ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

V děčínské nemocnici se staví, chirurgové budou operovat v jiných špitálech

  • 0
Kvůli výstavbě nového pavilonu emergency v děčínské nemocnici Krajská zdravotní dočasně přesune část operativy zdejšího chirurgického oddělení do nemocnic v Rumburku a Litoměřicích. Nový režim nastane s 1. lednem. Zatím není jasné, kdy skončí.

„Plnohodnotný tým operatérů, anesteziologů i sester se bude podle stanoveného plánu přesouvat k operacím do litoměřické a rumburské nemocnice. Kapacity těchto nemocnic budeme využívat současně tak, abychom zajistili pro naše pacienty adekvátní zdravotní péči,“ uvedl primář děčínské chirurgie Jan Rejholec.

„Mluvíme zde opravdu o přesunech operačních týmů z děčínské nemocnice, které doplní případně podle potřeby kolegové z rumburské a z litoměřické nemocnice podle toho, kde bude konkrétní operační výkon prováděný. Obě nemocnice budou zajišťovat také nezbytnou lůžkovou péči. Zásadní informací pro pacienty je i to, že kompletní předoperační příprava bude nadále probíhat v Děčíně,“ zmínil Rejholec.

Přesun operativy je nezbytný z důvodu nové výstavby a rekonstrukce děčínské nemocnice. První etapa výstavby v Děčíně zahrnuje částku vyšší než 780 milionů korun, kdy se budou bourat staré objekty, stavět nový pavilon emergency, nové operační sály, JIP či ARO.

V budoucnu by na ni měla navázat druhá etapa, tedy stavba Pavilonu péče o matku a dítě včetně hemodialyzačního střediska a nadzemního propojovacího koridoru.

„Jsme si vědomi, že pacienti nyní budou muset strpět určité nepohodlí, ale věříme, že výsledný efekt celé investice bude stát za to. Nové prostředí děčínské nemocnice ale rozhodně bude velkým krokem kupředu,“ dodal ředitel děčínské nemocnice Michal Hanauer.