Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem | foto: MAFRA

Nemocnice po protestu fungují v běžném režimu, očekávají legislativní změny

  • 0
Omezování ordinačních hodin v ambulancích nebo zavírání oddělení se v novém roce v nemocnicích v Ústeckém kraji nekoná. V prosinci kvůli výpovědím lékařů z přesčasové práce některé nemocnice najely na směnný provoz, aby zajistily péči o pacienty. Od ledna se však vrátily do běžného režimu.

V Krajské zdravotní (KZ), pod kterou spadá sedm nemocnic v kraji, podalo výpověď z přesčasové práce 178 lékařů z 1 238, 77 z nich ji stáhlo, část výměnou za příplatek za pohotovostní služby na urgentních příjmech.

„Někteří lékaři i přes výpovědi přesčasové hodiny slouží dál, od nového roku je v nemocnicích standardní provoz,“ uvedla Petra Roubíčková, mluvčí KZ.

Nejvíce výpovědí z přesčasové práce, celkem 60, podali lékaři v mostecké nemocnici, osm z nich ji stáhlo. „Nejméně výpovědí bylo podáno v nemocnici v Teplicích, podalo ji devět lékařů a čtyři ji vzali zpět. V rumburské nemocnici nepodal výpověď nikdo,“ popsala mluvčí.

V Mostě kvůli protestu lékařů zavřou dětskou JIP, na interně musí ubrat lůžka

V Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem podalo výpověď 48 doktorů, zpět ji vzalo 24, v nemocnici v Litoměřicích ji podalo 28 a 22 ji stáhlo.

K omezení zdravotní péče nemuseli přistoupit v městských a soukromých nemocnicích. Například v Roudnici nad Labem výpověď z přesčasové práce podalo pět lékařů.

„V příštích dnech s nimi proběhne jednání o dalším postupu, ale bez ohledu na jeho výsledek neočekáváme žádný dopad na pacienty nebo provoz,“ sdělil mluvčí nemocnice Vladislav Podracký.

Akce „mladých lékařů“ se nijak nedotkla městské nemocnice v Kadani, výpověď z přesčasů nepodal ani jeden lékař.

„Po celý uplynulý rok jsme pracovali v plném provozu, bez omezení. V letošním roce jsme připraveni ošetřit pacienty v hospitalizaci i v ambulancích ve stejných počtech jako loni, navíc některé odbornosti plánujeme posílit,“ uvedl ředitel nemocnice Petr Hossner s tím, že mají v plánu provést více porodů či navýšit počet ambulantně ošetřených pacientů.

„Postupně celý provoz převádíme na 24hodinový a rozšiřujeme ordinační dobu, abychom mohli ošetřit všechny pacienty, kteří to potřebují,“ doplnil ředitel.

Beze změn hrozí zdravotnictví kolaps, varuje lídr protestů lékařů Jan Přáda

V jakém režimu začnou fungovat nemocnice poté, až lékaři vyčerpají 416 hodin přesčasů, což je maximální zákonný počet přesčasových hodin, není v tuto chvíli jasné.

„Zkoumáme možnosti optimalizace a reorganizace práce, současně věříme a očekáváme změny legislativy, jak o nich hovoří ministerstvo zdravotnictví. V současné chvíli pracujeme v režimu jako před protestem, na kterém je české zdravotnictví postavené,“ uvedla Petra Roubíčková, mluvčí KZ.

„Lékaři dostali od vlády přísliby, teď mohou čekat, jak to reálně dopadne,“ dodala.

Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek společně s předsedou Sekce mladých lékařů ČLK Janem Přádou loni v červnu promluvili o nedostatku lékařek a lékařů:

20. června 2023