ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Podezřením na padělky ve sbírce lounské galerie se začala zabývat policie

  • 0
Podezření, že Galerie Benedikta Rejta v Lounech koupila padělky obrazů, prověřuje policie. Potvrdila to šéfka lounského státního zastupitelství Radka Pavlišová. Případ se týká několika desítek děl ruské revoluční avantgardy zakoupených v letech 2015 až 2017, instituce je získala zhruba za 5,5 milionu korun.

„S ohledem na stadium, ve kterém řízení je, se k tomu nebudu blíže vyjadřovat,“ uvedla žalobkyně Pavlišová.

Policie se případem začala zabývat na základě informací zveřejněných v médiích. Jako první o kauze informovala MF DNES.

Původně chtěla trestní oznámení na neznámého pachatele podat instituce sama. „Tím pádem už ten podnět je učiněný, protože to policie začala vyšetřovat,“ doplnila ředitelka galerie Kateřina Melenová.

Každé dílo, které galerie kupuje, má mít podle Melenové správně posudek. U prověřovaných děl však nebyly nalezeny. „Navíc původ děl byl uváděný ze sbírky anonymního italského soukromého sběratele,“ řekla už dřív ředitelka k tomu, co vzbudilo podezření, že díla nemusejí být pravá.

Podezření vyslovili mezinárodní experti ještě v době, kdy instituci vedla ředitelka Alica Štefančíková. Ta už dříve pro MF DNES jakékoli pochybnosti o pravosti děl či nákupu odmítla.

„Pravost u veškerých děl, jež byly Galerií Benedikta Rejta v Lounech za mého působení zakoupeny, byla řádně zkoumána, a to nejenom mnou, nýbrž všemi členy nákupní komise, která je tvořena akademiky i umělci,“ uvedla.

Ve vedení instituce působila Štefančíková víc než 30 let do roku 2019, kdy jí kraj neprodloužil smlouvu.

,