Chytré hodinky fungující jako mobilní telefon připevněný na ruce. Technologie obsahuje GPS, čímž usnadňuje lokaci osoby, SIM kartu a stlačením jednoho tlačítka jsou hodinky schopny přivolat pomoc. | foto: Eva Břeňová

Sto litoměřických seniorů dostalo SOS hodinky, pomohou zachránit život

  • 3
Zavolat si v krizové situaci pomoc prostřednictvím „SOS hodinek“ nyní mohou senioři v Litoměřicích. První stovku chytrých hodinek, jež fungují jako mobil připevněný na ruce, pořídila zdejší radnice a spolu s farní charitou je předává zájemcům z řad seniorů.

Hodinky mají uvnitř telefonní SIM kartu a na sobě speciální červené SOS tlačítko, které senior v případě ohrožení zmáčkne a poté je spojen s dispečinkem v recepci Domova pro seniory na Dómském pahorku.

Školený personál s ním komunikuje a v případě potřeby zajistí okamžitou pomoc. Zároveň může upozornit seniorovy blízké.

Technologie vysílá GPS souřadnice, čímž usnadňuje lokaci osoby. Výhodou hodinek není jen odolnost proti vodě, prachu a nárazu, ale také snadná manipulace a nabíjení nebo přenos dat na dispečink, který průběžně vyhodnocuje stav osoby, která je má připevněné na ruce.

Za stovku hodinek radnice zaplatila 750 tisíc. „Prvních sto zájemců je dostává zdarma, hradit budou pouze náklady 250 korun měsíčně spojené s provozem SIM karty,“ řekla Karolína Wankovská, ředitelka farní charity, která bude službu provozovat.

Hlásit se o službu mohou i další zájemci z města i okolních obcí, a to u pracovníků pečovatelské služby farní charity.

„Ti už ale budou muset zaplatit jednorázově 9,5 tisíce korun a následně také měsíční paušál 250 korun,“ upozorňuje ředitelka Wankovská s tím, že uvedená cena zahrnuje nejen výrobní náklady, ale také servis spojený s provozem celé služby včetně dispečinku.

„SOS hodinkami tak město Litoměřice doplňuje již fungující projekt a mobilní aplikaci Komplan, který slouží jako rychlá navigace v případě potřeby sociálních a zdravotních služeb, a I.C.E. kartu – tzv. seniorskou obálku,“ informovala vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví městského úřadu Renáta Jurková.

„Cílem celého projektu bylo podpořit Farní charitu Litoměřice v rámci pečovatelské služby, udržet lidi co nejdéle v jejich bezpečném a přirozeném prostředí v rodinách a dále rozšiřovat nabídku sociálních služeb, k čemuž nám pomáhá toto chytré řešení,“ dodal tajemník městského úřadu Milan Čigáš.

,