U Jetřichovic v Českém Švýcarsku hoří les. (27. září 2023)

U Jetřichovic v Českém Švýcarsku hoří les. (27. září 2023) | foto: NP České Švýcarsko

Policie prověřuje požár lesa v Jetřichovicích jako ohrožení z nedbalosti

  • 0
Policisté zjišťují okolnosti vzniku požáru na vrchu Koliště nedaleko obce Jetřichovice v národním parku České Švýcarsko. Zda se mohlo jednat o úmysl, nebo nedbalost, je předmětem vyšetřování. V těžko přístupném terénu hořelo dva dny, plameny se hasičům podařilo uhasit ve čtvrtek.

Místo požáru policisté ohledali již ve čtvrtek, bezprostředně po dokončení hašení. Forma zavinění, tedy zda se mohlo jednat o úmysl, nebo nedbalost, je předmětem vyšetřování.

„Kriminalisté nyní intenzivně prověřují všechny získané informace a zajištěné stopy, kdy pracují mimo jiné i s verzí, že k požáru mohlo dojít v důsledku neodborné manipulace s otevřeným ohněm,“ uvedla tisková mluvčí policie Eliška Kubíčková s tím, že další informace není možné z taktických důvodů poskytnout.

U požáru v lese na skále se vystřídaly desítky hasičů. S hasebními pracemi pomáhal i vrtulník. Kvůli nedostupnému terénu mohli hasiči na místo pouze pěšky, což celý zásah velmi komplikovalo. Oheň zasáhl plochu o velikosti 50krát 50 metrů.

Nebezpečí trvá, některá místa Českého Švýcarska zůstanou dál nepřístupná

Podle mluvčího národního parku Tomáše Salova ohlásila požár obyvatelka obce Vysoká Lípa, informaci tak ihned dostala správa parku, která poslala hasičům GPS souřadnice.

Lokalita, kde se oheň rozhořel, je vzdušnou čarou vzdálena asi pět kilometrů od místa, kde hořelo loni v létě. Tehdy se oheň rozšířil také ve špatně dostupném terénu. Byl to dosud nejrozsáhlejší lesní požár v ČR. Zasáhl přes 1 000 hektarů. Jeho likvidace byla velmi náročná. Vystřídalo se u ní 6 000 hasičů. Kvůli požáru policie obvinila muže z obecného ohrožení a poškození cizí věci.

,