Tykač končí s hlubinnou těžbou na Mostecku, výpověď dostalo dvě stě lidí

  • 6
Skupina Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače končí s těžbou uhlí v bočních svazích hnědouhelného lomu ČSA na Mostecku. Důvodem je podle firmy ekonomická neudržitelnost projektu. Výpovědi začala rozdávat ráno. Dostane je celkem 207 lidí.

„Těžba hlubinným způsobem v bočních svazích lomu ČSA je pro skupinu Sev.en Energy v současné situaci příliš nákladná a dále neudržitelná. Jednalo se v podstatě o experiment, kterým jsme si chtěli zajistit další kvalitní uhlí především pro výrobu tříděných druhů uhlí pro využití v domácích kotlích,“ uvedla mluvčí skupiny Gabriela Sáričková Benešová.

„Provoz hlubinného dolu jsme prodlužovali na samotnou hranici únosnosti a ekonomických možností. V současné době je vzhledem k výraznému propadu poptávky po tříděném uhlí způsobeném teplejším počasím, výměnou domácích kotlů a předpokládanou ekonomickou recesí v době pandemie další fungování hlubinné těžby bez větších finančních ztrát takřka nemožné,“ dodala.

Hlubinnou formu těžby v bočních svazích lomu ČSA firma zahájila v roce 2015 ve snaze dostat se k zásobám uhlí, které není možné vytěžit povrchovým způsobem. Do lokality se postupně přesouvali někteří pracovníci z nedalekého dolu Centrum, kde těžba oficiálně skončila v dubnu 2016.

Na lomu ČSA, kde má zhruba do čtyř let kvůli limitům skončit i povrchová těžba, dobývali těžaři uhlí v bočních svazích nejprve stylem takzvaného chodbicování, později získali povolení na účinnější metodu zvanou stěnování.

Propuštění dostali nabídku pracovat jinde

Vedení Sev.en Energy pracovníkům s výpovědí zároveň nabídlo možnost začít pracovat na jiných postech v rámci skupiny, například v lomu Vršany, který pod skupinu také patří a kde se má povrchová těžba uhlí pokračovat ještě několik desítek let.

„Každý z odcházejících pracovníků dostane odstupné podle platné kolektivní smlouvy. To představuje podle odpracovaných let tří až sedmi násobek jejich průměrné mzdy,“ podotkla Sáričková Benešová.

Podle informací iDNES.cz si mohli zaměstnanci vybrat ze dvou možností. Buď skončit k poslednímu dubnu, nebo s nižším odstupným k poslednímu červnu. 

„Těžba bude zcela ukončena během několika týdnů,“ doplnila mluvčí.

Propuštění mají nárok na státní sociální příspěvek ve výši až osm tisíc korun měsíčně.

O spuštění těžby metodou chodbicování uvažovaly v nedávné minulosti také Severočeské doly, které se tak chtěly dostat k nedostupným zásobám uhlí v bočních svazích lomu Tušimice na Chomutovsku. Získaly i potřebná povolení, nakonec ale z plánu sešlo.

„Z ekonomického hlediska jsme od tohoto záměru upustili,“ sdělil iDNES.cz mluvčí Severočeských dolů Lukáš Kopecký.