Kolem lounské opravny a výrobny železničních vozů to opět vře a výroba se zadrhla.

Kolem lounské opravny a výrobny železničních vozů to opět vře a výroba se zadrhla. | foto: Miroslava Strnadová, 5plus2.cz

V lounské vagonce to vře. Nechoďte do práce, vyzvali dělníky noví majitelé

  • 13
Kolem lounské opravny a výrobny železničních vozů to opět vře a výroba se zadrhla. Noví majitelé, bratři Peter a Rudolf Šuškovi, vyzvali zaměstnance, aby byli doma a nechodili do práce. To se ale nelíbí nájemci areálu, společnosti Vagonka Louny, která tu má ještě do srpna smlouvu a sjednané kontrakty.

„Chování nových majitelů je pro nás nepochopitelné. Jejich kroky nám způsobují obrovské škody, máme sjednané zakázky za 350 milionů korun, které jsou ohroženy,“ uvedl generální ředitel Vagonky Louny Vojtěch Vágner.

„Budeme se bránit soudní cestou a požadovat náhradu škod,“ dodal Vágner s tím, že Šuškové porušují dříve uzavřené dohody o spolupráci.

Vztahy s novými majiteli se změnily a vyhrotily na začátku června, kdy areál fakticky přebrali. Podle Vágnera došlo k blokování vjezdu a zablokování železniční vlečky, která je pro provoz opravny klíčová. Transportují se po ní opravené železniční vagony k zákazníkům.

Vagonka Louny patří do impéria Czechoslovak Group Michala Strnada, který před časem převzal rozsáhlý holding po otci Jaroslavovi.

V lounském areálu chtěla společnost vyrábět do konce srpna, kdy jí vyprší smluvní nájem areálu. Dohoda o spolupráci jim zajišťovala i zaměstnávání stávajících zaměstnanců, kteří přešli pod nové majitele.

Výrobu se teď firma snaží udržet pomocí několika desítek agenturních dělníků, přišla ale o stovky kmenových pracovníků.

„V nejhorším případě budeme muset výrobu přesunout do jiného našeho závodu a škody budou mnohem vyšší,“ dodal Vágner.

Firma bratrů Šuškových Traťová strojní společnost se k situaci po dotazu MF DNES nevyjádřila. Zaměstnance informovala, že nemá dostatek zakázek, mají zůstat doma a vyplácet jim bude průměrný výdělek. Konkrétní termín, do kdy tento stav potrvá, neuvádí.

Pokud najdu jinou práci, odejdu, říká zaměstnanec

„Jsme doma. Vyjádření nových majitelů nebudí moc důvěru, na papír se dá napsat ledacos. Posledních několik měsíců jsme měli práce dost a výplaty chodily v termínu. Co bude teď, nevíme,“ krčí rameny jeden ze zdejších pracovníků.

„Pokud najdu jinou práci, odejdu,“ pronesl stroze další.

Výrobní areál, který se rozkládá na ploše 2,5 hektaru a jehož historie spadá do 19. století, toho v posledních letech zažil hodně. Do velkých finančních problémů se podnik Heavy Machinery Services (HMS), nesoucí původně název Lostr a později Legios, dostal v roce 2013.

Tehdy odstartovalo složité insolvenční řízení, kdy se pohledávky vyšplhaly na 3,3 miliardy korun. V roce 2015 otěže řízení přebrala insolvenční správkyně Ivana Hýsková.

Poukázala na podivné personální a manažerské propojení společnosti HMS a další firmy zabývající se stejným druhem podnikání Legios Loco, která v areálu vozy opravovala. Vyšlo najevo, že podnik ovládá policií stíhaný podnikatel František Savov, který žije ve Velké Británii. Soud následně zastavil reorganizaci HMS a vyhlásil konkurz.

Loni se v lounské vagonce i střílelo

V polovině loňského roku pak insolvenční správkyně vypověděla firmě Legios Loco nájemní smlouvu, což vyústilo až v ozbrojený konflikt. V areálu fabriky se střetly dvě skupiny z bezpečnostních agentur, které se do sebe pustily.

Aby správkyně překlenula období, než bude areál prodán, a výroba se nezastavila, pronajala ho společnosti Dako-cz patřící do holdingu miliardáře a zbrojaře Jaroslava Strnada. Výrobu tam rozjela dceřiná společnost Vagonka Louny.

Na podzim bylo vyhlášeno výběrové řízení na nového majitele. Vagonka Louny chtěla zadluženou fabriku koupit, ale přeplatila ji ostravská společnost Traťová strojní společnost bratrů Šuškových, která za ni dala 750,75 milionu korun. To byl trojnásobek její účetní hodnoty.

Nynější kroky nových majitelů jsou záhadou i pro insolvenční správkyni. „Situaci vnímáme velmi negativně, neboť jsme léta usilovali o záchranu tohoto podniku, a jakoukoli agresi v jeho prostorách tedy vnímáme jako zmar této práce insolvenčního správce, soudu a věřitelského výboru,“ okomentovala situaci Hýsková.

„Ovšem předáním areálu novému vlastníkovi role insolvenčního správce v tomto příběhu skončila a nejsem tak schopna nelogickému počínání nového vlastníka zabránit. Smysl jeho počínání mi ale zcela uniká,“ dodala Hýsková.