Lupič v hypermarketu přepadl směnárnu. Pohrozil, že aktivuje výbušné zařízení. | foto: Policie ČR

Lupič přepadl směnárnu, při útěku za ním vyrazila policistka z manikúry

  • 6
Do směnárny v chomutovském hypermarketu Globus přišel ve čtvrtek večer muž a žádal peníze. Pohrozil, že uvnitř objektu je výbušné zařízení. Obsluha mu peníze nevydala a muž utekl. Policisté z obchodu evakuovali 500 lidí, na místě žádnou bombu nenašli a pachatele brzy dopadli.

„Kolem půl šesté večer vstoupil do prostoru směnárny v Globusu muž, který obsluze předložil dopis s požadavkem na vydání peněz, jinak aktivuje rozmístěné výbušné zařízení. Když peníze nedostal, z místa utekl a mezitím svědci přivolali policii,“ popsala policie na sociální síti X.

Policisté z obchodu evakuovali kolem pěti set lidí a následně celý prostor prohledali. „Policisté i se psem specializovaným na vyhledávání výbušnin celý objekt prohledali a žádnou výbušninu nenalezli,“ doplnila policie.

Kriminalistům se podařilo rychle zjistit totožnost lupiče a krátce po činu ho zadrželi. Čtyřiadvacetiletého muže v pátek obvinili ze zvlášť závažného zločinu loupeže a šíření poplašné zprávy. V případě prokázání viny u soudu mu za to hrozí až deset let vězení.

Připravoval se měsíce

Podle zjištění kriminalistů se na loupež chystal několik měsíců. Do směnárny přišel maskovaný. Na hlavě měl latexovou masku a přes tvář roušku. Postavu si změnil umělým břichem. Po obsluze požadoval vydání desítek tisíc eur. Hrozil, že pokud spustí alarm, aktivuje bomby rozmístěné v budově. Žena přesto tlačítko alarmu zmáčkla a žádné peníze muži nevydala.

„K jeho smůle byla tou dobou zrovna na manikúře hned vedle směnárny mladá policistka v civilu, která měla volno. Když zaslechla, co se děje, neváhala a ihned za pachatelem vyběhla,“ přiblížila dění v hypermarketu mluvčí policie Miroslava Glogovská.

Policistka muže dostihla u automatických dveří a chytla ho za paži. Pachateli se podařilo vysmeknout a policistce tak zůstala v ruce jeho bunda s batohem. „Jelikož získal náskok, již za ním neběžela a raději ihned volala na linku 158. Pachatelova bunda i batoh díky ní následně skončily v rukou jejích kolegů,“ dodala mluvčí.

Policisté v návaznosti na tento případ a také v souvislosti s blížícími se vánočními svátky ve větší míře zaměří výkon služby na nákupní centra, ale i další objekty jako banky, pošty a podobně.

14. srpna 2023