Výpravní budovu v teplických Řetenicích chce Správa železnic zbourat a zkusit...

Výpravní budovu v teplických Řetenicích chce Správa železnic zbourat a zkusit ji nahradit modulárním systémem, tedy kontejnery. | foto: ŠJůCreative Commons

Nádraží v teplických Řetenicích padne, poprvé v Česku ho nahradí kontejnery

  • 11
Před proměnou, jaká se dosud jinde v Česku neuskutečnila, stojí nádraží v teplických Řetenicích. Správa železnic chce zbourat výpravní budovu a zkusit ji nahradit modulárním systémem, tedy kontejnery.

„Účelem stavby je náprava nevyhovujícího stavebně-technického a provozního stavu výpravní budovy,“ uvedla Správa železnic v popisu veřejné zakázky, jejímž prostřednictvím hledala zpracovatele dokumentací potřebných pro zahájení stavby.

Podle Správy železnic vnikne místo stávající výpravní budovy nový objekt, který bude odpovídat velikostně současným potřebám a cestujícím nabídne adekvátní vybavení.

Záměr počítá s tím, že kontejnery by se pak na místě podle potřeby buď přidávaly, nebo naopak ubíraly.

„Konstrukční systém bude umožňovat operativní rozšiřování nebo zmenšování budovy manipulací s jednotlivými moduly,“ popsala Správa železnic.

Podle dřívějšího vyjádření mluvčího Marka Illiaše pro web Zdopravy.cz, který o záměru státu informoval, Řetenice coby pilotní projekt ukážou, zda jsou kontejnery řešením i pro další nádraží.

„Ověří aplikovatelnost tohoto řešení v podmínkách železnice. Následná aplikace i v ostatních lokalitách závisí mimo jiné i na reakci veřejnosti,“ řekl serveru Illiaš.

Pro MF DNES doplnil, že projektant v současnosti pracuje na návrhu řešení, proto zatím není k dispozici vizualizace.

„Návrh řešení novostavby výpravní budovy bude následně projednán s dotčenými složkami Správy železnic a zástupci města,“ sdělil Illiaš s tím, že by se na demolici stávající budovy a instalaci kontejnerů mohlo začít pracovat ještě letos.

Stanice v Řetenicích se tedy zmodernizuje kompletně. Už od loňska probíhá její rekonstrukce mimo výpravní budovu téměř za miliardu korun.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz