Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ukázal ruce od židovské krve a dav jásal. Hrůzný lynč pošpinil Oscary

Seriál
Začalo to jako běžná cesta do práce a o několik hodin později skončilo jako jedna z nejbrutálnějších událostí v historii palestinsko-izraelských vztahů, která upoutala pozornost světových médií a uvedla počátek druhé intifády. Řeč je o lynči v Ramalláhu, při němž dav Palestinců zavraždil dva Izraelce. Jejich příběh přináší další díl seriálu Slavné fotografie.
Palestinský mladík Aziz Salha po zabití dvou izraelských vojáků hrdě ukazuje...

Palestinský mladík Aziz Salha po zabití dvou izraelských vojáků hrdě ukazuje krev na svých rukou na palestinské policejní stanici ve městě Ramalláh na Západním břehu Jordánu. (12. října 2000) | foto: Profimedia.cz

Píše se 12. října 2000. Záložníci izraelské armády seržant Vadim Noržič a desátník Josef Avrahami, v civilu prodavač a řidič kamionu, míří na vojenskou základnu u izraelské osady Bejt El na Západním břehu, kde mají toho dne nastoupit službu. Jedou Avrahamiovým osobním autem.

Slavné fotografie

Ani jeden z mužů do oblasti nejezdil často a rychle ztratili přehled o tom, kde přesně jsou. V cestě jim nakonec stanul zátaras před Ramalláhem. Ačkoli je policisté Palestinské samosprávy mohli otočit a poslat pryč, místo toho je zadrželi a převezli na policejní stanici na okraji města.

V Ramalláhu se shodou okolností v tu samou dobu konal pohřební obřad za palestinského mladíka, kterého několik dní předtím zabila izraelská armáda. V posledních týdnech se ve městě odehrálo mezi izraelskými silami a Palestinci už několik násilných střetů, při nichž přišla o život asi stovka obyvatel. Atmosféra na Západním břehu byla extrémně napjatá.

Mezi účastníky pohřbu se zpráva o zadržení vojáků rychle rozkřikla spolu s fámou, že muži jsou izraelští agenti v utajení. Před policejní stanicí v el-Birehu se začali srocovat stále více rozhněvaní lidé. „Dejte nám je, chceme jejich smrt,“ řval o chvíli později už tisícihlavý dav.

Výsadkáři u Zdi nářků. Moment izraelského triumfu fotografovi znárodnili

Izraelská rozvědka o zatčení mužů věděla během patnácti minut, podle listu The Jerusalem Post ale vyloučila záchrannou operaci s tím, že v oblasti je silná přítomnost bezpečnostních sil Palestinské samosprávy. Domnívala se, že situaci zvládnou, a nechtěla přilévat olej do ohně.

Jenže zatímco před policejní budovou burácela krvežíznivá masa, uvnitř se nacházelo pouze jednadvacet příslušníků palestinských bezpečnostních sil, a to včetně úředníků a kuchařů. Zbytek policistů v Ramalláhu dohlížel na průběh pohřební ceremonie.

„Nejstrašnější věc, jakou jsem kdy viděl“

Události nabraly rychlý spád. Ačkoli se palestinští strážníci snažili davu v průniku na stanici zabránit – třináct z nich bylo zraněno – nemohli vzdorovat dlouho. Rozzuřený zástup vtrhl dovnitř, proklestil si cestu k oběma Izraelcům a začal do nich bodat a mlátit vším, co bylo po ruce.

K výtržníkům patřil i dvacetiletý Azíz Salha. Také on do Izraelců svíjejících se na podlaze kopal a bodal, načež vystrčil z okna policejní stanice ruce zbrocené židovskou krví. Od davu venku si vysloužil hlasité ovace. „Alláhu akbar!“ radovali se Palestinci neskrývaně. Hrůzný moment zachytili pracovníci italské televizní společnosti Mediaset.

Tím ale běsnění neskončilo. Palestinci těla obou vojáků vyhodili z oken, zohavili, zapálili a odvlekli na náměstí Al-Manara v centru města.

Sama proti těžkooděncům. Sveřepá osadnice ukázala vášně bojů o Svatou zemi

Na místě byl tehdy i britský fotograf Mark Seager. V Ramalláhu měl nafotit pohřeb, ocitl se ale v centru lynčování. „Viděl jsem, jak táhnou něčí tělo za nohy, jeho spodní část hořela, horní byla prostřílená. Hlavu měl rozbitou na kaši. Pomyslel jsem si, že je to asi voják, protože jsem viděl zbytky khaki kalhot a bot. Byl mrtvý, ale oni ho pořád šíleně mlátili, kopali mu do hlavy. Byli jako zvířata,“ popsal později listu The Sunday Telegraph.

Scénu se Seagerovi zachytit nepodařilo. „Snažil jsem se, ale ostatní do mě strkali, jeden muž mi poté vytrhl fotoaparát a rozmlátil ho o zem. Byl drahý, v tu chvíli mi to ale bylo jedno, bál jsem se o život. Dav vypadal stále rozzlobenější a dokola křičel Alláhu akbar,“ konstatoval.

Palestinci podle něho těla Izraelců táhli ulicemi města jako trofej. „Byla to ta nejstrašnější věc, jakou jsem kdy viděl, a to jsem dělal reportáže z Konga nebo Kosova. Nikdy na to nezapomenu. Byla to tak neuvěřitelná nenávist a zloba, že lidem křivila tváře,“ dodal Seager.

Vraha Izrael nakonec vyměnil

Také palestinská policie se pokusila přítomným novinářům záznamy zabavit, ale neuspěla. Video lynčování vyvolalo v Izraeli šok a vedlo k odvetným opatřením proti cílům Palestinské autonomie na Západním břehu a v Pásmu Gazy. Mimo jiné proti policejní stanici, kde se incident odehrál, sídlům militantních palestinských organizací Tanzim a Brigád mučedníků Al-Aksá nebo rozhlasové stanici Hlas Palestiny.

Došlo také na muže ze slavného snímku – izraelská armáda Salhu v roce 2001 dopadla a soud ho za Noržičovu vraždu poslal na doživotí za mříže. Ve vězení skončilo také dalších sedm přímých účastníků lynče. Salha se z něho nicméně dostal už v roce 2011, a to v rámci dohody o propuštění uneseného izraelského vojáka Gilada Šalita.

Podle deníku The Times of Israel Salha u soudu vysvětlil, že Palestinci v Ramalláhu „šíleli po krvi“. „Chtěli jsme vidět krev. Vstoupil jsem do místnosti na stanici a na podlaze u dveří jsem viděl ležet izraelského vojáka. V zádech měl u pravého ramene zabodnutý nůž. Vzal jsem ho a dvakrát nebo třikrát ho bodl do zad, zatímco ho ostatní kopali. Poté jsem ho uškrtil,“ konstatoval.

„Viděl jsem, že mám ruce zalité krví, stejně jako košili. Tak jsem přistoupil k oknu a mával rukama na lidi, kteří byli na dvoře,“ dodal Salha.

Kauza na Oscarech

Vzpomínky na lynč v hlavním městě Palestinské samosprávy zůstávají stále živé. V minulém týdnu ho nicméně Izraelcům znovu připomněla nepravděpodobná událost – předávání Oscarů. Někteří z účastníků ceremonie si totiž připnuli odznaky s červenou dlaní, jimiž požadovali příměří v současné válce mezi Izraelem a radikálním hnutím Hamás v Pásmu Gazy.

Podle izraelské vlády a dalších kritiků jde ale právě o symbol lynče v Ramalláhu. „Těm, kteří si na Oscarech připnuli odznak s červenou rukou – každému Izraelci se vybaví lynč dvou vojáků Palestinci v roce 2000. Vrazi si smočili ruce v krvi svých obětí a oslavovali jejich vraždu. To nepodporujte,“ napsal mluvčí izraelské vlády Ofir Gendelman na síti X.

„Spona s červenou rukou je groteskním symbolem vražedné nenávisti k Židům. Původ tohoto odznaku je symbolem krvežíznivosti, který je součástí islamistické agendy,“ uvedla Brooke Goldsteinová, šéfka organizace Lawfare Project bojující za lidská práva po celém světě.

Organizace Artists4Ceasefire (Umělci za příměří), jež za odznaky stojí, ale podle stanice Fox News tvrdí, že jejich posláním je zmírnit ztráty na obou stranách a postavit se za „společné lidství“.

„Červené pozadí odznaku symbolizuje naléhavost výzvy k záchraně životů. Oranžová ruka vyjadřuje krásné společenství lidí ze všech prostředí, kteří se spojili na podporu lidskosti. Srdce, jež je uprostřed ruky, je výzvou, aby nás vždy vedlo srdce a láska,“ uvádí organizace na svém webu.

Billie Eilish na Oscarech (Los Angeles, 10. března 2024)

Autor:

Den před žhářským útokem viděl, jak si Natálka hraje. Pak dívku fotil popálenou

Dvouletá Natálka na popáleninovém oddělení FN Ostrava-Poruba. (14. srpna 2009)

VIDEO Seriál Z fotografie z Popáleninového centra Fakultní nemocnice v Ostravě bolela duše a snad se nenašel...

Rudá sekta unesla milionářskou dcerku, v zajetí zmutovala na partyzánku

Fotka unesené dcery mediálního magnáta Patty Hearstové, která se přidala na...

Seriál Právě před padesáti lety v Americe vyvrcholila sága Patty Hearstové, zřejmě nejznámějšího případu...

Křehká holka s kulometem. Český fotograf ukázal druhou stranu Vietnamu

Bojů během války ve Vietnamu se účastnily i ženy. (1. ledna 1968)

Seriál Válku ve Vietnamu dnes vnímáme především skrze americký pohled. Z druhé strany ji ovšem před více...

Prošla ulicí a Italové slintali. Její fotka se stala ikonou feministek

Ruth Orkin: Americká dívka v Itálii (1951)

Seriál Z dnešního pohledu to vypadá jako jasné sexuální obtěžování. Momentka osamělé Američanky ve...

Zavrzal pohorkami a vytáhl kluka s terčem. Ten se Krylovi po letech přihlásil

Detail obalu LP Krylova Bratříčku, zavírej vrátka s ikonickou fotografií Josefa...

Seriál Pětapadesát let v březnu uplynulo od vydání naší patrně nejúspěšnější folkové desky. Debut Karla...

Putinismus v jednom snímku. Zemřel geniální fotograf života v Rusku

Putin a omonovec. Dmitrij Markov svou slavnou fotku z policejní služebny...

VIDEO Seriál Byl to černý den pro Rusko – tedy aspoň tu jeho část, která si stále váží svobody. Ve stejný den...

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

Pražané „vítají“ německou okupační armádu. Její příjezd znamenal konec...

VIDEO Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Rozstřel Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...