ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Vojtěch Šprync

Nejdřív výrazně zdražil, teď končí. Dopravce nechce dál vozit lidi do Prahy

  • 62
Lidé, kteří cestují z Litoměřic autobusem do Prahy, by se opět mohli dočkat levnějšího jízdného. Soukromý dopravce BusLine, který v březnu razantně zvýšil ceny, se totiž rozhodl linku dál neprovozovat. Nahradit by ho mohly levnější společné autobusy Ústeckého a Středočeského kraje. Samosprávy o tom jednají.

„Na konci srpna společnosti BusLine končí licence a o novou dosud nepožádala. Předpokládáme, že od září bychom na tuto linku mohli nasadit společné autobusy obou krajů,“ uvádí Radek Kozlík z odboru dopravy Krajského úřadu Ústeckého kraje s tím, že všechny návrhy ještě musejí schválit na přelomu června a července radní obou krajů.

BusLine, který nyní zajišťuje jediné přímé autobusové spojení z Litoměřic do Prahy, svůj konec mimo jiné vysvětluje tím, že linka byla prodělečná – jen za loňský rok se podle vyjádření firmy jednalo o pět milionů korun. „Podle informací, které mám v tuto chvíli, o licenci na této trase od září naše společnost žádat nebude,“ říká Radovan Vrátný, mluvčí společnosti BusLine.

Dopravce razantně zdražil jízdné do Prahy. Vyděračské, kritizuje starosta

Zástupci obou krajů plánují na trase víc zastávek. Z Litoměřic pojedou autobusy do Terezína, Bohušovic, Dolánek, Doksan, Dušníků, Přestavlk, Račiněvsi, Straškova, Mnetěše, Ledčic a Nové Vsi do Prahy, končit budou v Letňanech. Tím bude zajištěno přímé napojení na metro a autobusy se vyhnou často složité dopravní situaci při zajíždění do Holešovic.

„Cestující budou moci využít tarif Dopravy Ústeckého kraje či v celé trase tarif Pražské integrované dopravy. Za jednu zvýhodněnou jízdenku tak dojedou do Prahy a mohou pak jezdit po Praze metrem či tramvají,“ nastiňuje Kozlík s tím, že cesta z Litoměřic do Prahy bude trvat 65 až 70 minut.

Současná cena jízdného společnosti BusLine je 185 korun (před zdražením to bylo 115 korun). Kolik bude stát cesta krajskými autobusy, ještě není jasné. Jisté je nicméně prý to, že bude nižší než u BusLine.