příležitost pro nás, jak problematiku vyloučených lokalit poznat a ideálně přispět ke zlepšení situace,“ dodávají studenti.

Nezvyklý nápad, který vznikl v rámci soutěže Soutěž & Podnikej již na jaře, zatím přerušila epidemie koronaviru. Pokud to situace dovolí, chtěli by studenti první pobyt uskutečnit už na jaře. Čas získaný navíc, zatím využívají k doladění všech detailů, například vyřešení problému se štěnicemi.

S těmi rodiny v sociálně vyloučených lokalitách zápolí neustále. I proto studenty napadlo dát zúčastněným náhradní oblečení a umožnit jim po víkendu v Předlicích koupel, aby si parazity nepřinesli domů.

27. dubna 2019

,