Salonní vůz o délce 11 metrů a váze 10 tun by mohl po opravě stát třeba u...

Salonní vůz o délce 11 metrů a váze 10 tun by mohl po opravě stát třeba u Kludského vily a sloužit k návštěvnickým prohlídkám. | foto: Město Jirkov

Jirkov chce letos začít s opravou slavné maringotky principála Kludského

  • 2
Radnice Jirkova na Chomutovsku se chce letos pustit do opravy historické maringotky principála Karla Kludského. Zchátralý salonní vůz z roku 1926 město koupilo předloni od soukromého majitele za 600 tisíc korun. Nyní stojí v areálu dopravního podniku, kde probíhá restaurátorský průzkum.

„Firma, která připravuje restaurátorský záměr, odebírá vzorky, které potřebuje, aby restaurátoři věděli, z jakého materiálu přesně je nábytek či tapety. Spojila se i s další firmou z Rakouska, kde byla vyrobena téměř stejná maringotka jako ta jirkovská a z té bude brát inspiraci pro průzkum,“ popsala Eliška Broumovská z jirkovské radnice.

Cílem je zachovat původní vzhled salonního vozu. Průzkum je zhruba v polovině a trvat má ještě několik týdnů.

Po jeho dokončení město vyhlásí soutěž na restaurování vozu. Práce mohou trvat jeden až dva roky.

Salonní vůz o délce 11 metrů a váze 10 tun by mohl po opravě stát třeba u Kludského vily a sloužit k návštěvnickým prohlídkám.

Podle jirkovské radnice jde o unikát. V maringotce je zachovaný původní vestavěný novobarokní nábytek, samotná se sestává z několika místností, má výsuvnou terasu i centrální topení.

Karel Kludský s manželkou v ní bydleli ještě poté, co jejich cirkus po roce 1948 musel skončit a byla jim vyvlastněna i vila v Jirkově.