Otisky červených dlaní se objevily i na zdech v okolí Památníku holocaustu v pařížské židovské čtvrti Marais. (14. května 2024) | foto: Profimedia.cz

Vandalové poničili památník holocaustu v Paříži červenými otisky rukou

  • 11
Památník holocaustu v pařížské historické židovské čtvrti Marais neznámí vandalové poničili otisky rukou vyvedenými červenou barvou. Ničení památníku boje proti nacismu kritizoval jako nepřijatelné i francouzský prezident Emmanuel Macron. Ze zdi spravedlivých mezi národy se jmény lidí, kteří pomáhali Židům, byla barva odstraněna během úterního odpoledne. Na dalších budovách památníků zatím zůstává.

Čin ve Francii vyvolal pobouření a mezi některými i zděšení, v zemi žije početná židovská komunita. Stovky lidí se u památníku sešly, aby „znesvěcení“, jak to prezentovali, odsoudili. Většina médií chápe tento vandalismus jako kritiku izraelské operace v Pásmu Gazy, při níž už zemřelo na 35 000 Palestinců. Od propuknutí bojů v Pásmu Gazy ve Francii stoupl počet antisemitských útoků.

„Poničení zdi spravedlivých mezi národy, osvícenské bariéry proti nacismu, je urážkou památky těchto hrdinů a obětí šoa. Republika jako vždy zůstane neústupná tváří v tvář odpornému antisemitismu,“ uvedl Macron.

Vandalismus kritizoval i kandidát krajně pravicového Národního shromáždění do Evropského parlamentu Jordan Bardella. „Od atentátu ze 7. října se na Francii snesl antisemitismus bez zábran. Ideologie Hamásu už je přítomná na našem území a je potřeba s ní bojovat,“ napsal Bardella s odkazem na teroristický útok palestinského radikálního hnutí Hamás na Izrael, který rozpoutal válku v Pásmu Gazy.

Ukázal ruce od židovské krve a dav jásal. Hrůzný lynč pošpinil Oscary

Představitelé židovské komunity ve Francii připomněli, že „krvavé ruce“ jsou také symbolem událostí z „října 2000, kdy teroristé lynčovali dva izraelské vojáky. Je to nenávistný výkřik proti Židům,“ uvedl předseda Rady židovských institucí ve Francii (CRIF) Yonathan Arfi.

Titul Spravedlivý mezi národy udílí od roku 1963 jeruzalémský památník obětí holokaustu Jad Vašem lidem nežidovského původu, kteří za druhé světové války nezištně pomáhali pronásledovaným židovským obětem nacistického režimu. Poničená zeď v Paříži je plná jmen Francouzů, kteří dostali tento titul.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video